Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Čustvena inteligenca, komunikacija in odnosi Kako ugotoviš kdo piše žaljive komentarje na YouTube?

Kako ugotoviš kdo piše žaljive komentarje na YouTube?

Že večkrat sem pisala na forum, da bi vprašala tisto kar me zanima, a žal nisem dobila odgovora, zato upam, da mi bo pomagal kdo izmed vas (prosim,je nujno!!)

Gre se za mojo prijateljico, kateri so njeni znanci fajn zagodli na profilu YouTuba in ji začeli pisati grde besede, ter tudi dosegli, da ne more več na profil.

Saj je vseeno, če neka oseba x piše komentarje, ni pa vseeno, če pišejo komentarje osebe, katere jo poznajo in do katerih je bila vedno fer.

Odločila sem se, da ji bom pomagala in da bomo zadevi prišli do dna.
Ve kdo izmed vas, na koga se naj obrnemo v tem primeru? Obstaja kakšna internetna stran v slovenščini, kjer bi lahko ugotovili kdo je prijavljen pod vzdevkom (glede na to,da se je na YouTube potrebno prijaviti z elektronskim naslovom, bi v primeru razkritja el. naslova takoj vedeli, če stojijo za komentarji tiste osebe, ki jih sumimo).
Potrebno bi bilo samo vdreti v njegov ali njen uporabniški račun in priti do el. naslova.
Na kateri slovenski internetni strani lahko prijaviš žaljive komentarje?
Tako kot lahko prijaviš telefonsko nadlegovanje, verjetno lahko prijaviš tudi internetno nadlegovanje.
Zelo bi bila hvaležna vsem, kateri bi mi znali pri tem pomagati.

Lep pozdrav, Samanta C.

Marsikaj berem o sebi na netu, pa ne morem ničesar storiti. ;(
Nimam rešitve.

Spletnega mesta, kjer bi bili na enem mestu zbrani vsi podatki o vseh, ki sodelujejo v virtualnem svetu ni. Pa še dobro, da je ni, ker bi bilo tako nadlegovanja, vdorov in kraj identitet še več.

Posamičen primer rešuješ z dotično spletno stranjo, če gre za hujša kazniva dejanja, prijavi to na policijo (ti vsaj lahko zahtevajo ip in kar je še takega, da locirajo nadlegovalca). Če je problem na youtubu, se obrni s svojo pritožbo na njih.

Drugače pa ti znajo več o tem, kaj storiti svetovati tukaj:

http://www.safe.si/2009/12/o_projektu/Svetovalne_linije/

———————————————————————-

Tole je še našel google:

Kazniva dejanja, do katerih lahko pride pri spletnem nadlegovanju

Varstvo ustavne pravice do zasebnosti je zagotovljeno tudi na kazenskem področju – zlorabe identitete, osebnih podatkov, nedovoljeno snemanje ipd. so kazniva dejanja, za katera je zagrožena celo zaporna kazen.

Zloraba osebnih podatkov in prevzemanje identitete druge osebe

Nadlegovalci lahko npr. ustvarijo račun elektronske pošte ali profil na spletnem omrežju, tako da zlorabijo osebne podatke žrtve, na tak način prevzamejo identiteto žrtve in se pretvarjajo, da so ona. Če ta elektronski naslov ali profil na spletnem socialnem omrežju omogoča prepoznavo žrtve (vsebuje njeno pravo ime, priimek in druge podatke po katerih je žrtev prepoznavna in določljiva), lahko gre za kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov.

143. člen KZ-1 v 4. točki določa, da je prevzemanje identitete druge osebe, ki prizadene njeno osebno dostojanstvo, kaznivo dejanje. Predlog za pregon
zaradi suma zlorabe osebnih podatkov lahko prizadeti vloži na policiji ali pri pristojnem državnem tožilstvu.

Nedovoljena objava fotografij na internetu

Če nadlegovalci posnamejo ali na spletu objavijo fotografije žrtve brez njenega soglasja in če s tem občutno posežejo v njeno zasebnost, to lahko pomeni storitev kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja.

