Kako v Kanado?
Prosil bi za kaksen nasvet kako imigrirat v Kanado, kaj je za to potrebno, kako je glede vize, kje poiskati prvo delo, pomagajo tamkasnje slovenske komune? itd.
ze vnaprej hvala za vsak nasvet, lp ano
hojla!
težka bo, ampak z voljo, potrpljenjem bi nekako moralo iti. Meni je to uspelo leta 1993! Trajalo je eno leto. Papirje je bilo lažje dobiti zaradi političnega stanja v tistem času v Sloveniji oz. Yugoslaviji, težje pa zato, ker konzulat v Beogradu ni bil več pristojen za Slovenijo. Vse se je selilo na Dunaj, moji papirji, ki so prišli iz Toronta pa so obtičali v Beogradu. No pa to ni važno v tem primeru.
Čisto na začetku moraš temeljito, ampak res temeljito vse premisliti. Življenje v Kanadi je popolnoma drugačno kot govorijo in Amerika je še vedno v Sloveniji. RES!!! Starejši kot si, težje bo. Težko se je privaditi, težko je dobiti službo, odvisno kakšen poklic imaš, odvisno kaj hočeš delati v Kanadi. Lahko da imaš v Sloveniji diplomo, pa ti v Kanadi čisto nič ne pomeni, saj večino diplom ne priznajo. Koga zapuščaš v Sloveniji in kaj ti ti ljudje pomenijo? Danes ko si npr. s prijatelji vsak dan ti ne pomenijo prav veliko, jutri ko boš v Kanadi pa … ?! Poznam zelo veliko ljudi, ki so nekaj časa živeli v Kanadi, pa niso zdržali in se vrnili v Slovenijo. Med njimi so tudi mladi ljudje, za katere velja, da se nekoliko lažje privadijo. Kakor kdo!
Potrebnih je kar nekaj stvari. Dobro je, da imaš v Kanadi nekoga, ki ti bo garantiral pred njihovo vlado, da bo skrbel za čas, ko boš brez službe, stanovanja itd in te tudi preživljal če ostaneš v nadaljnih nekaj letih brez dela. Potrebno je čisto na začetku pridobiti njihov vprašalnik za emigracijo in ga vrniti, če gre to skozi zahtevajo potrdila firme, policije, rojstne liste staršev in poroka v kanadi, oz. cele njegove družine. Če gre tudi to skozi te nekako pokličejo na razgovor s kanadskim konzulom. Po tem mu je potrebno poslati življenjepis, hoče imeti tudi pismo firme na kateri delaš o dosedanjih uspehih, delu itd… Če se jim dopade tudi to, mora porok v Kanadi poslati konzulu zahtevane dokumente, v glavnem o premoženjskem stanju itd. Če gre tudi to skozi te pošljejo na kar zahteven zdravniški pregled. Če imaš poziv na zdravniški pregled v rokah, si takorekoč z eno nogo v Kanadi. Če v Kanadi nimaš nikogar, se ti v bistvu tja ne izplača, saj moraš imeti preveč denarja. S to količino denarja lahko v Sloveniji živiš zelo dobro od obresti, ali se lotiš kakega posla.
lep pozdrav in veliko uspehov
Zivjo,
Strinjam se z vecino, kar je Valo napisal. Vse je odvisno od tega kaksen poklic imas in koliko je iskan v Kanadi. Kar se poroka tice, ti ne bo veliko pomagal, moras pac nabrati tocke skozi imigracijski vprasalnik, imeti pozitiven razgovor z emigracijskim uradnikom, zdravniski pregled mora biti brez posebnosti in potem si noter. Seveda pa se s tem sele zacne… Podatke o imigracijskih postopkih lahko najdes na web straneh kanadske vlade (opisane so vse vize in vsi postopki): http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.html
Potem sledi iskanje sluzbe, stanovanja, itd. Ce se prilagodis kanadski mentaliteti, bos hitro nasel prijatelje in tudi v sluzbi te bodo sprejeli. Kanadska mentaliteta je nekje med amerisko in anglesko. Vse gledajo skozi dolarje. So amerisko odprti, hkrati pa anglesko hladni in poslovni v sluzbah. Vem, da se slisi kot protislovje, vendar to nekako spila. Politike v sluzbah (razen drzavnih) ne trpijo, vse se vrti okrog businessa. Dela se bistveno vec kot v Sloveniji, zasluzi se bistveno vec, pa tudi zapravi se bistveno vec (stroski so visji). Vozniski izpit bos moral polagati od zacetka. Diplome in podobni papirji samo odprejo vrata za sluzbe, nihce pa diplome ne bo hotel niti videti. Ce ne znas delati, bos izgubil sluzbe v 15 minutah.
