kako se zredit?.)
Čao!
Star sem 18let in imam dokaj resen problem. Ne uspe se mi zredit na normalno težo. Jem za moje pojme dovolj. Toda odvisno je ali jem pravilno hrano! Nič maščob, samo olje.(sončnično) in samu puranje in sojino meso. Imam namreč tudi jetrno dieto zaradi hepatitisa. Želel bi se najprej zredit in potem povečat še mišično maso. Ima pri teži opravit tudi kaj spanje, mogoče problem z zaprtostjo, ki ga imam že od malega? Kakšen jedilnik bi moral imeti dnevno in koliko kalorij bi moral dnevno zaužiti da bi se začel redit. (nobena punca noče suhca)Res ne vem kaj naj storim:Če bi dobil jedilnik bi se ga 100%držal!! Že vnaprej se zahvaljujem vsakmu, ki mi je pripravljen pomagat:)
Alyo18
Dragi Aljaž,
razumem, da bi rad imel “normalno” težo in da kot bi eni radi shujšali, bi ti rad pridobil kilograme. Ker ne vem tvoje teže in višine in za koliko bi se rad zredil, ti bom napisala nekaj bolj okvirnih stavkov, morda pa ti bo odgovoril še kdo drug s kakšno bolj koristno idejo – iz drugega strokovnega vidika, ali pa iz osebne izkušnje.
Najprej bi te opozorila, da imamo ljudje različne postave – tudi če ne jemo premalo ali preveč – nekaj prinesejo geni, nekaj naše prehranjevalne navade, metabolizem, količina gibanja, pa še kaj bi se našlo. Del napornega procesa odraščanja (vsaj za mnoge) je to, da sprejmemo svojo postavo, tudi če nekoliko odstopa od normale, ki je neko povprečje. Za vprašati se je torej, če si ti eden tistih (ki bi jim mnogi zavidali), ki je “že po naravi bolj suh”?
Sicer pa so tudi tvoje prehranjevalne navade zaradi diete morda bolj “skromne narave” (vsaj energetsko mislim) – če poješ izjemno malo maščob in ogljikovih hidratov, ni čudno, da si bolj suh. Po drugi strani pa še stavek glede mišic: tudi mišice zahtevajo tako maso (da poješ več) kot tudi gibanje. Ampak to so bolj tehnične stvari, za vprašati se je, kaj in koliko je sploh realno mogoče spremeniti, da ne boš začel obsedeno trenirati in se pitati z mastnimi stvarmi.
Morda bi bilo dobro tudi, če bi stopil do zdravnika na kak posvet…
Ana Z.