Najdi forum

KAKO USTAVITI RAST CIPRES?

LETOS SPOMLADI SEM PREKO OGLASNIKA KUPIL 90 CIPRES ZA ŽIVO MEJO. RES DA ME JE PRODAJALEC OPOZORIL NA NJIHOVO HITRO RAST, PA VSEENO, TO KAR SE DOGAJA PRESEGA VSE MEJE. NA MESEC ZRASEJO CCA 40 CM. ZDAJ SO ŽE VIŠJE KOT 2 METRA PA ŠE KAR RASEJO. POSKUSIL SEM ŽE VEČ STVARI, OD SILKAGEL KROGLIC, KI VPIJAJO VLAGO, PA ZALIVANJE Z ALKOHOLOM, PA ŠKROPLJENJE Z LAKOM ZA LASE (TO SO MI SVETOVALI V SEMENARNI) PA NI NIČ POMAGALO. PROSIM ZA HITER NASVET, SAJ BODO KMALU PREVISOKE ZA ŽIVO MEJO.

Moj nasvet verjetno ne bo kaj prida vreden, ampak naši cipresi, ki sta v nekaj letih zrasli zares visooko (čez 10 metrov), smo po strokovnem družinskem posvetu prepustili vrtnarjem. Prišli so, pristavili lestev in odrezali vrhova. Cipresi bosta – po vrtnarjevih besedah – rasli naprej, le njuna vrhova sta odrezana, še vedno sta visoki cca 7, 8 m.

Tudi meni je najprej padlo na pamet odrezati vrhove, pa še kaj zraven, pravzaprav jih lahko že kar oblikuješ.
Se mi kar smilijo, ker so prestale ža takšno gorje.

lp

uf, uf – odreži vrhove na željeno višino – rasle bodo potem v širino, potem jih pač oblikuješ….
me pa malo čudijo tile nasveti semenarne;-)

HA HA HA HA……..z lakom za lase si šprical 90 cipres? ha ha ha…tale je pa ena boljših zadnje čase na forumu….pa tud tvoje ciprese so zgleda mutanti….moje zrastejo v celem letu za cca 10 cm….

Brane, lepo pozdravljen!

Mislim, da je najpametneje, da nabavis elektricne skarje in ciprese po vrhovih strižeš. Zaradi taksnega striženja bi se morale potem bolj siriti kot pa rasti v višino.
Vsaj tako se dogaja z mojo cipreso.
Upam, da bos nasel nacin in ukrotil podivjane ciprese, kajti da tako hitro rastejo, morajo imeti pri tebi res odlične pogoje.

Ce ni skrivnost, pa bi res rada izvedela, kje si nabavil te ciprese. Imaš mogoče še kakšen njihov naslov ali telefom. Tudi jaz si želim imeti takšne ciprese in pri meni lahko zrastejo do neba.

Pa hvala in nasvidenje.

Meni se je dogajalo isto s cipresami in živo mejo. Potem pa mi je žena nabavila knjigo Vse ob pravem času in po prebrani knjigi in kombiniranju z priloženim koledarjem, sem posrigel (porezal) ciprese in živo mejo na pravi dan. Zdaj ciprese strižem enkrat na leto, živo mejo pa 2x, vendar na pravi dan, ko je luna v padanju. Če pa hočeš ustaviti rast, moraš ciprese porezati na en drug dan, vendar potem ne raste več v višino. Nabavi si knjigo in mislim da bo tvoj problem rešen.

Lp

CIPRESE so samo za na britof…jih boste imeli potek ko boste tam čez glavo.Jao folk, zakaj namesto cipres ne posadite kakšno jabolko,kaki,figo, kakšno sadje pač, ne pa jooooj cipreso.

New Report

Close