Najdi forum

Kako toplotno izolirati sobo?

Ali mi morda lahko kdo priskoci na pomoc z nasvetom? Severno sobo bi radi preuredili v spalnico in ker je soba precej hladna (jaz pa precej zmrznjena :-)), bi radi stene toplotno izolirali. Idealno bi bilo, ce bi slo s kaksnim cim bolj naravnim materialom, pa da bi bilo stene potem se mozno pleskati. Za vsako informacijo se iskreno zahvaljujem.

Mi smo ne dolgo nazaj izolirali severno steno tako, da smo najprej polozili stiropor plosce, cez pa dodali se knauf plosce, ki se lahko obicajno beli ali barva. Temperatura je bistveno vecja. Stvar deluje in ni draga investicija. LP

Tudi jaz imam dobre izkušnje s takim načinom izolacije – najprej na zid nalepljen stiropor, debeline 5 cm, nanj nalepljene gips plošče. Pokitano in pobeljeno. Prej je bila problem plesen v vogalih, sedaj je več ni. Uhajanje toplote pa bistveno manjše. Skratka, odlično deluje !

kako pa je kaj z hrupom ???

Tako:

– na steno privijačiš profil, kjer mora biti toliko razmaka (cca. 2 cm, da kroži zrak, rozeta, steklena volna, in na koncu na profil privijačena “knauf – gips” plošča. Nato le to prekitaš, prebrusiš in prebeliš.

LP

Hm, s hrupom pa je tako:

bilo bi lažje če bi ti le-to narisala, da bi bilo bolj jasno.

Kupijo se taki dvojni profili, kjer je vmes med stekleno volno zrak. Tako da se tukaj zadušijo glasovi (če so to steni, med dvemi stanovanji) in nato daš gor knauf plošče. Sliši se potem “praktično nič”.

Če je pa to zunanja stena, kjer imaš okna, potem moraš biti pri menjavi oken pozoren na zvočno izolacijo v decibelih (plinsko polnenje). Več jih je, manj se sliši v stanovanje. Priporočljivo je tam, nekje 39 dB.

Tko nekako.

LP

Si arhitekt, ali si samo nadarjena?

Neeeee, ne nisem arhitekt, ampak gradbinka.

LP

muchas gracias…

Bolje zate. Ne maram arhitektov.

:))) he he he jaz ravno ne morem rečt da jih ne maram, ker jih je vse polno okrog mene in imam veliko prijateljev, ki nosijo ta oplemeniten naslov.

Moram priznat, da so mi gradbinci bolj všeč. Realni in ustvarjalni ljudje, ki se držimo predvsem izvedbe le-tega. ne le sanj v oblakih.

LP

P.S.: zakaj jih pa ti ne maraš? Njih moraš vzet kot umetnike, pa potem lažje živiš.

Zakaj jih ne maram? Hm. Poslovna skrivnost.

Na izolacijo z notranje strani, torej v sobi, pod ploščami, moraš obvezno namestiti parno zaporo, n.pr. PVC folijo.Drugače ti lahko razpoka stena!

PVC Folija pa niti pod razno ni primerna za parno zaporo. Pod njo se ti bo nabiral kondenz in ti tekel po njej ter se nabiral na tleh. Za parno zaporo moraš uporabit folijo, ki je namenjena za izdelavo parne zapore. Na tržišču je več različnih in se pač odločiš sam.

Da, tudi to smo pozabili povedati, pa je zelo pomembno. Mi smo to folijo dali..LP

Ja, to je res. Priporočljiva je parna zapora na “topli” strani izolacije, še posebej, če uporabiš takšen izolativni material, skozi katerega je prestop vlage večji kot prestop skozi sam zid – v tem primeru se brez parne zapore lahko zid navlaži do takšne mere, da celo razpoka (zid je v primeru notranje izolacije hladen oz. mrzel in ga pravelika nakopičena vlaga res lahko poškoduje). V primeru stiropora do tega skoraj ne more priti, ker stiropor ne prepušča dobro prestopanja vlage v zid oz. jo prepušča slabše, kakor prepušča sam zid odvajanje vlage na prosto. Za preračun razmer v zidu je zelo koristen pripomoček program za računanje razmer v gradbenih materialih in izolacijah podjetja novolit – na strani http://www.novolit.si. Program omogoča dobro simulacijo konkretnih razmer.

New Report

Close