Najdi forum

Kako se ločiti v tujini

Spoštovani,
moja sestra je avstrijska državljanka. Poročena je z avstrijcem. Je brezposelna. Živi človeka nevredno in nevzdržno življenje. Je psihični bolnik. Kako ji pomagat.
Od moža se želi ločiti, vendar ji ta ne da ločitve, ker bi najbrž moral po avstrijski zakonodaji plačati visoke alimente,kolikor mi je znano, saj so tam žene mnogo bolj zaščitene, baje. Mož ji grozi, če omenja ločitev. Toliko se je zaščitila, da če bi jo fizično obravnaval, ga lahko zapro. Ima tri odrasle hčerke, ki so odšle na svoje in ji ne pomagajo.
Kako ji naj jaz pomagam. Vzeti v Slovenijo je ne morem, ker imam tudi sama družino s tremi otroki in živim sama.
Socialne službe niso povezane med državami, kolikor mi je znano, zato tudi po tej plati ni možna pomoč.
Sama ne znam nemščine, da bi posredovala po telefonu in ji pomgala.
Kako najti izhod?
Hvala za odgovor!

Spoštovana Aneri!

Verjetno bi bilo najbolje, če bi vaša sestra sama poiskala pomoč pri kakšni organizaciji, ki pomagajo ženskam v stiski. Prav gotovo so njihovi naslovi objavljeni v dnevnem časopisju, plakati so obešeni na raznih mestih, kjer se zbira veliko ljudi, v zdravstvenih domovih in socialnih institucijah.
Tam bo dobila kakšen nasvet in morda tudi pogum, da uresniči svojo namero o ločitvi. O tej ne bo odločal mož, ampak sodišče, ko bo enkrat vložila tožbo za razvezo.
Avstrija ima veliko bolj razvito mrežo programov, ki so na voljo ženskam, prav tako pa je njihova politika in zakonodaja strožja, ter bolj na strani žrtve, kot pri nas.
Glede na to, da je avstrijska državljanka, bo pomoč gotovo lažje dobila in stvari prej uredila, kot če bi živela pri nas.
Najti mora pogum in moč za to, da se premakne iz mrtve točke, ki pa dolgoročno pomeni njen propad.
Vi ji lahko pomagate s tem, da ji stojite ob strani in jo podprete v njenih odločitvah in korakih. Nikar pa ne urejajte stvari namesto nje. Pogosto se namreč zgodi, da svojci v najboljših namenih preveč pritiskajo na posameznika, ki pa ne zmore takega tempa. Nasilje v družini je ena izmed takih stisk.
Vso srečo in lep pozdrav!

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close