Po 138. čl. Kazenskega zakonika lahko pomeni neupravičeno slikovno snemanje (brez privolitve) ali posredovanje takega posnetka tretji osebi storitev kaznivega dejanja, vendar le v primeru, če bi se s snemanjem ali uporabo posnetkov občutno poseglo v zasebnost posameznika. Predlog za pregon zaradi suma nezakonitega slikovnega snemanja lahko prizadeti vloži na policiji ali pri pristojnem državnem tožilstvu.

Kršitve zasebnosti komunikacij

Če nadlegovalci npr. vdrejo v elektronski poštni predal žrtve, ne da bi ona to dovolila, in se tako seznanijo z vsebino njenih elektronskih sporočil, to lahko pomeni kršitev ustavne pravice do pisemske tajnosti in kaznivo dejanje kršitve tajnosti občil.

Po 139. členu Kazenskega zakonika se tisti, ki neupravičeno odpre tuje pismo, tujo brzojavko ali kakšno drugo tuje zaprto pisanje ali pošiljko, kaznuje z
denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev. Kazenski pregon je mogoč na podlagi predloga oškodovanca.

Če vsebino zasebnih elektronskih sporočil objavijo npr. na spletu, to lahko pomeni storitev kaznivega dejanja nedovoljene objave zasebnih pisanj.

140. člen Kazenskega zakonika določa, da se, kdor objavi dnevnik, pismo ali kakšno drugo zasebno pisanje brez dovoljenja, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Pregon se začne na zasebno tožbo.

Kazniva dejanja zoper čast in dobro ime

Če nadlegovalci žrtev razžalijo, raznašajo o njej informacije, ki so neresnične in lahko škodujejo njeni časti ali dobremu imenu ali pa raznašajo naokrog podatke o njenem osebnem ali družinskem življenju in s tem prav tako škodujejo njenemu dobremu imenu, to lahko pomeni storitev kaznivih dejanj razžalitve, obrekovanja, žaljive obdolžitve ali opravljanja.

Za ta kazniva dejanja so zagrožene denarne kazni ali celo zapor.

Sovražni govor in pedofilijo pa lahko prijaviš tudi tukaj:

http://www.spletno-oko.si/

Najlepša hvala za vašo pomoč!
Prebrala sem te strani in kot sem ugotovila, lahko na tej strani prijaviš spletno stran. Zdaj ne vem ali lahko tukaj prijaviš stran katero najdeš po naključju ali vsako stran. Če jaz vpišem v tisti okvirček naslov spletne strani moje kolegice, bodo oni mogoče mislili, da je kaj narobe z njeno stranjo, midve pa bi radi prijavili uporabnike, ki pišejo žaljive komentarje.

Ni tudi najin interes, da bi bila ta stran posredovana na policijo (zaradi žaljivih komentarjev pod videi), kajti nočeva nikogar prijaviti, radi bi le ugotovili kdo stoji za nekim vzdevkom.

Pozna kdo koga, ki se zelo dobro spozna na te reči in bi lahko (brez kakršnekoli prijave) ugotovil, s kakšnim el. naslovom se je tisti uporabnik prijavil?
Lahko sploh kdo vdre v njegov youtube račun?

LP.

Verjetno se da vse, če hekerji vsak dan sesuvajo tudi najmočnejše strani spleta, spletna mafija ima pa tudi svoje lovke skorajda v vsakem tretjem računalniku …

… ampak najti zdaj koga, ki ni ravno spletno podzemlje, da ti naredi takšnole uslugo? Ne vem, pa ne verjamem, da ga najdeš na takšnem forumu. Sploh pa čustvena inteligenca verjetno ni pravi naslov za takšno prošnjo (vprašaj to isto še na kak drug, temi bolj soroden forum – že forum računalništvo te verjetno pripelje bližje morebitnim rešitvam).

