KAKO SPET ZAUPATI
Zdravo.
Moj problem je sledeč. Ne vem kako naj prneham biti ljubosumna. Skoz nekaj iščem, če se fant pogovarja z drugo punco, ki po možnosti zgleda simpatična, potem mu težim še štirinajst dni. Problem pa je v tem, da me je skoraj leto nazaj prevaral. Od takrat naprej mu ne zaupam več. Ko pride do situacije, ko sem ljubosumna in mu to tudi pokažem, mislim da bi moral biti on tisti, ki bi mi dokazal, da je to čisto po nepotrebnem. Ker je on tisti, ki si mora nazaj pridobiti moje zaupanje, on je tisti, ki me je prvaral. Ker pa se noče pogovarjati o tem, potem si jaz zamišljam svoje verzije, seveda najslabše. Vem, da on vse to težko prenaša, vendar jaz še težje. Razjeda me ljubosumje, nezaupanje, kdaj bo tega konec. Sem brez samozavesti, brez moči….
Kako spet zaupati partnerju? Kako verjeti, da me ne bo več prevaral?
Tale vajina veza nima prihodnosti, verjemi.
Ko enkrat červiček začne delati in grizljati v duši, ga nobena kemikalija ne uniči.
In zakaj bi sebi in njemu uničevala življenje.Ker če bi ga imela rada, tako kot praviš, bi mu zaupala, je pa to tako kot sem že večkrat napisal, največja dobrina neke veze, ki je lahko trdna ali pa počena.
Jaz na tvojem mestu ne bi vztrajal.Poiskal bi si drugega, pa od začetka naredil odnos, ki temelji na zaupanju in zvestobi.
Res je o vsem tem lažje pisat, kakor pa v resničnem svetu udejanit, ampak poskusiti ni greh.
Zadevo lahko uredita na samo en način – ON je dolžan storiti vse, da te prepriča, da si TI zanj edina, da te ljubi in da je bila tista zadeva velika napaka, ki jo neizmerno obžaluje. In to ti naj ponavlja, dokler mu ne boš verjela, pa če si znuca jezik, pa ne samo z besedami, temveč z dejanji ( pozornostjo, naklonjenostjo, odkritostjo, izkazovanjem ljubezni itd…). Edino na tak način boš lahko pozabila in oprostila in boš lahko z njim spet srečna.
Če pa tega ni pripravljen storiti, vajina zveza nima prihodnosti. Sama namreč tega ne moreš pokrpati, ti nikakor ne moreš kar sama sebe prepričati, da mu lahko spet zaupaš, to enostavno ne gre.
Sploh pa – zakaj si mu prevaro odpustila?
pusti ga, zelo boli. Kaksen je bil razlog je vseeno, nikakor ti tega ne sme narediti.
Meni je skupaj sva bila 5 let in kaj je bilo, ker me je imel rad in ker mu je sla ljubosumnost nazivce me je prevaral in vceraj se je 5 letna kariera z njim koncala. Ostala sem sama, zelo boli, vendar boljse da boli sedaj kot pa da bilo se otroke in jim pustis pecat. Tega nikakor ne smes narediti.
Poskusi se skoncentrirati in se sekiraj kako bos zaupala drugemu, on tega ni vreden, da se trudis za njega.
lp, monca
MARA,
sama najbolje veš kako je drugače, če se razumeta in če se ujemata. Če je to edini večji problem, potem ti odsvetujem pustiti tega fanta, probaj mu dati še eno možnost…. odpustiti je najtežje, ampak najbolj veličastno, če ti bo uspelo in bosta spet lahko svobodna oba.
Navijam zate, sama tega nekoč nisem mogla izvesti.
maicha
Ja, Mara, še malo zganjaj pretirano ljubosumje, pa te bo tip sam odjebal, če je vsaj malo normalen in bodo vsi tvoji problemi rešeni.
Dajmo nekaj razčistit. Veš, da te je fant v preteklosti prevaral. Takrat, ko si to zvedela, si se pač znašla na razpotju – fanta zato pustiti ali pa ostati in začeti znova. Ti si se odločila za drugo varianto, sedaj pač nočeš sprejeti posledic te svoje odločitve. Res je, tip se mora potruditi, da se boš ti ob njem počutila edinstvena, ljubljena in edina. Tvoja dolžnost je pa, da potegneš črto in mu daš še eno šanso – zavsezadnje je to tvoja lastna, ponavljam, tvoja lastna odločitev!
In draga moja, to, kar ti počenjaš, je pretirano ljubosumje in sploh ne dvomim, da imaš probleme s samozavestjo (kar je po svoje logično, samo te ne opravičuje). Kaj je narobe s tem, da se tvoj tip pogovarja s punco, ki je bognedaj še simpatična? Zakaj mu težiš in utrujaš zaradi starega greha celo v okoliščinah, ki so del normalne človeške komunikacije? Misliš, da ti ena njegova prevara, s katero si se kao sprijaznila, daje pravico, da zganjaš cirkus za vsak drek do onemoglosti, on pa bo moral to prenašati leta in leta in biti tiho? Si tako predstavljaš nov začetek?
Res se mi zastavlja vprašanje, zakaj hudiča ga nisi dala na čevelj, ko si zvedela za prevaro. Ga pač nisi in sedaj se obnašaj zrelo in sprejmi posledice svoje odločitve. Tip se ni dolžan odpovedati vsem normalnim socialnim stikom in hoditi okoli v burki s feredžo, da se boš ti počutila OK. Tudi ti moraš kaj narditi za zvezo, če hočeš, da bosta srečna. Začni pri svoji samozavesti.
Tipa pa lahko še zmeraj pustiš, če se ti zdi, da si precenjevala svoje moči.