Najdi forum

kako umivati zobke??

Pozdravljeni!
Imam 14 mesečnega sina ki si enostavno ne mara umivati zobkov:(Probali smo že veliko stvari(sam si izbere krtačko,skupno čiščenje,čiščenje medvedku,pesmice,zgodbice o miški in škratku ki odneseta zobke če si jih ne umivamo…)skratka pustimo da si jih najprej sam mal ščetka,če si jih,potem enostavno vzamem zajčka ker z ščetko nikakor ne pridem zraven,tako da mu jih kljub veliki trmi ob dretju kot da ga dajemo iz kože le malo umijem.Skrbi me da ga to ne bo nikoli minilo,ker to obdobje traja že kar nekaj mesecev.A delam kaj narobe??kako bi se vi lotili tega osnovnega umivanja.Naj povem da mu sladkarij ne dajemo,ne sladkanih pijač(čim bolj naravne sokove,vodo, razen čaj z medom)in ne raznih čokolinotov….Pa še to?imamo vsak dan isti ritual,po večerji si jih umijemo in potem mi ob dojenju zaspi.je to kaj škodljivo za zaobke?hvala vam za vaš odgovor!lp

Spoštovana ašja,

kot zobozdravnica vam lahko le napišem, da je zobke potrebno umivati, ne glede na vse:). Ko mama pa vem, da je to včasih težko, a morate vztrajati. Tudi moja otroka sta šla čez obdobje trme in tudi jaz sem jima velikokrat umila zobe, onadva pa sta se upirala na vso moč. Tako pač je in tudi jaz nisem imela proti temu nobenih posebnih znanj ali ukrepov:). Vedeti morate, da je zobke potrebno očistiti in tu ne smete popustiti. Če bo otrok začutil, da je s svojim vedenjem uspel, je na dobri poti, da to prične (nevede/vede) izkoriščati.
Iz ostalih dejanj ni videti, da delate kaj narobe. Bolje je sicer, če otrok čim več pije vodo ali nesladkan čaj, kar pa se tiče dojenja po umivanju zobko pa menim, da od enega dojenja posebne škode ni pričakovati, problem bi se lahko pojavil, če bo dojenje ponoči prepogosto.

Pozdravljeni,
jaz bi pa imela vprašanje kako umivati zobke ki so komaj prikukali na plano.
Moji hčerki sta zrasli zg. enkici, no pokukali sta na plano, zdaj me pa zanima kako pravilno poskrbeti za nego?
Naj povem da ponoči še jemo, jo pa še vedno dojim, nimamo ne flaške in ne dude.

Hvala zua vaš odgovor.
LP
Mateja

SPoštovana Mateja,

zobke čistite s ščetko in sicer z navpičnimi potegi, vedno od dlesni proti vrhu zoba (od rdečega k belemu). Zaenkrat uporabljajte le ščetko in vodo, kasneje pa poskusite tudi z otroško zobno pasto.

New Report

Close