Drugače pa lahko na spletno oko prijaviš katerokoli stran in v prijavnici je možen tudi komentar (tvoja obrazložitev), pa lahko razložita v čem je problem. Telefonska številka na strani safe.si pa je sicer resda namenjena primarno otrokom in mladim, do 18. leta, ampak po moje vaju ne bodo zavrnili, če vseeno vprašata za nasvet. V najslabšem primeru vaju bodo usmerili na bolj primeren naslov – jaz ta trenutek samo ne vem oz. ne poznam bolj primernih. Internet je zaenkrat pač še vedno bolj divji zahod kot pa vsaj za silo urejen in civiliziran prostor.

Še to:

Ne vem, zakaj ne kontaktirata kar youtube? Če nočeta prijavit na policijo – pa ljudje pri nas to dejansko že počnejo, tako da strašno debelo verjetno le ne bodo pogledali (brez naloga bo namreč težko priti do tako željenih podatkov komentatorjev), lahko verjetno vsaj dosežeta, da se žaljivi komentarji izbrišejo s strani youtube.

Če snamejo cel video na pritožbo ali pa zaprejo možnost komentiranja, pa nekdo tudi briše določene komentarje na youtube (verjetno na pritožbo, ker je sistem le prevelik, da bi nekdo vse bral in na roko čistil), potem bi bilo smiselno vsaj probati, ne?

Evo tukaj: 24ur dosegla, da so na youtube zbrisali Jonasov prispevek, pod komentarji pa še nekaj podobnih primerov.

http://jonas.blog.siol.net/2009/12/24/res-kmetija/

Vem ja, da se na youtube da prijaviti, toda vse je v angleščini in kljub temu, da angleščino kar dobro razumem, ne vem za vse besede kaj pomenijo. Poleg tega pa je na tisti strani napisan navaden naslov pa še to moraš pisati nekam v Ameriko. No, verjetno obstaja kje tudi kakšen el. naslov, a nisem pogledala podrobno.

Mislite, da se bo policija res ukvarjala z nekim youtubom in nekimi žaljivimi komentarji?
Jaz ne verjamem v to, ker ne ukrepajo niti pri hujših stvareh. Meni se zdi slovenska policija bolj slaba kot ne in verjetno lahko v primeru prijave pričakujeva od njih tudi kaj v smislu: Če dajate posnetke na youtube, lahko pričakujete tudi komentarje takšne in drugačne.

Vprašanje pa je tudi kaj je kaznivo dejanje glede žaljivk. Na tisti strani, katero ste mi priporočili, sem prebrala, da je bilo lani okrog 650 prijav, od tega so jih samo 67 podali na policijo. Res ne verjamem, da se bo policija ukvarjala z žaljivimi komentarji. Saj si lahko komentarje na youtube izključiš in sva razmišljali tudi o tem, toda če bova komentarje blokirali, bodo po vsej verjetnosti pisali v inbox. Midve si želiva (predvsem na novi strani, katero sva si naredili in naložili posnetke, a so zaenkrat še pod “private” ) predvsem mir pred temi ljudmi, kateri jo poznajo in so se spravili na njene posnetke, ko so izvedeli za njih.

Ne vem, kdaj bova posnetke na novi strani dali v objavo… Bilo bi fajn, če bi bil mogoče nek nadzor nad novo stranjo oz. bi žaljivi uporabniki dobili opozorilo, da bodo v primeru nadaljnjih žalitev kaznovani.
Če jim bova midve napisali, da naj odnehajo, naju verjetno ne bodo upoštevali. Kot sem rekla že zgoraj, bi si enostavno lahko izključili komentarje in možnost komentiranja na profilu youtuba, toda zgodi se lahko, da nama bodo pošiljali sporočila v inbox.
Jaz bom slejkoprej poklicala na tisto številko na safe.si in vprašala kaj lahko storim v primeru pojava žaljivih komentarjev na novi youtube strani.

