Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija kako ravnati in kaj pomenijo diagnoze?

kako ravnati in kaj pomenijo diagnoze?

Spoštovani!

Otroka je pred nekaj dnevi bolelo uho. Peljali smo ga k zdravniku. Uho je zdravnik toliko izpral, da je videl bobniča (uleknjena). V ustih je videl še epipharynx povečane vegetacije prekrite z mukoznim sekretom. Postavil je diagnoze: ceruminalni zamašek, vnetje Evstahijeve tube, hipertrofija žrelnice.

Zanima me, kaj pomenijo diagnoze, kako naj ravnamo. Ali se moramo izogibati prepihu, mrazu? Ali otrok lahko je sladoled? Ponoči večkrat diha z odprtimi usti. Star je 2 leti in 10 mesecev, redko bolan. Užival je Bronhumunal P.

Hvala za vaš cenjeni trud.

Lep dan

Saša

Otrok je imel zamašek ušesnega masla, ki ima sicer zaščitno funkcijo in odstranjuje iz sluhovoda odmrle celice, izločke kože… Včasih se cerumen tako nabere ali v vodi tako napihne, da popolnoma zapre skuhovod, posledica je tiščanje v ušesu in slabši sluh. Zato ga je potrebno izprati. Pa še zato, ker za tem maslom sploh ne vidimo bobniča in potem ne vemo, ali otroka boli uho zaradi tega zamaška ali zaradi vnetja bobniča za njim.

Vnetje Eustahijeve tube je vnetje ozkega hodnika, ki povečuje nosno žrelo in srednje uho. Na vhodu tega hodnika je iz nosne strani žrelnica. Če je povečana, zapira vhod v hodnik in s tem povzroča hude težave, neprehodnost hodnika, nezmožnost prezračevanja bobničeve votline, nezmožnost izenačevanja tlaka in kronično vnetje ušesa, lahko z izlivom. To pa spet povzroča težave s sluhom in ob nezdravljenih vnetjih celo izgubo sluha, slabši razvoj govora in tako naprej.

Hipertrofija žrelnice pomeni, da je žrelnica povečana in povzroča težave, ki sem jih opisala zgoraj. To potrjujue tudi to, da diha na odprta usta in verjetno tudi smrči.

Kaj lahko naredite? Izpirajte nos s fiziološko, če ima izcedek iz noska, dodajajte Operil P 3-4x dnevno vsaj 1 teden. Ob bolečinah pa naj otroka pregleda zdravnik, da pravočasno zdravite morebitno vnetje bobniča. Sicer pa naj otrok živi normalno življenje, uživa naj svoje dneve. Pa brez kape, sladoled pa tudi lahko uživa v zmernih količinah.

Prepih in mraz ne škodita, saj prepih ne povzroči prehlada, pač pa so krivci virusi (lahko pa imajo virusi lažje delo na okvarjeni nosni sluznici). Zrak, ki ga dihamo skozi nos, pa se tam ogreje in ni nevarnosti, da bi bil premrzel. Ta nevarnost pa obstaja, če otrok zaradi povečane žrelnice in zamašenega nosu diha skozi usta.

Kar izpirajte s fiziološko. Otroci se hitro navadijo, da jim s tem pomagate in čez nekaj mesecev vam bo otroček sam rekel: “Mami, dej vodico v nos!”

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Iskrena hvala za odgovor. Res ste nam pomagali.

New Report

Close