Najdi forum

Kako se deduje

Pozdravljeni,

zanima me kako se deduje rak debelega črevesa. Stric po mamini strani (star je 58 let) je zbolel za rakom debelega črevesa. Ta naj bi bil deden (tako pravi njegov zdravnik), čeprav do sedaj v dokaj številčni družini družini ni imel nihče te bolezni, ne stričevi starši, strici, tete, bratje, sestre…

Moja mati (stara je 60 let) je bila na pregledu črevesja, na katerem je bilo ugotovljeno, da je z njenim črevesjem vse v redu. Ali v primeru, da moja mati ni podedovala bolezni pomeni, da je tudi jaz nisem podedoval, ali sem sam lahko kljub temu podedoval stričevo bolezen?

Hvala
Edi

Rak na črevesju je lahko deden ali pa sporadičen.Največkrat je sporadičen-približno v 95% primerov.To ni ena bolezen ampak obstajajo različni tipi raka na črevesju, ki imajo različen potek in tudi različno genetsko predispozicijo.
Glede na to, da je stric edini v družini s to boleznijo in je pri mami ta bolezen izključena je najverjetneje vaše tveganje za to bolezen relativno majhno in je primerljivo s pričakovano pogostostjo pojavljanja v populaciji.
LP

Spoštovani,
moja mami je v starosti 63 let umrla za rakom debelega črevesja. Pred nekaj leti je bil zaradi te diagnoze operiran njen brat (moj stric, zaenkrat vse ok), raka na debelem črevesju pa so imeli tudi štirje mamini strici. Moja babica (mamina mati) je umrla v starosti 59 let, menda zaradi raka jajčnikov. Mislim, da je očitno, da gre pri nas za dedovanje (?) in me zanima zgornje vprašanje, ki ga je imel že Edi.
Najlepša hvala.

Rak debelega črevesa lahko izvira iz različnimi medicinskih diagnoz in ni ena sama bolezen, zato je pomembno, da pridobite natančne medicinske diagnoze vaših sorodnikov, ki so zboleli za to boleznijo in se za pojasnila naročite v genetsko posvetovalnico. Če želite razumeti kako se prenaša genetska predispozicija pri posameznih tipih raka to presega možnost kratkega opisa v nekaj stavkih.
LP

New Report

Close