Kako se igrati z dojenčkom
Pozdravljeni!
Imamo tri mesečnega dečka, ki je popolnoma netežaven – skoraj celo noč že prespi, mogoče se zbudi enkrat na štiri do pet ur. Je pa cel dan buden.
Tako mi že zmankuje idej kako ga zabavati preko dneva. Imam kar slabo vest, če ga dam v stolček se posvetim čem drugem.
Kako se vi ukvarjate z vašimi dojenčki, ko so budni.
Lp Kaja
Ti bom pripela nekaj idej, ki sem si jih izpisala iz knjig, pa jih preizkusi:
OD ROJSTVA DO 3 MESECEV
1. Čim več ljubkujemo dojenčka in ga držimo v naročju, tem bolj bo samozavesten in neodvisen, ko bo starejši. Zibaj ga naprej in nazaj, mu med tem govori, mu daj poljubček. S tem spodbujaš pristno vez z dojenčkom.
2. Dojenčki se odzivajo na višji glas, značilen za odrasle, ki se pogovarjajo z dojenčki. S tem ga spodbujaš k odzivu in razvoju temeljev jezikovne spretnosti. Ko ga ogovarjaš, drži dojenčka blizu obraza in ga glej naravnost v oči.
3. Novorojenčki se po naravi odzivajo na glasbo, saj so se v maternici navadili na ritem, glasove in gibanje. Ob znani glasbi se pomirijo.
4. Otrokova sposobnost da nadzoruje čustva je odvisna od najzgodnejših izkušenj in navezanosti. Od tega, kako se dojenčka dotikamo in ga negujemo je lahko odvisno, kakšen bo kot odrasel človek. S tem se počuti varnega in pomirjenega.
5. Nevroni za vid se začnejo oblikovati v prvih mesecih življenja. Dejavnosti, ki spodbujajo vid, so zagotovilo za uspešen razvoj tega čuta. Pred otrokom drži predmete različnih barv in oblik, ga premikaj in govori otroku, kakšen je predmet. Ko ga otrok opazi, počasi premikaj predmet na drugo stran.
6. Otrokovi možgani se hitro razvijajo, če dobijo povratni odziv okolice in se na osnovi najzgodnejših izkušenj spreminjajo v organ za razmišljanje ter čustvovanje. Ponovi prejšnjo vajo, le da ob njej poješ znano pesem. Kasneje bo otrok začel ponavljati glasove.
7. Dvomesečni dojenček že zna razbrati različne izraze na obrazu. Spreminjaj izraze, glasove, mu mežikaj, pokaži jezik, zakrivi usta, zehaj…
8. Že ko dojenček seže po predmetu, se v možganih lažje začne razvijati koordinacija rok in oči. Drži ga v naročju ali ga položi na hrbet. V dlan mu daj svoj kazalec, ki ga bo refleksno prijel. Ko mu to uspe, ga pohvali.
9. Povezave v možganih nastajajo zaradi vsega, kar dojenčki vidijo in zavohajo, zlasti, če te izkušnje dobijo na nežen, vedno enak in predvidljiv način. Dlani mu nežno podrgni z različnimi materiali, daj mu povonjati rože, sveže olupljeno pomarančo…
10. Krepitev stegenskih mišic je pomembna, da se bo otrok pozneje lažje plazil in hodil. Položi ga na hrbet in ga nežno potegni za nogice, da se zravnajo, potem ga potrepljaj po podplatih. Takrat bo skrčil prste in še kolena. Med tem mu poj pesmico.
11. Nevroni za vid se začno oblikovati okoli drugega meseca. Čim več ima dojenček okoli sebe vidnih dražljajev, več povezav v možganih se mu tvori. Zato nočna lučka, vrtiljak nad posteljo, pisane igračke, ki mu jih kažemo, vsak dan si ogledamo celotno stanovanje. Novorojenček najbolje vidi stvari, ki so od njegovih oči oddaljene 20-30 cm.