Ce imas se kaksna vprasanja, kar napisi…
>Dela se bistveno vec kot v Sloveniji, zasluzi se bistveno vec, pa tudi zapravi se >bistveno vec (stroski so visji).
Stroski niti niso tako visoki [z izjemo nepremicnin]. Racunalniki so cenejsi, avtomobili tudi… vsekakor je zasluzek za vec procentov visji, kot je zivljenje tam drazje.
>Vozniski izpit bos moral polagati od zacetka.
Ne. Ce imas izpit druge drzave, zacnes pri G2 [si oproscen 12-mesecne “probation period” – govorim za Ontario]
>Ce ne znas delati, bos izgubil sluzbe v 15 minutah.
Ni res. Lahko povem iz lastnih izkusenj.:) Klaus te samo strasi.
Pa anglesko bo treba znati, ne pozabi tega.
U je pisal/pisala:
Kar se stroskov tice je odvisno bolj od tega kako zapravljas denar. Pizza je $14, ampak potem pride na to se davek, pa napitnina in te stane $18-20 (1 CAD ~ 145 SIT, pa si zracunaj kje je drazja). Bencin je cenejsi, samo vozis se veliko vec kot v SLO, ker so razdalje vecje. Nepremicnine ti pa itak zbrisejo vsako primerjavo, ker so najvecji strosek in bistveno visje kot v SLO (30 let stara lesena hisa v okolici Vancouvra se zacne pri $350,000 – 400,000 pa navzgor).
> >Vozniski izpit bos moral polagati od zacetka.
>
> Ne. Ce imas izpit druge drzave, zacnes pri G2 [si oproscen
> 12-mesecne “probation period” – govorim za Ontario]
Ne velja v British Columbiji. Vozniski se zacne znova od zacetka. Informacije o tem so na http://www.icbc.com
> >Ce ne znas delati, bos izgubil sluzbe v 15 minutah.
>
> Ni res. Lahko povem iz lastnih izkusenj.:) Klaus te samo
> strasi.
Ha, ha, zavisi ali si v sindikalni sluzbi ali ne. Seveda te sindikati branijo, samo v tako sluzbo je tezko priti, pa tudi tam jo zgubis, ce ga prevec lomis. V privatnih podjetjih jo bos pa zgubil, ce ne ves kaj pocnes — nekaj sem jih tudi sam sprehodil skozi vrata, ker niso vedeli kaj so delali.
Fantje, vidim da ste domači na kanadskih tleh, zato se bom še j’s obrnila na vas z vprašanji:
Čez mesec dni se s fantom podajama raziskovati to deželico in sicer začnema (pristanema) v Torontu in nato končama (vzletima) v Vancouverju. Približno že imama zarisano pot, vendar ne vema, ali naj rentama avto ali ne. Zdaj me pa zanima, koliko moraš biti star, da lahko rentaš avto (je 27 dovolj)? Ga lahko nato vozi tudi mlajša oseba (24 let)? Ali velja slovensko vozniško dovoljenje? Katera rent-a-car agencija je najbolj zanesljiva? Na kaj naj boma pozorna pri rentanju avtomobila?
Hvala za zdaj.. Se pa še sigurno kaj javim 🙂
Uživite v cvetju!
Oi!
Mene pa zanima samo eno, ker sem že nabit z vsemi informacijami. Sicer ker bi se bistveno rad preselil v Kanado in začel dalje živet tam me zanima kako zelo moraš obvladati angleščino??
Se da tam na začetku zaživet vsaj z osnovno angleščino (če se razume?)……Saj po enem času bi se že navadil na njihov jezik in začel govoriti karseda tekoče, ali???
