Najdi forum

kako si pomagat?

Pozdravljeni,
imam problem in ne vem več kam naj se obrnem…Mož je bivši odvisnik od težkih drog (kokain, heroin in metadon..) Po več neuspelih odvajanjih mu je lansko leto uspelo. Imel je zelo hudo fizično krizo (po Substitolu), ki je trajala kar 14dni..Psihično je šlo pa zelo u redu in se je zelo dobro držal saj se je odpravljal na odvajanje eno leto in je že prej sam s sabo razčistil! Po sedmih mesecih abstiniranja pa so se začeli problemi. Najprej je začel občasno pit. Zadosti so bile že tri merice, da je bil mrtvo pijan…Potem prekomerno spanje, prekomerno delo, pa spet en teden v redu pa kakšen kozarček ali dva in se je začel agresivno obnašat do ljudi, ki ga imamo radi…Ko je kaj popil se je vedno končalo z groznimi izpadi, samouničevanjem in razbijanjem stvari okoli sebe. Vedno pa smo bili krivi drugi in nikdar on sam. Odločila sem se, da ga zapustim. Z alkoholom pač ne morem tekmovati! Tudi ne vidi, da mu alkohol škodi pa čeprav ga spije samo enkrat na mesec. Sedaj si je sam poiskal pomoč – psihologa, ki ga je takoj napotil k psihiatru in ta mu je brez veliko pogovarjanja napisal tablete fodiss. In sedaj ga je strah, da bo spet neke vrste odvisnik. Boji se tablet oz. strah ga je kaj pa če bo potem še slabše. Ker se je odločil, da si pomaga, mu bom stala ob strani..Bom še enkrat poskusila ampak je tudi mene strah..Kaj naj pričakujem? Izboljšanje?
Lepo vas prosim, če mi malo razložite kako tablete delujejo na človeka? Kam naj se obrnem po pomoč, če bi jo rabla v zvezi z nj.obnašanjem? Ali obstaja kakšna posvetovalnica?
Hvala za Vaš odgovor

Draga “Lillet”!

Verjamem ti, da ti ni prav nič lahko! Odvisnost, kakršnakoli že je, ni prav nič zabavna stvar. Kar se tebe tiče, si po vsej verjetnosti “ženska, ki preveč ljubi”. Preberi si to knjigo, ki jo je napisala Robin Norwood-zelo je poučna in kar strese te, ko u-vidiš, zakaj te pritegne odvisnik.

Kar se njega tiče, je po vsej verjetnosti 1 odvisnost zamenjal z drugo. In dokler bo samo po površini s strokovno pomočjo praskal, se bo najbrž težko iz tega pekla izvlekel. In dejstvo je, da če si bil 1x odvisnik, da si potem celo življenje bolj “ogrožen”, kar se ponovnih vdajanj škodljivim razvadam tiče. Ves čas bo moral tvoj ljubi paziti nase in res je, da bo velika nevarnost vedno, da mu spet spodrsne. Vseeno pa lahko vi2 ostaneta skupaj in se imata rada. Na silo se ga nima smisla rešiti. Dokler ti je še do njega, bodi z njim in mu pomagaj na svoj način in kolikor mu lahko. Gotovo je zelo tehten razlog, da sta skupaj. Zato res nima smisla, da bi na silo vlekla kakšne karte.

Kaj naj pričakuješ? To je težko reči. Malo sem o tem že gor napisala. Lahko, da se bo čisto izvlekel iz tega in bo vse OK. Bo pa vedno možnost, da spet kaj poskusi. Lahko pa spet čisto pade in se ne izvleče več. Lahko pa se menjajo 1 in druga obdobja. Dobro pa je, da pričakuješ najboljše. Naše misli so zelo pomembne!

Kako tablete delujejo na človeka? Hm, mislim, da prav dobro ne. V določenem trenutku jih morda res potrebuješ, na dolgi rok pa imajo kup stranskih učinkov in te samo zablokirajo. Bistvo je, da človek najde vzrok za to, da je postal odvisen in se ukvarja z njim. Droga je samo nekaj sekundarnega.

Kam se lahko obrneš po pomoč? Na tvojem mestu bi poklicala npr. na Projekt Človek, kjer se ukvarjajo z odvisniki in ti bodo tam znali svetovati, kaj ti lahko še pomaga oz. njemu.

Kako se ti to zdi? Upam, da boš v vsem skupaj našla nekaj zase.

Maja

ejla

Domnevam, da gre za pomoto!

New Report

Close