Najdi forum

Kako rešiti kalanhojo?

A se dajo iz kalanhoje narediti potaknjenci in kako se to naredi? Namreč, zgnila mi je korenina, najbrž preveč vlage, in je steblo spodaj pri zemlji tudi malo splesnelo, a ker so zgoraj še lepa stebelca, me zanima, ali lahko kako presadim oz. naredim kaj, da se še reši?

Hvala in lp, Maja

P.S: Cvetovi so se sicer pred kratkim posušili, ne vem, ali je zdaj tak čas, da je to normalno, ali je pretopel prostor, a to se najbrž da potem obudit nazaj (cvetenje), ne?

Potaknjenci se dajo narediti. Odrežite nekaj vrhov in jih vtaknete v zemljo, ki pa naj bo bolj peščena (za kaktuse). Je pa sedaj najmanj primeren čas za potaknjence; tudi če se bodo prijeli bodo zaradi pomnajkanja svetlobe najbrž šibki in razpotegnjeni. Če ni vaša kalanhoja kakšna nova hibridna vrsta (te znajo biti kar zelo drage) se tega ne bi lotila, ampak bi raje kupila novo.
Kar se cvetenja tiče, pa pri rastlini, ki ste jo vzgojili doma ali jo imate doma že dalj časa, tega ne morete doseči pred naslednjo pomladjo ali poletjem. Cvetoče rastline, ki jih sedaj lahko kupite, so bile vzgojene pod strogo nadzorovanimi pogoji, tako da je cvetenje v tem času v bistvu izsiljeno.

Lep pozdrav
Andreja

Moja sestra ima doma že dve leti staro kalanhojo in ker se je že zelooo razrasla, se ji je velikokrat tudi polomila. Odlomljene dele rastline je dala v vodo, dokler niso pognale korenine, potem pa posadila v zemljo in tako ima zdaj tri nove. Tudi sama sem že poskušala na ta način in mi je uspelo.

New Report

Close