Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Za ženske v stiski Kako razdreti partnersko zvezo in doseči izselitev partnerja

Kako razdreti partnersko zvezo in doseči izselitev partnerja

Pozdravljeni,

znašla sem se v brezizhodnem položaju, ko ne vem več kako naprej.

S partnerjem sva v zvezi skoraj štiri leta. Pred dvema letoma sem sama, s kreditom kupila stanovanje, v katerega sva se vselila nakaj mesecev po nakupu. Sem edina lastnica nepremičnine, saj sama plačujem kredit in vse stroške – položnice. Pred slabim letom sem zanosila in dva meseca nazaj se nama je pridružil čudovit otročiček. Težave so se začele po tem, ko sem zanosila. No, v bistvu že prej, vendar sedaj vidim, da sem si pred njimi zatiskal oči in če bi le lahko zavrtela čas nazaj…

Partner ima težave z alkoholom. Povprečno je v zadnjem času okajen vsaj enkrat tedensko ali več. Ko omama mine, se opravičuje in stori vse kar je treba, le da mu oprostim. Fizično na srečo ni nasilen, je pa psihično nasilje prav tako nevzdržno. Dretje, zmerjanje, žaljenje… Zdaj mi je prikipelo. Sam se potika naokoli, s klapo samskih prijateljev in ga včasih ni domov do jutranjih ur. Službo ima tako, da lahko zjutraj pokliče in vzame dopust za zdravljenje mačka, tako da posebne odgovornosti nima. Glede na situacijo se je najin odnos precej ohladil. Lahko bi rekla, da do njega ne čutim več ljubezni in se čutim ujeto v odnosu, ki ga vzdržujem le še zaradi otroka. Zaradi njegove okajenosti so morali posredovati že tako moji, kot njegovi starši. Pa se ga žal ne prime. Ko je trezen je čudovit očka in partner, žal pa njegovo popivanje in nesramnost, kadar je okajen, prekrijeta vse, kar stori dobrega. Trudi se, da na vzven delujemo popolna družina, ki pa je daleš od tega.

Odločila sem se, da moram zadevi narediti konec. Spremeniti se ne želi, jaz pa takšnega življenaj ne morem živeti. Za otroka skrbim 90% sama, tudi finančno sem dovolj močna, da ne potrebujem pomoči. Že tako je življenje z dvomesečnim dojenskomnaporno, da mi ga otežuje pa še partner, pa je zame postalo nesprejemljivo. Vem, da tudi za otroka takšno okolje ni vzpodbudno.

Zanima me, na kakšen način naj dosežem prekinitev zveze in partnerjevo izselitev? Njegov vložek v nepremičnino – cca. 8.000 EUR, ki jih je vložil v adaptacijo sem mu pripravljena takoj izplačati. Več verjetno ne more zahtevati?

Spoštovana,

najprej se vam opravičujem, ker vam nisem uspela hitreje odgovoriti.

Glede na to, da imata skupnega otroka, boste vložili sporazum ali tožbo za dodelitev otroka v varstvo in vzgojo, za ureditev stikov in preživnine.

Kar se tiče samega premoženja, vam svetujem, da se posvetujete pri kakšnem pravniku. Mislim pa, da imajo pravnico zaposleno tudi v Društvu za nenasilno komunikacijo (DNK), tako da se lahko obrnete tudi nanje in mislim, da vam bodo znali svetovati. V vašem primeru verjetno pride v poštev tožba za izselitev. Citiram iz pravnega priročnika društva DNK:

“Nekateri povzročitelji nasilja po prekinitvi odnosa nočejo zapustiti bivališča, v katerem so bivali skupaj s partnerkami v času trajanja odnosa in je lastnina partnerk – žrtev nasilja in/ali njihovih sorodnic ali sorodnikov. Najpogosteje na tak način nadaljujejo z izvajanjem nasilja. Zaščitite se lahko tako, da na sodišče vložite tožbo za izselitev oziroma to naredijo lastnice ali lastniki nepremičnine. Postopki v tovrstnih zadevah lahko trajajo tudi do pet let, lastnice ali lastniki pa v tem času nimajo druge izbire, kot počakati na pravnomočno odločitev sodišča. Ker je postopek dolgotrajen, je učinkoviteje, če hkrati vložite tudi predlog za prepustitev stanovanja po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini.”

Vso srečo!

Jana Metelko dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

Če sta stanovanje kupila, ko sta bila skupaj je upravičen do polovice stanovanja.

New Report

Close