Najdi forum

kako v tujino

lep pozdrav vsem!!!

imam nekaj vprasanj na katere mi ne znajo kaj prida odgovoriti ne v šoli ne na cipsu!!
in sicer se zanimam za študij v tujini (nemčija, švica,avstrija).
najraje bi odšla v švico ali nemčijo!!

zanimajo me vpisni pogoji, kako je s šudentskimi domivi (okvirno tudi cene če veste) in kako je s štipendijami lahko kakšno dobiš???

PS pozna sem, vem!! namreč sedaj sem pred maturo!!
želela bi študirati arhitekturo!!
in imam opravljen DSD (deutsches sprach diplom)

Ja, sorry, da ti moram to povedat, ampak mislim, da si definitivno prepozna za naslednje solsko leto. Vecina rokov za prijave na fakse, stipendije, itd., je ponavadi enkrat konec leta za naslednje solsko leto (se pravi npr. konec 2003 za solsko leto 2004/2005).

Sicer ti pa svetujem, da si poglej to stran, splosna navodila ter posebej za drzavo, ki te zanima:

Se naroci na casopis SRCinfo:

In se oglasi v Mednarodni pisarni SOU v Ljubljani, na Kersnikovi 4, kjer ti bodo znali povedat kaj vec:
Študentski informacijski center SRCe, Mednarodna pisarna ŠOU v Ljubljani
Kersnikova 4, 1000 Ljubljana
Tel. 01 4380246
Uradne ure: pon. 15-19, tor.-pet. 10-14
Kontaktna oseba: Tina Kobal Mandelj

Najlazja moznost je, da se vpises na Univerzo v Lj, studiras nekaj casa tam in potem gres kot Erasmus exchange student za eno leto kam v tujino. Ampak to pride v postev v visjih letnikih.

Če te zanima tudi Avstrija, potem lahko arhitekturo študiraš npr. na tehnični univerzi v Grazu. Če so posebej za arhitekturo kakšni sprejemni izpiti (kot pri nas v Slo), ne vem, je pa postopek sicer tak: narediš maturo, se vpišeš na enakovreden faks v Sloveniji (torej v Ljubljani) in ko imaš potrdilo, da si tja sprejeta, greš v Graz v pisarno, kjer lahko prvič inskribiraš, in oddaš prijavo za vpis. Poleg moraš imeti še nekaj papirjev (prevedno? potrdilo o maturi, potrdilo o znanju nemškega jezika…). V relativno hitrem času dobiš potem tudi odgovor, če si sprejeta.

Sicer pa: če te bo bolj zanimalo, kje najdeš te pisarne in kam se obrnit z vprašanji, se mi lahko javiš kar na mail (kar se tiče študija v Grazu). Aja: ne vem pa, kako bo drugo leto s šolninami v Avstriji: zaenkrat velja dogovor, da so slovenski študenti opravičeni vseh šolnin (ki jih plačujejo tudi Avstrijci sami!) – kako bo od maja naprej, ko pademo v kategorijo držav članic EU (plačujejo isto kot Avstrijci – 5000 ats na semester oz. 10 000 na leto), ne vem…

Lp, mishika

hvala ursa!
torej za štipendije sem prepozna?! če sem te prav razumela!??
ali tudi za fax??
kaj ni tako da naj bi prvo opravili (čim bolj uspešno) maturo potem pa se prijavili?? vsej za prvi letnik??

ali bi lahko že zdaj sploh lahko kandidirala za štipendijo preden sem sploh sprejeta na fax??

hvala za naslove si bom pogledala in mogoče našla odgovore!

LP!

Glede rokov za vpis na faks ti tezko kaj povem, ker sem dodiplomski studij sama koncala v Ljubljani. Jaz sem se na Svedskem vpisala na doktorat in tu niso nic komplicirali, ampak mi je faks direkt priznal diplomo iz Ljubljane.

Imam pa kolegico, ki ni imela dokoncanega faksa in je hotela tukaj nadaljevat, pa je morala vlozit prosnjo z vsemi spricevali, od srednje sole naprej, itd. na poseben urad, ki preverja, kaksne so tuje izobrazbe in kako se primerjajo s svedskimi. Prosnjo je vlozila ze lani poleti in se vedno nima odgovora in dokler tega ne dobi, se ne more redno vpisat na univerzo. Poleg tega mora sedaj naredit maturo iz svedscine, preden lahko naprej studira.

