Najdi forum

Kako se prehranjevati ponoči?

Spoštovani,

stara sem 30 let, 170/61 kg in imam težave s prehranjevnjem v službi/v nočni izmeni.

ker imam službo na izmene, večkrat na mesec delam ponoči.
nočna izmena me ubija, saj ne vem kako naj se prehranjujem v nočnem času.vsako hrano moje telo zavrača, skoraj vedno imam drisko in močno me napihuje.tudi slabo mi je, ampak ne bruham.
do zdaj nisem nikoli delala ponoči in sem se prehranjevala vedno ob določenih urah, skrbela sem tudi za čimbolj zdravo prehranjevanje.zdaj se je ta sistem porušil in me zelo skrbi za svoje zdravje/telo.
kaj je sploh priporočljivo jesti v nočnem času?malico imam okrog 3h zjutraj.
ali naj pijem veliko tekočine-vode?
v večini pijem samo vodo, drugih pijač ne pijem že kakšno leto in pol.
v tistem času, ko delam ponoči tudi čez dan nimam pravega apetita.ponavadi tisti teden shujšam 2kg .

kaj lahko naredim, da mi bo delo v nočni izmeni čim lažje.žal, trenutno ni izvedljivo, da bi službo zamenjala oz.pustila.

lepo prosim za odgovor oz. kakšen nasvet!

lp
Lidija

Draga Lidija,

verjamem, da ni lahko, ko se poruši naravni ritem. Vendar ste na dobri poti, ker se sprašujete kaj potrebujete, da bi bilo vam in vašemu telesu čim bolje in to je začetek.

Pravzaprav ni enega recepta, ki bi vam ga lahko dala. najbolj pomembno je, da si po končanem delu, skušate zagotoviti čim več miru, da bi lahko nemoteno spali. Torej, ko delate v nočni izmeni – koliko dejansko spite podnevi oz. ko pridete domov? imate dovolj miru? prvi korak je ta, da skušate telesu azgotoviti spanec. pri vas se v tednu, ko delate ponoči, noč zamenja za dan in dan za noč. telo se bo prilagodilo temu ritmu, čez čas, bo pa na začetku verjetno kar nekaj zmešnjave. skušajte si kupiti čepke za ušesa, da vas hrup v okolici ne bo motil, zastrite si okna, da boste imeli v sobi temno. Ko končate službo predlagam, da greste naravnost domov in v posteljo. če se odpravite npr. na čaj ali kavico, se telo prebudi in potem boste umetno podalješevali stanje budnosti in še težje zaspali – kar bo priupomoglo k še večji utrujenosti. Skušajte si torej zagotoviti dovolj spanja.
Ko se zbudite, predlagam tuš. Do konca se boste prebudili, pa še telo se potem bolje počuti. Enako predlagam topel tuš ko pridete iz nočnega dela. Pa mogoče skodelico toplega čaja ali mleka – če vam seveda odgovarja.

Kaj pa jesti? Skušajte ravnati enako kot če bi v službo odhajali zjutraj. Ko vstanete po nočnem delu, pojejte zajtrk – ni važno, če je ura 1 h popoldne – vi ste se prebudili in hrana naj bo lahka. preden odidete v službo pojejte kosilo. jejte hrano, ki vam paše, ki jo imate radi. ne spuščajte obrokov. Bolečine, ki jih navajate in prebavne težave so lahko posledica stresa. Skušajte si ga čim bolj omiliti. S seboj si vzemite kakšno sadje, jogurt, lahko tudi juho – karkoli kar bi vam teknilo. Tu žal res ni recepta. poiskati boste morali kaj vam odgovarja. Največ kar vam lahko predlagam je, da poslušajte svoje telo in poizkusite različne stvari. vsekakor je za telo res najboljša voda, vendar samo voda ni dovolj. Poleg vode morate tudi jesti.

Kaj pa drugače jeste – koliko obrokov čez dan kadar ste v nočni izmeni, kakšno malico? Razlog napihovanja in bolečin v trebuhu je lahko več. mislim, da ni potrebno delati preplaha. V kolikor se pa stvari en bodo umirile pa mogoče kakšen posvet pri splošnem zdravniku ali pa nutricionistu tudi lahko prav pride.

Upam, da boste vsaj nekaj našli zase.

Vse dobro,

Tatjana

Najlepša hvala z hiter odgovor.

Zanimivo.Po vaših nasvetih sodeč, sem se do sedaj prehranjevala napačno.Pišem seveda za tisti teden, ko delam ponoči.
Ponavadi se zbudim okrog 13h, potem kmalu začnem jesti kosilo….potem pa skoraj ne jem več, ker mi nič več ne paše.Pijem veliko vode.
Ponoči(v službi) jem ponavadi jogurte, ker so lahki, ampak me žal tudi po njih napihuje.

Bom probala od zdaj naprej, ko se zbudim, zajtrkovati oz. tako kot ste napisali vi…Bomo videli, kako mi bo ta sistem odgovarjal.

Še 1 x hvala za pomoč!

Lp
Lidija

Kaj je prav in kaj je napačno je težko reči, včasih je potrebno poiskusiti različne stvari. Vsekakor za telo ni dobro, da imate samo en obrok. Pri prehranjevanju pazite tudi, da ne bo vsa hrana mrzla ali hladna.

Upam, da bo informacija, ki sem vam jo dala kaj pomagala. V nasprotnem primeru pa to ne pomeni, da ni rešitve, le dlje časa boste morali vložiti, da jo najdete.Nekomu bi način prehranjevanja kot ste ga imeli do sedaj čisto ustrezal, vendar so naša telesa različna. zato ne obupajte, preiskušajte različne stvari, vendar ne le nekaj dni, vztrajate nekaj časa. Telo se mora na spremembe navaditi. In drugačen ritem življenja, vsekakor je sprememba.

Vse dobro,

Tatjana

New Report

Close