kako se zrediti
Lep pozdrav! Vem da bo vsakdo rekel to je preprosto, vendar ni temu tako. Star sem 23 let visok 180 cm , težak 67 kg. Sem zelo suh in vsi mi govorijo da se bom enkrat že zredil. Jaz pa bi rad prišel do idealne teže ki je pribl pod 80 kg. Problem je v tem da se sploh ne morem zrediti tudi če veliko jem, mastno hrano nemastno, kalorično.. Problem je še v nečem: Zmeraj kadar sem lačen se mi enostavno ne da da si pripravim kaj za jest, ampak raje počakam nekaj časa, pa nisem več lačen. Ker to delam že veloko let, se mi je najbrž tido želodec že skrčil, saj kadar jem ne pojem veliko ( za svoja leta ) in sem hitro sit. Marsikomu se to zdi smešno, ampak to je težava. Dugače telesno sem zdrav in nimam biolezni, se tudi redno rekreiram. KAj mi predlagate naj naredim, da izboljšam svojo motivacijo do hrane, kakšno hrano naj uživam. Začel sem se ukvarjati tudi s fitnesom, ampak mi je inštuktor rekel da bi moral najprej pridibiti na teži.Kakšno hrano naj uživam?
Lep pozdrav!
Pozdravljen, Matej,
potrebno je vedeti, da smo si po konstituciji telesa različni. Tako kot sam ugotavljate, predvsem potruditi se je treba, ko telo pokliče z lakoto. Vzeti si čas za polnovredni obrok. Pomembno je, da jeste veliko ogljikovih hidratov, predvsem po telesni aktivnosti, ko je občutek teka spontano pojačan. Med tremi rednimi obroki lahko mimogrede dodate še kakšen prigrizek v obliki lešnikov, oreščkov, ki so bogati z maščobami in tudi drugimi mikroelementi. Predvsem pa se redno in veliko gibajte.
Marija Anderluh
Pozdravljeni!
Stara sem 27 let, visoka 168cm in težka 53kg. Z odvečnimi kilogrami nisem imela nikoli težav. Slišati bo smešno, ampak imam težave s pridobivanjem kilogramov. Težim k temu, da jem čimbolj zdravo. Tako, da poškušam jesti čimveč sadja in zelenjave,čeprav največ zaužijem ogljikovih hidratov ter sladkarij (moja šibka točka). Drugače se izogibam cvreti in mastni hrani. Res pa je, da nisem preveč navdušena nad mesnimi izdelki, razen morske hrane in perutnine.Tisti, ki me poznajo vedo, da pojem veliko za tako drobno dekle. S prebavo nimam nobenih težav. Sprašujem se kje je srž problema. Rada bi se zredila zdravo.
Upam, da vam bodo dani podatki kaj v pomoč.
Že vnaprej, hvala na odgovoru!
Lep pozdrav
Živjo,
glede na opisano bi rekla, da imaš običajno telesno težo. Sicer bi lahko imela nekaj kg več, nikakor pa ne manj od te teže, ki jo imaš sedaj.
Nič nisi napisala glede maščob. Tudi te so potrebne za telo in njegovo delovanje. Nekaj jih dobiš že v čokoladi, nekaj z oreščki, pa z oljem v solati, margarino (se pravi rastlinska olja in mehke margarine) -drugače pa tudi zdravniki priporočajo, da se izogibamo mastni prehrani. To, da ne ješ pogosto mesa ni problem, je pa pomembno, da dobiš potem te hranilne snovi v telo z drugimi živili.
Ena izmed možnosti je, da pri svojem osebnem zdravniku preveriš delovanje svoje ščitnice. Včasih je ta razlog kadar imamo težave ali s prehitrim pridobivanjem teže ali s tem kar opisuješ ti-da se ne moreš zrediti. Drugače pa lahko vprašaš še svojega zdravnika ko boš ravno tam kaj misli kje bi tičal vzrok.
Lep pozdrav,
Tatjana