12. Dotiki, objemi, ljubkovanja ne le pomirijo dojenčka, ampak pripomorejo k razvoju možganov. Ko ga stisneš k sebi, mu pomagaš razvijati pristno navezanost, ki jo potrebuje za uspešno rast.
13. Otrok že v maternici zna razlikovati različne glasove. Dojenčkov utrip se pospeši, če sliši visok glas, kar kaže, da se počuti varnega in da je vesel.
14. Kadar previjaš dojenčka, naj opazuje različne predmete (obesi balon, žogo, jo zagugaj). Ko je previt, ga dvigni, da se dotakne žoge. Lahko narediš tudi lepljenko iz fotografij in to kažeš dojenčku…
OD 3. DO 6. MESECA
1. Vaje za vid so v prvih 6. mesecih zelo pomembne. Dojenčki radi opazujejo zanimive obraze in pisane igrače. Počasi jih približaj otrokovemu obrazu in spet odmakni, s čemer spodbujaš otrokov vid. Prvih 6. mesecev dojenčki odkrivajo tudi svoje dlani. Jih gledajo in ugotovijo, da se zdaj pokažejo, zdaj izginejo in da to povzročijo sami. Primi otrokove roke in z njimi nežno ploskaj dojenčku pred obrazom. Pri tem lahko poješ pesem Če si srečen…
2. Ob nežnih dotikih dojenček razvija občutek varnosti, zato bo postal samozavesten in hitreje samostojen. Dvigni ga v zrak in mu reci: Buc. Buc nosek. Takrat ga spusti k svojemu obrazu, da se njegov nosek dotakne vašega.
3. Ljubeča pozornost pomaga otrokom razviti zaupanje. S to vajo tudi krepimo njegove mišice. Položiš dojenčka na hrbet, ga primeš za prste in ga nežno dvigneš. Enkrat roke, drugič noge. Na koncu dojenčka dvigneš v zrak in ga spet spustiš v naročje.
4. Afektiran (igralski) govor pri dojenčku spodbudi čustveno izražanje. To spodbudi možgane, da začnejo izločati kemične snovi za boljši spomin. Kombinacija dotika in glasu: Biba leze.
5. Število besed, ki jih dojenček sliši vsak dan, vpliva na njegovo prihodnjo inteligenco, družbene veščine in uspeh v šoli. Čim več se preko dneva pogovarjaj z dojenčkom. S tem spodbujaš razvoj njegovih jezikovnih spretnosti.
6. Že 4. dni star dojenček zna razlikovati med jeziki in je pozoren na pomembne glasove in besede. Posnemi otrokovo čebljanje, mu predvajaj posnetek in opazuj njegov odziv. Posnemi mu še zvoke iz narave.
7. Pogosto ponavljanje vaj za motorično spretnost okrepi nevronske povezave med deloma možganov, ki sta odgovorna za mišljenje in motoriko ter živci, ki premikajo mišice. Brcanje pripomore k razvojui motoričnih spretnosti, pa tudi dojenčki to radi počno. Priveži mu na gležnje različne barvaste predmete, pisane nogavičke, ropotuljice.
8. Če povežemo ritem in gibanje, bomo možgane spodbudili k novim povezavam. Zapleši z dojenčkom na ritmično pesem.
9. Kobacanje pomaga pri nastajanju možganskih sinaps za motorične spretnosti. Položi ga na trebuh. Lezi na tla in ga glej v obraz. Preden mu daj najljubšo igračko, a tako, da je za las ne bo mogel doseči.Premikaj igračko naprej in nazaj. Ko bo skušal seči po igrački, se bo premaknil naprej. Naj prime igračko in ga pohvali.
10. Z večkratnim ponavljanjem motoričnih spretnosti se razvijajo nevronske povezave med delom možganov odgovornim za razmišljanje in motoričnim delom možganske skorje ter živci, ki premikajo mišice. Pomagaj otroku prenašati predmete iz rok v roke. S tem razvijaš fino motoriko in koordinacijo oči-roke.
