Kako skuhati kaše (npr. proso) malčku?
Pozdravljeni!
Imamo 6-mesečnega fantka in pred tremi tedni smo začeli z dodajanjem goste hrane (sicer ga še uspešno dojim). Rada bi mu pripravila kakšno kašo, npr. proseno ali ajdovo, pa ne vem, kako. Lahko kdo pomaga s kakšnim receptom? Še morda kakšna ideja za pripravo koruznega zdroba?
Z glutenskimi žitaricami bi sicer še rada počakala, pa vendar – kako malčku pri sedmih, osmih mesecih pripraviti ovsene kosmiče?
Za vsak nasvet bom hvaležna.
LP
Mici
Pozdravljena,
proso in ajdovo kašo sem skuhala v vodi. Ajdovi kaši sem dodala jabolčno čežano. Obojega ni preveč maral, je pa zato goltal polento s suhim sadjem. Če imaš bio posušeno sadje., ga brez predhodnega namakanja in odlivanja vode skuhaj kot kompot in potem v kompotu zakuhaj polento. Vse skupaj je bilo bolj redko, da je lažje jedel. Velikokrat sem mu v kuhano polento zamešala zmečkano banano. Ovsene kosmiče sem prav tako skuhala v vodi, da so se napeli in pomešala s svežim sadjem, kasneje tudi z jogurtom. Zelenjavne kašice sva uvedla kasneje, ker mu ni bil všeč okus.
LP in veliko veselja ob prvih žličkah z gosto hrano, Neja
Kašo (proseno ali ajdovo) lahko skuhaš v mleku podobno kot mlečni riž. Kuhani lahko dodaš naribana jabolka ali kakšno drugo sadje, mlete lešnike, orehe, mandlje, suho sadje… Običajno pa delam narastek iz prosene kaše. Kašo skuham na mleku, dodam sadje, mlete lešnike ali mandlje, rumenjak in na koncu rahlo vmešam sneg beljaka, zlijem v pekač in spečem. Lahko dodaš tudi skuto. Možnosti je ogromno, le domišlijo je potrebno uporabiti.
lep dan še naprej!
m71!
Mici70 sprašuje, kako skuhati kašo za 6 – mesečnega dojenčka.
Po lastnem mnenju in navodilih našega pediatra dojenčku nikakor ne bi dajala orehov, lešnikov, mandljev inp.! Tudi beljak do 1. leta starosti ni priporočljiv.
Verjetno nisi opazila, da gre za dojenčka.
Brez zamere, a čutim se dolžna opozoriti, ker je moj sinko ravno na omenjene oreščke alergičen!
Srečno!
Vidka Pitka
Ravno včeraj sem skuhala proseno kašo za svojo piško (10 m.), ki jo je kar pogosto in za njenega 6 mesečnega prijateljčka. Oba sta polizala žličke in posodice. jaz jo skuham na vodi, pewcej na redko. Potem jo zmiksam z paličnim mešalnikom in po potrebi zalijem z bebe čajem, da rata kot en puding ali krema. Notri sem dodala zmečkano banano in moji malo vanilij sladkorčka. Super dobro. Včasih pa v bebe čaju raztopim en piskot in ga primešam zraven, vendar piškot je gluten in ga ti verjetno še ne boš uporabila.
sem pa naredila že tudi slano varianto in naribala zraven sir in malo kisle smetane. Tudi zelo dobro.
Meni so te kaše sploh ful všeč. Tako ajdova kot prosena, in pa kus kus, ki je z glutenom. Imaš 1000 variant in so boljše kot kupljene instant kašice in bolj zdrave.
jaz mu ovsene kosmiče kuham za zajtrk. 2 žlici dam v malo vode in kuham pribl. 5 min na majhnem ognju, toliko da se razpuste. olupim in narežem jabolko in vse skupaj stresem v mikser in miksam v kašo. vse poliže.
ovsene kosmiče lahko kombiniraš z različnim sadjem ali tudi suhim. lahko jih kuhaš tudi v mleku, vendar jih jaz ne ravno zaradi svežega jabolka. če pa mu dam suhe fige, te prej namočim 1h ali 2 in podobno skuham in zmiksam. če imaš, je tudi palični mešalnik najbrž dober.
mlečni riž skuhaš kot v vodi samo da je namesto vode mleko in toliko časa kot piše na embalaži. potem zmiksaš, lahko dodaš sadje…
ravno tako proseno kašo.
naš je star 7 mes. in mu še vedno vse miksam, ker se drugače silno davi.
Petra, hvala!
Včeraj smo imeli uverturo s koruznim zdrobom, namočenimi suhimi marelicami in jabolkom – vse zmiksano. Sta pomazala z največjim veseljem. Stara pa bosta vsak hip 7 mesecev.
Jaz sem kupila koruzni zdrob, mlečni riž in nežveplane suhe marelice v DM-u, vse BIO Alnatura. Imam boljši občutek. Za ostalim pa še nisem šla na lov. Se priporočam za namige.
Tukaj so super recepti iz prosa in polente:
http://med.over.net/phorum/read.php? f=11&i=12314&t=12234#reply_12314