Uporabnike si želiva ugotoviti zato, ker to počnejo ljudje, ki jo poznajo: po vsej verjetnosti znanci, sodelavke, njihovi kolegi, zaposleni v sosednji gostilni… Ko so vsi ti ljudje avgusta 2009 izvedeli za te posnetke, so se eni prijavili na youtube le zato, da so lahko žalili. Dokler ti ljudje niso vedeli za te posnetke, ni bilo ravno nekih žaljivk, potem pa so se začele žaljivke vrstiti kot po tekočem traku. Zoprno je namreč, če te na internetu žalijo ljudje, ki te poznajo. Če bi ugotovili kdo so, bi se pomenili z njimi in pač rekli, da naj nehajo, sicer bova morali ukrepati.

Saj te razumem, ampak saj vidiš, da sem ti samo jaz odgovorila, pa še jaz nisem ravno nek poznavalec teh stvari. Ti pišem samo to, kar slučajno vem, pa kar najdem na googlu ali kar sem kje slišala. Bolj ali manj je torej to teorija.

Vse kar je prakse v zvezi s tem, kar res vem, pa je, da poznam iz prve roke, ko je na nekem slovenskem portalu pod nemoderirane komentarje pod članki nek sošolec neke deklice z njenim imenom in priimkom pisal obscenosti. Komentar je bil tam nekaj mesecev, preden so opazili (ponavadi najdejo prek googla). Starši so šli takrat zaradi enega samega komentarja na policijo in dobili nalog, da bi našli mulca. Tista spletna stran pa tudi ni komplicirala in so komentar takoj zbrisali, ker tako in tako nihče ne mara na svoji strani imeti takšnih obscenih in žaljivih komentarjev (samo opazili niso, ker je bil že star prispevek).

Tako da vem, da ljudje gredo na policijo že zaradi enega samega komentarja, res pa je, da je šlo tu za mladoletno osebno.

Pokliči ali piši (mislim, da je bil tudi mejl) na safe.si in kar prijavi dogodek na spletno okno ali jim piši, škodit ti ne more.

Če si mogoče prijavljena tukaj na teh forumih, mi piši v ZS. Ti pomagam prevest vajino pritožbo za na youtube, če želiš.

To so tisti žaljivi komentarji. Prosim, če jih lahko tisti, ki ste mi svetovali na tej strani, preberete in poveste, kaj storiti. Jih prijaviti na policijo? Ker bova po vsej verjetnosti to storili.

grdoba kurva grda krava freak babji mrs u pm sramoto za slovenijo ce te srecam ti odsekam glavo pa zbrsem ko staro svinjo
grda si u pm! streli se baba
omfg koja krava hodis kot da bi mela stil v rit

bejba daj telefonsko od tebe pa tega tipa, tebe razbijem njega pa nategnem
bože nedaj,da ovo pokoplejo v sloveniji
rajši ga skurin kak pa v tebe dan
girl you my angel you my darling gou to slip gou to hell
ful sem ponosen da živim v isti državi kot ti!!!hvala da dviguješ nivo poziranja… maš že ful fanov

rejše se naj ide z mosta vrže v muro de več haska…:P

omfg daj idi se pod tovornjak zabriši… daj nehaj… dan ti 1000 eur či se nehaš snemati. Si boš vsaj lehko kako spodobno obleko kupla:D
Kaj či maš palco v riti???? daj glej nehaj si sramoto delat….pa vsem nam slovencem…
Zakaj si ne not padla??? (moj komentar: snemano zraven vrelca).
mislin ka bo moj kolega ki poleg sedi peder grata ko tebe gleda
This is halloween…..not
am komi si čevle vkradla? Na Karitasi?
Pa daj ne snemli tega sranja v gr. Kaj si čist fukjena? Itak nemamo nič lepega za pokazat te pa še ti priješ pa dodatno poslabšaš situacijo…tele alpsko…
Stara kak tebe pere…Daj fukni se v vrelec zadi…
Kaj či si mela travmatično otroštvo slučajno?

