Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija kako ugotoviti ali gre za utrujenost ali depresijo

kako ugotoviti ali gre za utrujenost ali depresijo

Spoštovani,
ali se da iz analizre krvi videti ali gre za depresijo ali le za utrujenost?
Kaj je serotonin in kako se ugotavlja njegova prisotnost v telesu?

hvala

Barbara

Živjo!

Po moje ni treba kakšnih posebnih analiz.

Če gre za utrujenost, si vzameš dober počitek (vsaj nekaj dni) in utrujenost mine.

Če je depresija, si na psu ne glede na to, da si se dobro odpočila.

lp

Kako ugotoviti, ali gre za utrujenost ali za depresijo?

Utrujenost je samo eden izmed (številnih !) znakov depresije. Depresija namreč zajame človeka v celoti, pri čemer gre tako za d u š e v n e kot t e l e s n e simptome. Depresija vpliva na to, kaj oseba m i s l i o s e b i ( npr.sem slab človek, ni mi pomoči, …), kako občuti in doživlja svet okrog sebe ( žalost, občutki krivde, tesnoba, razdražljivost, …). Vpliva na človekovo v e d e n j e (opuščanje dejavnosti, slabša pozornost, …). Po drugi strani vpliva na spanec, apetit in različna dogajanja v t e l e s u ( utrujenost, pomanjkanje energije, prebavne motnje, glavoboli, bolečine po telesu … ).
Pri postavitvi diagnoze ima strokovnjak poleg klinične slike na voljo različne vprašalnike za oceno depresije.

»Utrujenost« pa je lahko eden od simptomov š t e v i l n i h bolezni, tako telesnih kot duševnih. Lahko je tudi nebolezenski znak – posledica različnih obremenitev, kroničnega stresa, nezdravih življenjskih navad ipd. Je pa vselej opozorilo, ki mu velja prisluhniti, saj nas organizem tako ščiti pred prehudo izčrpanostjo.

Pri SKU (sindromu kronične utrujenosti) gre za bolezensko utrujenost, ki se ne izboljša s počitkom(!) in je tako izrazita, da za več kot polovico zmanjša posameznikovo učinkovitost ali bolnika povsem onesposobi. Nekateri znaki SKU so lahko podobni kateremu od znakov depresije, lahko pa se depresija pojavi tudi sekundarno kot spremljevalna bolezen SKU (komorbidnost), kar velja tudi za druge kronične bolezni. Napačno bi bilo SKU kar enačiti z depresijo, saj so za SKU značilni tudi simptomi pomanjkljive imunosti, ki pri depresiji niso značilno prisotni (npr.trajajoča povišana temperatura, ponavljajoča se vnetja, povečane in boleče bezgavke, t.i. »gripozno« počutje …idr.)

Serotonin je živčni posrednik (nevrotransmiter), ki omogoča sinaptični prenos živčnih impulzov. Danes je znano, da je depresija posledica primanjkljaja oz. neusklajenega delovanja biokemičnih snovi (zlasti serotonina in noradrenalina) v možganih in telesu. Serotonin in noradrenalin v možganih vplivata na razpoloženje, čustva, mišljenje, počutje in vedenje, v telesu pa imata ključno vlogo pri občutenju bolečine in drugih telesnih znakov.

Z vprašanjem o ugotavljanju prisotnosti serotonina v telesu se obrnite na forum Psihiatrija (tukaj : ),
nekaj pa si lahko preberete tukaj:

Lepo vas pozdravljam in vam želim lepe praznike!

Veronika

Na Tv Slo1 si lahko ogledate odlično oddajo Polnočni klub o DEPRESIJI (petek, 4.1.08 ob 23h). Ponovitev v soboto, 5.1.08 ob 10.40.

Vsem toplo priporočam!!

Veronika

New Report

Close