kako se ustaviti??
lep pozdrav!
v moje življenje je letos poleti prišla nova ideja o hujšanju.s hujšanjem sem postala obsedena,pravzaprav sem cele dneve razmišljala le o hrani.začela sem z bolniško dieto in jo ponovila 2x.v 3 mesecih sem shujšala 15 kilogramov in počutila sem se dobro v svoji koži.zraven diete sem redno trenirala,in tudi sedaj se intenzivno ukvarjam s športom.vendar še vedno sem se videla predebelo in pred kratkim sem pričela z nažiranjem hrane,ki se mu kar ne morem odpovedati.sama sebi dopovedujem da to ni prav in vedno sem sama nase jezna,ko se to bruhanje spet ponovi.tudi če nisem lačna pa začnem jesti se nikakor ne morem ustaviti vse dokler se mi trebuh dobesedno ne spremeni v balon in sem prisiljena bruhati,ker bi sicer od vse te hrane počila.strah me je sploh začeti karkoli jesti,ker se sama nisem sposobna kontrolirati.Še vedno se zdim sama sebi predebela(174cm- 60kg).Sploh nimam tako malo kilogramov vendar imam zaradi treningov tudi kr dosti mišične mase.stara sem 17 let in ko berem te forume me postaja strah da s prenajedanjem ne bom prenehala še nadajnih nekaj let.pred kratkim sem se tudi zredila za 3 kilograme, ker nisem imela moči da bi bruhala ,čeprav me je to zelo jezilo.vsi mi govorijo da sem suha,sama pa se še vedno vidim zelo debela.večrat opažam da me bolijo ledvice posebej pa želodec.menstruacije nimam že približno 4 mesece in se mi zdi, da sem tudi zaradi tega precej napeta.kako naj se ustavim in svoje življenje spravim v tir,v katerem sem živela srečna in brez misli na hrano????prosim pomagajte!!!! začetnica
Fino je, da ste se nevarnosti poti, na kateri ste se znašli, prepoznali zelo zgodaj. anoreksija nervoza lahko pomembno ogrozi vaše telesno zdravje in psihofizično počutje. Pomembno je, da najdete strokovno pomoč in se o vaših težavah podrobneje pogovorite. Izguba menstruacije je resno opozorilo, da je za zdravje potrebno poskrbeti in to čimprej.
težko vam pomagam samo z nasveti preko foruma, misli in prepričanja, da ste kljub temu, da se drugim zdite presuhi, še vedno prepričani, da ste debeli, so pogosto tako močne, da je en sam nasvet premalo, da bi vam bil v pomoč.
Gre namreč za bolezenski pretiran občutek, ki nima prave veze z realnostjo.
potrebno bo, da z nekom pregledate vaš jedilnik in intenzivnost telesne aktivnosti in poskušate najti poti, da ravnovesje med porabo in vnosom energije premaknete v drugo smer. Strokovnjaki svetujem prekinitev vseh telesnih aktivnosti, dokler se teža ne normalizira in dokler ne osvojite ustreznega režima hranjenja.
Mogoče se vam zdi moj odgovor zelo strog, vendar je v bolezenkih stanjih hujšanja potrebno ostro in hitro reagiranje, da se stvari ne zapletejo še bolj. v veliko pomoč bi vam bilo tudi, če bi lahko za pomoč zaprosila tudi koga izmed vaših najbližjih.
v prepričanju, da vam bo uspelo poskrbeti zase, vas lepo pozdravljam.
Marija Anderluh