Kako slaščičarji krasijo torte?
Je kakšna med vami, ki se poklicno ukvarja s slaščičarstvom oziroma kakšno/ega pozna? Mene zanima, na kakšen način krasijo v slaščičarnah otroške torte, da so vedno tako perfektne. Mislim na take, ki imajo gor narisane Miki Miške, Tittyje, Telebajske itd. Slikice so iste kot v knjigicah! Kaj pa barve? Meni so namreč take torte strašno všeč (tudi otrokom), vendar jih vseeno najraje naredim sama, ker so pač domače najboljše…
Čeprav nisem poklicna slaščičarka se mi vsaj približno sanja kako to gre. Večinoma so torte okrašene ali z marcipanom ali z sladkornim oblivom. Enemu in drugemu se dodajajo živilske barve. Za razne Miki miške in ostale figurice pa imajo šablone.
Drugače sem pa ravno kakšne dva tedna nazaj v knjigarni Vale Novak v city parku gledala eno ameriško ali angleško knjigo s tortami raznih oblik. Na začetku sem bila zelo zagreta za nakup, vendar mi je že bežen pogled povedal, da je priprava take torte zelo zahtevna in vzame kar dosti časa.
Za krasenje imajo posebne nastavke za smetano, ali masleno kremo – kjer se barve manj prelivajo. Za manj spretne obstajajo modeli – medvedki, racke, in podobno, sicer pa jih s smetano – kremo nabrizgajo. Je pa za lep izdelek potrebno veliko znanja in vaje. Kako pa izgledajo pripomocki si lahko ogledas na
Mislim, da jih nekateri delajo kar sami. Z najbolj novodobnimi pripomočki, ki nimajo kaj dosti skupnega s slaščičarstvom, s skenerji. Govorim po spominu, ker sem enkrat ali slišala ali pa brala, da lahko v neko slaščičarno celo slikico svojega otroka prineseš, pa ti jo naštimajo na torto. In ne me vprašat, za katero slaščičarno gre in kje sem to pobrala, ker ne vem ne enega ne drugega :).
Lp,
A.