Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza KAKO PREŽIVETI PRAZNIKE, ČE SI OSAMLJEN?

KAKO PREŽIVETI PRAZNIKE, ČE SI OSAMLJEN?

Že nekaj časa je moja najljubša radijska postaja Radio2 (92,6 FM). Šest hitov brez prekinitev, pa vsi so mi všeč. Doma imam skoraj v vsakem prostoru radio in naravnan na isto postajo. Imam tudi dober Bloototh zvočnik za telefon, ki ga lahko nosim po stanovanju, v kopalnico. Ko poslušaš glasbo, si v drugem svetu.

Danes ob 12 bo postal Radio2 uradni božični radio. Po ves dan bodo vrteli božične pesmi. Ne gre, da bi sebe kaznkovali, če smo nesrečni. Srečo si moramo ustvariti sami. Narediti lepe praznike.

Glasba zdravi, ples, petje, slikanje, risanje…Vse v čemer uživamo, zdravi.

Donna Eden, Eden Energy Medicine, pravi tem energijam, ki se takrat sproščajo, žareči krogi (radiant circuits). Če tapkamo po meridianih, gre enerdija po meridianih. Če spodbudimo žareče krkge, dre ta energija o vsem telesu.

Med akcijo in domišljijo ni velike razlike v telesu. Če nekaj v resnici počnemo, ali si samo domišljamo, da počneno, je skoraj isto. Ja, v resnici je to placebo.

Zato lahko uživamo, plešemo in se zabavamo, tudi sami, če nimamo prave družbe. Potrebujemo samo miren prostor, radio in malo domišljije.

V mislih si izberemo obleko, frizuro, make up, prostor, plesalca, glasba je pa po radiu. Plešemo po stanovanju, ali plešemo leže v postelji. V mislih premikamo noge, se vrimo in uživamo.

Tudi tapkamo se lahko v mislih, pa deluje. Naše misli imajo nevetjetno moč.

Če se vam ob tem sprožijo neprijetni spomini in čustva, je krasna priložnost, da spustite ta boleča čustva. S tapkanjem, seveda. Ko občutiš, lahko spustiš.

Od nas samih je odvisno, kako si bomo naredili praznike…. Domišljija ne pozna meja.

Breda

Naslednja stvar, ki jo počnem je risnje in slikanje. To se rada počela že kot otrok. Ko sem bila v gimnaziji, sem na likovni akademiji obiskovala tečaj risanja. Ko sem prišla na fakulteto za arhitekruro, me je profesor za risanje pohvalil in mi takoj povedall, da arhitekti rišejo drugače, kot slikarji, da naj pozabim to kar znam in, da se moram naučiti risati drugače.

Ko sem se upokojila, sem se vpisala na univerzo za tretje življenjsko odobje, pa sem bila tam samo enkrat, ker je učitelj slikar moje tihožitje tako skritiziral, da nisem več prišla. Sama sem bila s svojim izdelkom, glede na to, da 20 let nisem risala, kar zadovoljna. Odločila sem se, da mi je moj stil kar všeč in, da mi ni preveč všeč tisto, kar so delali drugi. Ja, vsake oči imajo svojega malarja…

In končno sem pred par leti na intetnetu odkrila Doodle in Zetangle ali Ustvatjalno čečkanje. Ker raje rišem, kot slikam, mi je kombiniranje obeh tehnik zelo všeč.

Ko sem svoje rdeče make, mimogrede, hčerki so zelo ugajali, ki so bili obkroženi s črnim flomastrom pokazala kolegici arhitektki se je zelo razburila, da se nikoli, ampak res nikoli ne sme mešati dveh tehnik. Kot, da sem ga res zelo polomila. Moja slikaka je bila kombinacija akrila in floomastra.

V knjigi o slikanju in risanju, ki jo imam doma je poglavje z naslovom Mešane tehnike ali nekaj podobnega. Ja, lahko mešamo razne tehnike… Ni tako huda napaka…

Večino življenja sem ubogala druge, sedaj pri sedemdesetih mi res ni treba. Sedaj lahko delam, kar hočem in v tem uživam. Rišem za svoje lastno zadovoljstvo in ne za druge. V tem uživam in moji izdelki so mi všeč.

V življenju se vedno najde nekdo, ki misli, da se moramo držati njegovih pravil. Pa ta pravila si je nekdo izmislil in so postala potem prepričanja ljudi.

Sedaj, ko imamo internet, lahko tam veliko najdemo.
Doodle nima nobenih pravil, ne porebujemo posebnega znanja slikanja in risanja, le svinčnik, kuli, flomaster, barvne svinčnike, vodene barvice, akrilne barve, barvaste gelaste kuline, karkoli, vse je uporabno.

Poskusite. Važno je, da uživate. Barve zdravijo, risanje pomirja, ko smo zadovoljni, se telo lahko zdravi. Ko uživamo, v našem telesu nastajajo žareči krogi, kot pravi Donna eden.

Breda

New Report

Close