Kako ste izbrali arhitekta?
Kupili smo parcelo, ki je zazidljiva in komunalno opremljena. Rada bi zidala čimprej. Nimava pa še izbranega arhitekta. Na kakšen način oz. po katerem kriteriju ste ga izbrali, saj vemo, da je arhitektov “kot listja in trave”?
Ne bi radi izbirali tipskega načrta. Koliko ste odšteli za načrte “po naročilu”? Koliko časa ste čakali nanje?
Kje sploh začeti iskati?
Hvala za kakršno koli pomoč oz. nasvet!
Mi smo izbrali preko priporočil znancev, in sicer eno arhitektko iz Ljubljane, cenovno je bilo kar ugodno – nekaj nad milijon za vso projektno dokumentacijo za gradb. dovoljenje, imamo približno 300 m2. Pa še ful se nam je posvetila in razložila ter upoštevala naše želje. Biro ima v Kosezah [email protected].
Lp, katarina
Blazno se splača k arhitektom na Štajersko. So bistveno cenejši. Za primer:
najina arhitektka je bila ga. Danica Klemenčič iz Črešnjevcev (Ingra d.o.o.). Je sicer daleč, vendar se res ni problem en dan zapeljati na Štajersko, ker naju je na koncu prišlo pol manj kot v Ljubljani. Pri Nardinovi v Ljubljani bi naju načrt z vodilno mapo prišel okoli 1.200.000 SIT, pa je bila ena najcenejših. Za projekt bi potrebovala 6 mesecev. Pri Ingri pa sva na koncu plačala 760.000 SIT, načrte sva dobila v enem mesecu, blazno so prilagodljivi, vse se da urediti preko emaila, faksa, telefona ali pošte. Pomembno je le, da si en dan vzamete čas, greste na Štajersko in da imate vsaj okvirne ideje. Mi smo idejni načrt zrisali v 3 urah, s tem, da sem imela že podrobno razdelano, kaj želim. Ga. Danica mi je čez par dni poslala zrisan tloris obeh nadstropij in zunanji izgled hiše na 6 slikah. Njihova prednost je tudi v tem, da je ga. Danica arhitektka, njen mož pa gradbenik. Ona ima ideje, on pa pozna stvari iz prakse. Vsekakor sem bila navdušena nad njimi, ker so upoštevali vse najine želje in predvsem so znali svetovati. Pa še ogromno sem prihranila 🙂 Predstavništvo imajo tudi v Ljubljani, tam sicer lahko dobite samo tipske načrte (250 načrtov), plačate 10.000 SIT, ko pa vrnete načrte, dobite nazaj tudi denar. Mogoče se splača že zaradi idej.
felix,
če te prav razumem lahko na njihovem predstavništvu (npr. v LJ) dobiš 250 tipskih načrtov za domov, ti jim pustiš 10.000 sit, ki pa ti jih vrnejo, ko jim prineseš nazaj načrte?
Koliko časa pa jih imaš lahko? In ali dobiš tako zunanji izgled hiše in tloris razporeditve? Meni so namreč ene hiše na zunaj zelo lepe, ko pa vidim notranjo razporeditev mi pa sploh ne ustrezajo in obratno.
Hvala ti za pojasnila in lep pozdrav.
poglejte na http://www.gradimo.com pod arhitekti