Kako ukrepati?
Pozdravljeni!
Izhajam iz 6 članske družine, z (vsaj za moje pojme) urejenimi razmerami.
Zadnje leto mene, pa tudi ostale člane družine, skrbi za mojo sestro. V zadnjih nekaj letih je precej shujšala in res grozno izgleda. Njen BMI je okrog 16,5. Pri vsem tem pa se ona še kar naprej odpoveduje hrani, si izmišlja vedno nove izgovore, zakaj neke hrane ne sme več jesti, se redno (vsak dan vsaj eno uro, raje več) ukvarja s športom in to vse z namenom, da se slučajno ne bi zredila. Sicer ima človek ob njej občutek, da stalno nekaj melje po ustih, ampak to so sama “neškodljiva” živila: presno sadje(samo tisto, ki nima preveč sladkorja) in zelenjava, otrobi, majhne količine z vodo razredčenega mleka z 0,5 mlečne maščobe, razni otrobi,… vse pa zelo v majhnih količinah. Poleg tega toži da je stalno žejna in res ogromno popije, več kot tri litre vode dnevno. Od mesa je dobesedno črtala vse, razen na vodi kuhanega piščanjčjega fileja in nemastnih rib. Res me skrbi, saj imam občutek, da si svoj že tako omejen jedilnik še krči.
Če pa ji kdo samo omeni, da po njegovo to ni povsem v redu in da bi bila bolj zdrava, če bi si malo obogatila prehrano, se izgovarja, da že več let ni bila zares bolna (kar ji je treba priznati), razen kakšnega nedolžnega prehlada. Pa še to: stara je 27 let, z dokončano univerzitetno izobrazbo, samska.
Ker pa nas za njeno zdravje dolgoročno vseeno skrbi, vas prosim za nasvet, na koga naj se obrnemo. Žal sestra ni pripravljena sodelovati in zavedam se, da pod prisilo ne bomo ničesar uspeli narediti.
Obrnete se lahko na katero od samopomočnih skupin, v Ženski svetovalnici imajo tudi skupino za svojce, ki vam bo lahko pri tem v pomoč. Podobno skupino imajo tudi na Oddelku za motnje hranjenja na Psihiatrični kliniki v Lj.
Predvsem pa vztrajajte pri dopovedovanju. Usmerite jo k njenemu zdravniku, naj se o tem pogovori z njim. Včasih je potrebno dolgo, vendar so lahko prav svojci najpomembnejši kamenček, ki končno nekoga spravi do bolj treznega razmišljanja o svojem problemu.
M Anderluh