Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Kako ustaviti nastajanje mleka

Kako ustaviti nastajanje mleka

Živjo,

prebrala sem kar nekaj vsebin na to tematiko, ki pa so mi dala ravno nasprotno informacijo od tega, kar je zdravnik predlagal meni.

Potrudila se bom, da bom pri opisu čimbolj natančna in, da skupaj najdemo ustrezno rešitev.

V zadnjem dnevu 8. meseca nosečnosti, je na mojo veliko žalost, prenehal biti srček mojemu angelčku.

Bila sem v porodnišnici, kjer so mi sprožili porod. Deklica je bila res lepa, tapravi angelček. Vzroka za zastoj še nimamo, telesno je bila prekrasna. Iskreno upam, da mi bo obdukcija naredila vsaj nekaj miru v duši, čeprav so me opozorili, da je smrt lahko tudi nepojasnjena, kar me je precej šokiralo, glede na vso znanost in tehnologijo, ki jo premoremo v tem času.

Pred izpustom iz porodnišnice mi je zdravnik pojasnil, da ne glede na nastalo situacijo, bo moje telo (dojke) začelo proizvajati mleko. Svetoval mi je, naj si oblačim tesnejše modrce, naj se izogibam dotikanju bradavičk kar se da in naj si vstavljam hladne obkladke. Prav tako bi pomagal hladen tuš na dojke/bradavičke. Vsekakor mi je rekel, naj ne iztiskam, ker bi s tem vzpodbudila dodatno nastajanje mleka.

Sedaj se je začelo, dojke so postale trde, napete in boleče. Vstavljam si obkladke iz hladilnega gela, kjer blazinico pustim v zamrzovalniku cca. 2h, nato jih dam pod modrc in to drži mogoče 20-30 min, nato jih ponovno vrnem v zamrzovalnik. Brez skrbi, blazinice so pred vstavljanjem pod modrc dane v posebno vrečkico, ki jo dobiš zraven, da ni direkten kontakt s kožo in da ne pride do ozeblin.

Tukaj pa postanem malce zmedena, saj sem pri veliko vsebinah prebrala, da si ostale dojke masirajo in iztisnejo vsaj toliko, da jim je nato ponovno udobno.

Prosila bi za Vaš nasvet in da bi skupaj našli rešitev, ki bi pomagala tudi ostalim puncam/ženskam, ki so med nosečnostjo izgubile svoje angelčke.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Živjo,

še kar nobenega odgovora ali nasveta.

Prosila bi namreč pomoč. Bojim se mastitisa. Nevem niti, kako to izgleda. Vem samo, da ga spremlja vročina.

Do sedaj je vse vredu. Bolečina v dojkah popušča, so pa še vedno precej otrdele. Tako naj bi bilo še kak teden ali dva. Si pa redno dajem obkladke. Izločanje mleka nisem zasledila. Ali je to vredu znak? Sem mogoče laktacijo ustavila?

Po večih informacijah sem zasledila, da se mleko potem samo razgradi nazaj v telo?

Lep pozdrav

Odgovor na objavo uporabnika
firbcek, 06.06.2025 ob 11:04

Živjo,

še kar nobenega odgovora ali nasveta.

Prosila bi namreč pomoč. Bojim se mastitisa. Nevem niti, kako to izgleda. Vem samo, da ga spremlja vročina.

Do sedaj je vse vredu. Bolečina v dojkah popušča, so pa še vedno precej otrdele. Tako naj bi bilo še kak teden ali dva. Si pa redno dajem obkladke. Izločanje mleka nisem zasledila. Ali je to vredu znak? Sem mogoče laktacijo ustavila?

Po večih informacijah sem zasledila, da se mleko potem samo razgradi nazaj v telo?

Lep pozdrav

Mastitis je vnetje v dojki. Ženska se na splošno slabo počuti, ima običajno glavobol, povišano temperaturo nad 38 st, je utrujena. Na eni dojki je pordelo, otrdelo in boleče območje.

Če sta obe dojki v celoti napeti in boleči je to znak za zastoj mleka in če ni drugih znakov, ni mastitis.

Ker pri vas bolečina v dojkah popušča in ni drugih težav kaže, da ste problem dobro rešili.

Mleko se v mlečnih žlezah razgradi in neha nastajati. Ta dogodek ne vpliva na dojenje po naslednjih porodih.

Seečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close