Poglej si npr. vpisne pogoje za stockholmsko univerzo:

Najbrz je drugje podobno…

Aja, pa se to, brez vnaprej zagotovljenih financnih sredstev oz. stipendije se vecinoma ne bos mogla nikamor vpisat, ker ne bos dobila dovoljenja za bivanje v tej drzavi.

V glavnem, pojdi na Kersnikovo, tam ti bodo znali se najvec povedat.

Ker bomo maja člani EU, se bo dalo vpisati še do poletja na fakultete v Evropi. Seveda, če ni drugih omejitev zaradi selekcije.

v Avstriji bomo tudi slovenski študentje z naslednjim semestrom (oktrobrom) začeli plačevati šolnine. tujci se morajo prijaviti na želeno fakulteto do septembra. poglej še na internetu, večina faksov ima vse natančno napisano, samo malo je potrebno pobrskati.

Za nemške fakultete prva dva leta štipendij NI. Sigurno. Moja hčera je bila namreč lani na povabilo Nemške vlade (bila je v 4. letniku gimnazije) v Berlinu in Frankfurtu na ogledu univerz. In jim je bilo tako rečeno. Sedaj je v Grazu na TUG – arhitektura. Je strašno zadovoljna. Ta semester še ne plačuje šolnine, jeseni pa jo sigurno bo. Znesek mi sicer ni točno znan – baje okoli 400E na semester – torej 1leto sta 2 semestra. Da pa prideš na ta faks moraš ali biti sprejeta na faks v Ljubljani ali pa imeti opravljeno mednarodno maturo.
Študentski dom moraš vpisat vsaj 1 leto pred željenim sprejemom. Cene študentov: cca 150 E – odvisno od kvalitete, števila uporabnikov…težko rečem, kajti naša za študenta ni bila zainteresirana. Je v krasnem trosobnem stanovanju 5 min od faxa v svoji sobi je sama- centralna, kab.internet( brez tega ne gre) nova kuhinja, v kateri ni aparata, ki obstaja….vse na nivoju…cca 270 E za stanovanje z vsemi stroški, je pa res, da smo njeno sobo sami opremljali. Večina stanovanj oz. sob je neopremljenih in si vsak opremi sam.
DSD ti na TUG pomaga, drugih preverjanj znanja jezika ne rabiš, a to ne velja za vse faxe-ponekod imajo še svoje preverbe znanj.
Recimo, da sem ti vsaj nekaj rekla…..sicer se pa spravi na internet in išči….
Dosti sreče….

Zdravo!

Avstrija – Graz konkretno. Kolikor vem je od prvega maja naprej solnina obvezna za slovence in po novem se ti ne bo treba vpisat na isti faks v Sloveniji ampak samo pridobit potrdilo, da ce bi se hotla vpisat, bi se lahko (dost tock na maturi??). Sem slisala tud ze primere da so se vpisal kar direktno gor, za tehnicno univerzo to velja, za Karl Franzes ne. Najbolje, ce te zanima Graz, pridet gor, cimprej in se pozanimat direktno.

lep pozdrav alemba

kaj si mogoče seznanjena s tem kako se 1. leto vpisati na fakulteto za arhitekturo v Nemčiji – morem tam delat kakšne sprejemne al je dovolj da si v LJ sprejet?
sem že vse mogoče ljudi vprašala pa mi nobeden nezna nič povedati!

ana, vedno je odvisno od posamezne univerze, ce ima sprejemne ali ne.
kolikor smo si v nemciji ogledovali univerze jih je vecina imela za arhiterkuro tako, da si moral oddati mapo s svojimi risbami in so te na podlagi tega izbrali.
ampak to ne velja za vse.
zato je vedno najbolje, da se vsedes za internet, poisces zeljeno univerzo (oz na zacetku seznam vseh univerz v nemciji) in pregledas vpisne pogoje za tujce. ce nic ne pise tocno, jim posljes email in jih vprasas. tako sem tudi jaz naredila, ko nisem tocno vedela, kako na tehnicno v grazu.

pa dosti srece!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close