Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihoterapija Kako pripraviti osebo do tega, da poišče (psihiatrično) pomoč?

Kako pripraviti osebo do tega, da poišče (psihiatrično) pomoč?

Spoštovani. Okvirno in na kratko: Naš znanec se že od prejšnjega leta (eskalacija nekje od meseca. septembra, oktobra dalje)  obnaša zelo drugače in in ima vedno zahtevnejše situacije. Poskušali smo mu že na več načinov pomagati, ga sprašujemo, kaj se dogaja , vključevali smo ga v družbo, itd.. vendar se je stanje vedno bolj slabšalo oz. stopnjevalo  z že prej opaženimi različnimi izzpadi: neodzivanje na sporočila, padanje v “simbolnost” (vse ima nek samo zanj razumljiv “pomen”, čemur sledijo tudi dejanja – problemi v sluzbi, s komunikacijo…), ne razloži pomenov svojih stavkov (torej za nas kot v šifrah), odzval se je že tudi z besednimi grožnjami, vztraja pri (že mesece) : partnerka ga je varala, imel je obdobja , da ga nadzorujejo in da ima tega nadzora drugih dovolj (kaj počne); v nadaljevanju preverjanje ljudi “če preko njih uhajajo informacije o njem v okolico, drugim”; preverjanje ljudi, kakšno energijo oddajajo, izjave, da “je preveril za leto in pol vse v energiji za nazaj , da on to zmore (torej nerealnost)… kompulzivno obdarovanje drugih , odnos v stilu “danes ljubim, jutri sovražim te.. včasih kar v enem.. potencirano).. Skratka, polno mejnih ravnanj, katerim kot laiki ne moremo dati imena: smo pa ga že prosili, da bi šel k zdravniku po kakšno zdravilo (motnje spanja) .. tudi smo mu odkrito rekli, da stvari niso takšne kot jih vidi, da nekaj ni ok, da samo on ve, kaj misli in govori in da NIČ NE POVE … vsekakor se zavedamo, da potrebuje nujnooo pomoč (da se mu postavi diagnoza, predpiše način pomoči…itd..)  kako ga pripraviti do tega, pa preprosto nam je zmanjkalo idej, saj on trdi, da z njim zagotovo ni kaj narobe … in je seveda vse narobe z vsemi nami.. Je pa seveda zelo spretno ves čas skrival svoje težave in dvome.. tako da smo po občasnih “izpadih” in nelogičnosti šele ugotovili, da stanje presega običajne odzive na na primer žalost, razočaranje, jezo… In.. zdaj So  njegova dejanja čedalje manj razumljiva in nelogična (neposredno ali posredno je seveda tudi kakšna škoda) in vemo, da je že več kot “alarmantno stanje”.. Kaj torej storiti? Kako? Ko smo nazadnje poskušali z njim lepo govoriti, je v jezi besedno napadel osebo (dve v kratkem času-razmaku cca teden dni) z nerazumljivim napadom in stavki.. in smo preprečili nadaljevanje napadov.. vendar je po obeh izpadih nato v kratkem času ODŠEL.. res nujno rabi podporo , torej strokovno podporo… zdaj se seveda izogiba še nam.. torej.. kaj sploh , če sploh kaj, lahko naredimo? Nam je težko, ker je nepredvidljiv in.. nikoli ne vemo, kaj bo naredil.. (kjerkoli – mišljeno kot nerazumna dejanja) .. Hvala za kakršenkoli nasvet ali predlog.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni!

Razumem vašo zaskrbljenost in situacija, v kateri ste se znašli, je resnično težka. Očitno je, da je vaš znanec v veliki stiski, in težave, s katerimi se sooča, so jasen znak njegove vedno večje stiske. Njegovo vedenje in izjave kažejo na to, da trenutno nima ustrezne pomoči, kar lahko vodi v nadaljnje poslabševanje njegovega stanja. V Sloveniji obstaja več poti, preko katerih lahko poskusite pomagati nekomu, ki se sooča s takšnimi težavami, vendar brez njegovega privoljenja proces zdravljenja ne more biti učinkovito sprožen, razen v določenih izjemnih primerih.

– Nadaljujte z izražanjem svoje skrbi in podpore na empatičen način, ne da bi ga obsojali ali ga poskušali prisiliti v iskanje pomoči. Pogosto je stalen prikaz razumevanja in skrbi tisto, kar lahko na koncu prepriča osebo, da poišče pomoč.

– Predlagate lahko, da si poišče zasebno pomoč pri ustrezno usposobljenemu psihoterapevtu, ki dela tudi s psihotičnimi pacienti. Obstaja možnost, da bi se njegovo stanje umirilo tudi brez psihiatričnih zdravil. V nasprotnem primeru bi si moral poiskati še psihiatrično podporo.

– Predlagate lahko, da obišče osebnega zdravnika, ki ga lahko napoti k psihiatru ali kliničnemu psihologu. V Sloveniji so za takšne primere na voljo tudi različni centri za mentalno zdravje, kjer se lahko oseba obrne po pomoč.

– V primerih, ko oseba predstavlja neposredno nevarnost sebi ali drugim, lahko posredujejo organi. To običajno vključuje klic v sili na 112, kjer lahko zaprosite za intervencijo zaradi duševne stiske. Policija lahko v sodelovanju z zdravstvenim osebjem poskrbi za to, da se oseba varno prenese v zdravstveno ustanovo, kjer lahko prejme nujno potrebno pomoč.

– V primerih, ko oseba ne predstavlja neposredne nevarnosti za sebe ali druge, a očitno potrebuje pomoč, postopek prisilne hospitalizacije sproži le zdravnik psihiater pod določenimi strogo določenimi pogoji, ki so zakonsko urejeni. To pomeni, da je v večini primerov za sprožitev postopka zdravljenja potrebno soglasje osebe.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close