11. Otroci so gibčni in imajo moč, da se lahko prevalijo, če veliko uporabljajo prsne in ročne mišice. Položi ga na trebuh na mehko in ravno podlago. Pred obrazom mu drži igračko in se z njo igraj. Ko jo začne dojenček opazovati, jo premakni stran toliko, da bo sledil s pogledom in telesom (se obrnil na bok).
12. Premikaj igarčko v otrokovem vidnem polju in iz njega, krepi njegovo radovednost, kar je pomembno za uspešno učenje. Vprašaj ga, kje je igračka.
13. Gibanje in guganje sta predpogoj za plazenje in hojo. Pomaga mu razvijati tudi ravnotežje.
14. Položi dojenčka na hrbet, ga primi za gležnje in mu skrči in steguj nogice. Ob tem mu poj pesem.
OD 6. DO 9. MESECEV
1. Čim prej otroku predstavimo glasbo, boljše bodo njegove možnosti za učenje. Otroci, obkroženi z besedami in govorom, pri treh letih večinoma tudi sami lepo govorijo. S poslušanjem glasbe nastajajo nove nevronske povezave. Poj dojenčku svojo najljubšo pesem, izgovarjaj na različne načine, deklamiraj, govori v ritmu.
2. Dojenčki radi jedo z rokami, kar je pomemben korak razvoju fine motorike. Kadar s prsti primejo hrano in jo uspejo nesti v usta, dobijo občutek moči in nadzora.
3. Dojenčki se radi gledajo v ogledalo in vidijo sebe iz drugega zornega kota. V ogledalu se mu nasmehni, stresi z rokami, se pači, oblikuj različne glasove, se zibaj.
4. Igraj se skrivalnice. Pokaži mu najljubšo igračko, jo skrij za hrbet in ga vprašaj, kje ima igračko, potem mu jo pokaži. Skrij vsakič drugam.
5. Daj si na roko lutko in ga z njo ogovarjaj. Pokaži mu jo enkrat izza hrbta, drugič med nogami itd.
6. Položi dojenčka na tla in mu čez glavo daj brisačo. Potem mu jo snemi in se mu pokaži. Sčasoma ga spodbudi, da se nauči sam sneti brisačo.
7. Dojenčkovo srce bije hitreje, kadar jim starši pogledajo v oči in jim govorijo v prijetnem tonu. Daj mu poslušati različne glasove, oponašaj živali itd.
8. Daj dojenčka na tla in v njegovo bližino predmete različnih materialov. Naj ga dojenček sam izbere. Ko se ga dotakne, mu ga daj, ga poimenuj in ga pohvali.
9. Daj mu posodo, v katero bo lahko metal različne igrače. Potem mu ponudi igrače in ga uči, da jih prime in spusti.
10. Čim več se dotikaj dojenčka in pusti, da se te on dotika.
11. Daj mu na doseg igrače, ki jih lahko stiska in ga spodbudi.
12. Pomahaj z njegovimi rokami in nogami ljudem in živalim, ki jih pozna.
13. Kadar objemaš in božaš dojenčka, spodbujaš možgane, da izločajo pomembne hormone, ki omogočajo rast.
14. Ko se začne plaziti, daj preden blazine, na katere daj njegovo najljubšo igračko.
15. Vzemi njegove barvaste ključe, mu jih pokaži in spusti na tla. Potem mu jih daj v roko in mu pomagaj, da jih bo spustil.
16. Čim več se pogovarjaj ob glasbi ali pa z melodijo in ritmom govori.
17. Vzemi igračo, ki oddaja zvok in jo pred dojenčkom skrij. Spodbudi ga, da išče igračko po zvoku. S tem vadi sluh in gibanje.