Se še slišimo..
LP
Tale Klaus je čist divja. Umir se mal no.
Klaus je moški.
Ce si se ze tako zanimal bi lahko vedel, da se v Kanadi govori anglesko oz. francosko. Odvisno v katerem delu si.
malo sem brskala, zahodnji del Kanade govori pretežno angleško, vzhodni pa bolj francosko?
malo sem brskala, zahodnji del Kanade govori pretežno angleško, vzhodni pa bolj francosko?
zdravo
mene zanima če je mogoče dobiti vizo preko sorodnikov tudi če si mladoleten in če gdo ve kako to poteka 😀 Lp
lp rad bi sel v kanado..in me zanima kako je tam za zaposlitev kot voznik tovornih vozil!!! naj mi negdo svetuje kam se naj obrnem.
Torej, mene zanima kateri bi bil najboljši način za imigracijo v Kanado. Sem brezposelna, brez dohodkov. V Kanadi nimam nobenih sorodnikov ali prijateljev, stara sem 24 let in imam končano srednjo medicinsko šolo (tehnik zdravstvene nege/medicinska sestra), kar se pa mi v tujini prizna kot bolničar/negovalec in ne kot medicinska sestra. Angleščina mi gre precej dobro branje, pisanje, govorjenje, razumevanje. Rada bi odšla kar se da hitro, ker tukaj v Sloveniji več ne vidim nobene prihodnosti. Glede dela pa sprejmem vsako, četudi ni v zdravstu.
Odpišete mi lahko na e-mail: [email protected]
Lep pozdrav
Glede na izobrazbo, ostani v zdravstvu, ker je tovrstnih sluzb veliko. V Torontu je slovenski dom za ostarele in bi te mogoce oni vzeli.
Kar se sole tice, ti je ne bodo priznali, ker se prizna samo tocno dolocene sole. Poleg tega imajo razlicne province in razlicne ustanove razlicne sole, ki jih priznajo.
Negovalka je Nursing Attendant ali Nursing Assistant. Vtipkaj to in jobs, pa bos nasla sluzbe in zacni posiljati prijave. Vecja moznost je za tovrstno sluzbo na podezelju. Za ta poklic je nekaj mesecni dopisni tecaj, ki se ga lahko opravi med delom in nekatere bolnice, kjer je pomankanje kadra, ti pomagajo majckeno pri stroskih.
Ce ti uspe dobiti to sluzbo, se lahko selis, potem pa obvezno naprej za LPN (LIcenced Practical Nurse), leto in pol dolg dopisni tecaj s 6 meseci prakse, kar je nekako srednja medicinska sestra se bolje pa za RN – Registered Nurse, kar je 4 leta na univerzi. Taka izobrazba ti bo nudila dobre dolgorocne dohodke in varno drzavno sindikalno sluzbo.
Tu imas link za LPN program, ki mora imeti akreditacijo pri bolnici, kjer zelis delati.
Ce koncas studij v Sloveniji, moras se vseeno narediti skrajsan, 3-letni program za RN,. Vse sole so placljive.
Ce imas dovolj denarja, raje studiraj v Kanadi, ker bo slo hitreje.
Za vsako izobrazevanje v Kanadi, bos morala imeti TOEFL izpit iz anglescine. Tega mislim, da lahko naredis v Sloveniji.
Tu je link za imigracijo za sestre z univerzitetno izobrazbo.
http://www.cicnews.com/2013/08/coming-canada-nurse-process-082835.html
Ce nic drugega ne uspe, gres lahko preko agencije za nanny in po 2 letih si lahko poisces drugacno sluzbo. Ce dobis sluzbo s polnim delovnim casom, si na konju.
Link ene agencije, za kvalifikacije za nanny. Drugace pa pogooglaj nanny jobs
http://www.directnanny.com/requirements/
ali pa isci po posameznih krajih
Tu imas pa poklice, ki jih trenutno jemljejo.
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/complete-applications.asp
Mam nekaj vprasanj samo bi o tem raje govorila na facebooku Tadej Tjasa Jancar Lorber… prosim nekoga ki trenutno v kanadi živi da bi z mano kontaktiral… hvala
Forum je zaprt za komentiranje.