daj to ni prizadeto to je fukjeno razumeš..
te bi se vsaj nekak oblekla pa neke baba nora mislim iji v faking francijo pa se dol po eifflovem stolpe vrži pa nareji sloveniji uslugo prosim.. koda ni že pahor dosti še taki bol fukjeni morjo bit.. daj prosim nareji samomor ki za take ko si ti ( mislim da jih ni neke) bi lahko odprli posebn oddelek v ormože al pa hrastovec opet odprli daj rajši iji nekam ki bom kozlo
pizda taka si ko faking salome jeote daj zaleti se nekam mater kaki so v sloveniji.. zaraji takih kot si ti bi nekateri še raje bli hrvati razumeš.. idi v faking ameriko pa se s kipa svobode dol fukni daj baba nora

Raje si ga v štok zapiram dokonca živlenja…
Rabiš štrik??
Ko te gledam se mi dviga.. včerajšno kosilo!!!!!
faaak si nagravžna!!!
Briši K**** prizadeta, samo v sramoto si nam! :((
fina promocija, za namesto klopotca.. ta pravo strašilo si.. :s

Ahm… Pazi da ne boš padla. Pa malo lepše se našminkaj. Sploh pa zgledaš kot da bi namesto riti imela tri delno omaro. Pa brez veze da se nekaj nastavlaš če maš 2 ogleda. Boljše je če doma sediš pa misliš na boljše cajte, če bodo prišli.
Halo v čem je trik?? Kaj misliš da boš dobla princa na belem konju če boš se tak nastavlala pa naredla 8 strani na youtube?? Rajši gledam v steno kak pa tebe. Se nekaj delaš za višjo. Si pa navadna K*****… Hodiš sem pa ta. Čudno da je kamera cela…
Uff,,, Težki posnetek. Čakaj…… Foro človek nemore videti. Sediš. WAW!! Kaj takega. Manjkalo še je samo da bi dala noge narazen pa bi že služla dnar. Hm… Kaj pa tvoj design… Ženska a se pogledaš kdaj v ogledalo?? Ali si samo gor oblečeš kaj najdeš na tleh? Poglej okoli sebe kaj je moda ne pa 7 različnih barv na sebi. Še klošarji majo stil.
omfg madona si grda kaj tega se ti ni nise povedal ali kaj nehi davati videje na you tube ka mi bo slabo

ko si sla gor je blo vse vredu ko se pa obrnes pa mi racunalnik zasteka
ej glejte michael jackson pa se on ne hodi cel cas gor pa dol kako teslo
kaj ti si kurva ali kaj kaka budala

budalaaaa grda.. ki ti je fora da hodiš 5× gor pa dol, polek tega še maš noge na X, hodiš tak ko neki konj, mislim kaj te res ni sram? pa če že govoriš v angleščini se nauči govorit, ker tak res zgleda kot da si umsko prizadeta. tak delaš sramoto vsem slovencem, ne samo sebi, daj prosim zbriši tote posnetke dol, al pa vsaj tote naslove preuredi, pa kak te ni sram kurba gnila

haha. kar tak naprej – daj objavi še nekaj videov na katerih plešeš in poješ. Bo poskrbljeno še za 1 mesec smeha =D.

faaaaaaaaaaaah kak grdo :S si ti ziher ka bos dobila deda?

ti fali par papirov? ;S

retardinja
drugič se rajši sleči, da boš mela več view-ov

OMG na zaprti odelek. Ke ti si mislis da omo vsi okoli pali ko vijimo kak ena prizadeta hoji sem pa tja.