18. Skupaj z dojenčkom poj, pleši, ob tem premikaj njegove roke, noge, telo.
Draga moja vse lepo in prav, da se ukvarjaš z otrokom in spodbujaš njegovo samozavest, sposobnosti take in drugačne…….. ampak mislim da ni nič narobe če vsake toliko časa daš dete v stolček in počneš kaj drugega. Ne rečem da ga tako pustiš celo dopoldne ampak če je pa vseke toliko v stolčku pa tudi ne bo nič narobe. Moja punčka je bila tudi okoli 3 mesecev veliko veliko budna in zato sem jo tudi jaz vsake toliko pustila v počivalniku pa je zdaj pri 14 mesecih ravno tako brihtna in ….. kot so njeni ostali vrstniki v vrtcu.
Tako da kar brez slabe vesti.
mi našega ne nosimo veliko po rokah … velikokrat ko je na tleh (sredi dnevne sobe imamo odejo, ki je namenjena samo za njega) se usedemo poleg njega in se igramo z njim. Pustim ga tudi, da se sam igra (pri starosti treh mesecev je zdržal cca 20 minut, da se je igral sam), jaz pa sem za računalnikom ali pa berem in ga vsake toliko časa ogovorim, pohvalim, nasmehnem … Obožuje, ko obešam perilo … npr. tetra plenice .. najprej so stresem in jo nato razstegnjeno pobožam / potegnem ćez njega … kakšen smeh in kako se trese, ko ve, da bo začutil mokro krpo …
ko kuham ga imam v stolčku na kuhinjski mizi, jaz pa lupim, režem, pomivam … kar koli … zraven pa mu govorim kaj delam, seveda mu dam v roke tudi kakšno plastično žlico ali pa šumečo belo vrečko … pri treh mesecih jo je bolj nerodno prmetaval … sedaj pri petih pa že veselo mečka in se smeji …
hmm … kaj še … aja nad njegovo posteljoc imamo obešeno vrteljak (glasbeni) in ga čez dan položim v posteljco ter parkrat spustim, da se vrtijo nad glavo … potem pa pustim, da sam glede in se blazno zabava. Sem posnela par filmčkov … da ga bom spravljala v zadrego, ko bo vozil dekleta domov hahahha
Kot sem dejala pa je velikokrat kar na tleh, sposodili smo si most s katerega visijo različni predmeti, nekatere igrače (majhno bodičasto žogico, majhno ropotuljcio, pa tetra plenico pa puščamo v njegovi bližini …
Če ga boš pustila da se bo znal zamotiti tudi sam, potem ti ne bo potrebno vedno se ukvarjati z njim, ko bo malce večji, temveč bo znal biti tudi sam.
se podpišem po tole.
tudi jaz jo pustim, da se malo odpočije od mene in jaz od nje in nam gre kar uredu nasplošno:)
naša pika ima 7m in je – ko razpoložena, ponavadi 1x na dan – na tleh tudi po 1h in več in se plazi, gleda igrače, kotali . zraven poslušava glasbo, kaj klepetam z njo, hodim naokoli, kaj berem, klepetam po mobiju.
skratka, trudim se, da ne visim skoz na njej. rabi tudi otork svoj miren čas, ko odrasli ne težimo naokoli, in s tem ni nič narobe se mi zdi.
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, če je dobro 6 mesečnega dojenčak pustiti na tleh brez blazine, da se valja? Sicer imam na tleh 2×3 veliko blazino in je nekaj časa na njej, nato pa hoče še malo naprej in se odvala z nje in nato po tleh in se vala po celi sobi,… Plazi se še ne.
Včasih je, če jo položim nazaj na blazino, jezna in začne jokat, tako da jo raje pustim, nevem pa če je to dobr, ker tla so trda (laminat).
hvala
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, če je dobro 6 mesečnega dojenčak pustiti na tleh brez blazine, da se valja? Sicer imam na tleh 2×3 veliko blazino in je nekaj časa na njej, nato pa hoče še malo naprej in se odvala z nje in nato po tleh in se vala po celi sobi,… Plazi se še ne.
Včasih je, če jo položim nazaj na blazino, jezna in začne jokat, tako da jo raje pustim, nevem pa če je to dobr, ker tla so trda (laminat).
hvala