aloooooo pa kaj ti si fukjenaaaa????? se hojit nea znas! mars u p*** m*** sramoto delas sloveniji!!!!!!
koji kurac
prokletaaa budala!
zakaaaaaj? koji kurac

diklina ščej uspete 🙂 ka… čeglij nikdar nede ka je kriplin al jebiga 🙂

pa ni to ona ista ko ma noge na x?:D

Dej pizda k nas je vse sram, da si iste narodnosti k mi! Vsaj spremen naslov filmčka/ov, da ne bojo pol neumni američani misnli, da vsi hodmo gor pa dol v rozastih kiklah ko konj na paradi…WTF??? kaj ti švasaaaa?!?!?!? kdorkoli ti je že reku, da maš lepo postavo te je hudo nalagal, zdej pa dej ta video dol, pa nehej slovence v sramoto spravlat….
a se spet šetaš?? A nimaš druzga dela? Drgač pa mislm, da so boki njen najmanjši problem, če hoče it za manekenko…

konj sred oranja lepš hodi ko ti

vej pa daj si pofarbaj tej narastek če te bog stvoro :))))) ka se ne navoliš oditi se pa ta?? :)) haha

štorklja smotana!!!

se ti pridružen….ne razmen kak te narod ne widi ka je fukjeni…al so babi špegle spokrali ka se ne widi kaka je…lepo prosin youtube administratore nej dojo cenzuro gor

jebem te u rito

Mrš… takeme budalamii.!!

Ej moja 70 let stara babica ma lepše tace kak ti..

Pa še ova krava na kmetiji (ka je bila ded) ma baukšo postavo (btw: ogledalo, se gnesden da kupiti za fal pejneze… muller pa take fore..)

wtf? keko je sploh stara? pa kdoo polek je je še tak zabit ka jo SNEMA??!!??!?!?
baje da njena sestra 😀 ha ha ha

škoda k ta video ni wc papir… bi bil vsaj za eno stvar uporaben….

dej drugic raje preber z lista… ko pa da delaš tako budalo iz sebe!

Ma vi se tuki neke pritožujete..
Kaj pa pol naj jaz ko vem da je ta z mojga kraja pa jo tedensko v živo srečam 1x…
Razmišljam da se preselim…

na čem si pa ti 😮 ??? 😀 haha. to more bit pa neka huda roba xP

ej ženska ti si tak bolana v glavi ej, daj sramoto delaš slovencem!!

ka za droge jemleš?

mislim da še takih drog ne prodajajo saj so prepovedane, ker se človeku totalno zmeša…
dokaz pa je tukaj 😀
lp
Stari Hudo Model! 😀 Dobro da ni zvoka, ker bi se moji zvočniki zjokali! Ekran pa je že itak cel moker od solz! Hitro prešaltam 😀

na kakšnih drogah si ti?

ti si prizadeta

pizda si kmetica

krača dol se daj! ker te nemormo gledat!!!

defektne tace

pizda a to namerno kriviš noge al maš res krive—lol!!!

dej raje hoj spat ko da si tle sramoto delaš :/

Škoda, ker je najmanj en psiho tu gor…

…na srečo pa ni ravno inteligenten… in lahko ni nevaren… vseeno pa dela nered tu in ljudje potem težje zaupajo.

Če bo moderatorju do česa (in ne samo do pisanja) bom malo preveril…

Prijateljica piše na youtube, razloži da so ji ukinili email s katerim je prijavljena in ne more dostopati do svojega računa, da link do svojega računa na youtubeu in posnetkov in pove, da so komentarji žaljivi in da želi videe odstraniti ampak pač nemore, ker nima dostopa do lastnega računa iz že prej napisanega razloga.
Ni vrag, da bodo nekaj ukrenili in to stori ponavadi vsak, ki želi, da se nekaj njegovega (še posebaj če do tega ne more dostopati) umakne.
Sicer pa zelo čudno, da v 6 mesecih še ni tvoja prijateljica kontaktirala youtube-a zaradi tega, še posebej pa zato ker do svojega računa ne more dostopati.
Če bi se to zgodilo meni, bi isti dan, ko bi ugotovila, da do računa ne morem dostopati, kontaktirala nekoga iz strani in povprašala, kaj se da storiti.

Beibi se kar podpišem pod tvoj post.
Ta punca res ne zna odnehat z natolcevanjem. Kolko o tem tukaj berem, čedalje bolj imam občutek da bo ta punca drugi Damjan Murko :S

New Report

Close