kako prepričati starše za psa?!
mopsojazbečar: Naj te potolažim… Stara sem skoraj 21 let in že odkar pomnim želim imeti psa, pa ne živimo v stanovanju. Živimo na vasi, v veliki hiši, kjer je okrog in okrog veliko prostora. Po vseh letih moledovanja in prosjačenja staršev, če imam lahko psa, sem nad tem obupala, ker sta se starša začela vesti zelo neodraslo ko pridemo do te teme. Sprijaznila sem se s tem, da dokler ne bom šla na svoje pač ne bom imela psa. Doma imamo nimfo, mačko (ki v hišo ne sme)… Če imamo mačko, zakaj ne moremo imeti psa? Potem se pa zgovarjata da ne more nikjer bit, ker ne mormo nikamor pesjaka postavt (okrog hiše pa več kot dovolj prostora!), če samo omenim “kaj pa če bi bil v hiši” je takoj konec sveta… Mislim da sem pri teh letih dovolj odgovorna da bi SAMA skrbela zanj, da bi sama financirala vse potrebno… Ampak ne. Odločila sta se da psa ne bo pri naši hiši in tako bo zgleda tudi ostalo.
Sem pa začela sprehajati sosedovega psa (od stare mame), ki je večino časa na verigi. Mogoče še ti začni sprehajati sosedovega psa, ali pa se igraj z njim če ti doma ne pustijo imeti psa.
Jaz si psa želim že 7 let. Čakati bom morala še 6 let. mopsojazbečar nabavi si kakšno drugo žival ki bi jo starši pustili. Tako sem jaz morske prašičke da se potolažim. Imam jih zelo rada. Dva dni me ni bilo doma in sem ju že pogrešala. Tako da ti lahko pomagam katere živalce bi lahko bile nadomestne – TODA. VEDI DA TE ŽIVALI NISO Samo NADOMESTNE AMPAK SO TVOJE ŽIVALICE IN LEPO SKRBI ZANJE KOT BI ZA PSA.
1. morski prašički- živijo okoli 8 let in bi bilo priproričljivo da sta 2. Vsako jutro jim daš seno in krokete čez dan pa 2 obroka (sveža zelenjava in sadje). Na vsaka 2-3 dni jim počistiš kletko.
2. hrček- Priproričjivo samo 1. Čez dan mu dajaš krokete za hrčke. Nekajkrat tedensko pa lahko mandeljne, sadje, zelenjavo… V kroketih so tudi posušene žuželke (hrčki so tudi mesojede živali). Hrčki so nočne živali. imaš na voljo veliko vrst hrčkov. Živijo okoli 1-3 let. Priporočam ti vrsto zlati hrček ker živi največ in je tudi največji. Velik je za pol dlani. Kletko počistiš 1x na teden.
3. ptič (imam nekaj izkušenj ker sem našla ptičjo siroto in sem skrbela zanj). So precej zabavni. Nekajkrat tedensko (najbolje vsak dan) ga spustiš po sobi da leta. Daš mu lahko tudi h kletki posebno kad za ptičke da se kopa.
4. Kopenska želva- živi tudi 100 let. Zanjo je tak užitek skrbet. Nikoli se je ne naveličaš ker je tako zabavna. Nekajkrat dnevno ji daš sadje in zelenjavo(banane, kumarce, radič, jabolko…). Imeti mora dovoj veliko kletko. Ker živim na primorskem jo lahko imam vzunaj. Če ne živiš na primorskem jo imej v hiši v velikem akvariju (še bolje pa da ji narediš ti kletko iz česarkoli). Imeti mora ogrevanje (torej lučko). Paziti moraš da te ne ugrizne ker zelo boli.
5. Mucek- Zanj skrbiš zelo preprosto. Dajaš mu 3-4 krat dnevno konzervo in čez cel dan mora imeti krokete in vodo. mucek je zelo lepa izbira. Če bi rada crklajala žival je muc res dobra izbira.
6. Domači zajček – zanj skrbiš podobno kot za morske prašičke. Živijo enako dolgo. Zajčke sem tudi že imela in so zelo zelo ljubki.
7. Bela miš- podobno skrbiš kot za hrčka
8. činčila- je nočna žival in je zelo puhasta. o njej nevem veliko toda ima zelo mehko dlako in ko jo želiš pobožati pazi da se ne prestraši ker jih lahko odpade dlaka.
9. vietnamski prašiček je tudi luškan. Zanj skrbiš podobno kot za psa.
10. Dihur- če nimaš nobenih živali ga lahko imaš. Ima močan vonj. Toda te hitro nasmeji.
11. Ribice – Vsako jutro jim daš hrano (zanje) in jih zgolj občoduješ. Lahko jih imaš v sobi saj te uspavajo ko jih gledaš.
12. Nato imaš na voljo mnogo papig, eksotičnih živali (kače, pajki)…
Tudi sama sem si pri 14 letih po večletnem prizadevanju od staršev končno izborila tisti ja in se odpeljala v Lj po koker španjelko. Prvih nekaj let je bilo vse idealno – zjutraj sem pred šolo vstala in jo peljala ven, živeli pa smo zelo blizu šole, tako da sem jo vedno prišla pocrkljat tudi med odmorom. Po šoli je bila ves čas z mano, skupaj sva hodili na sprehode, izlete, na postelji je pridno čakala, da opravim domačo nalogo in me pospremila do knjižnice, trgovine, kamorkoli. Seveda sva obiskovali tudi pasjo šolo in psička me še vedno uboga že na pogled, do besede sploh ne pride.
Ampak, in Masha, dobro preberi ta ampak!!! Čez 4 leta je bil čas za študij! In ker sem morala biti med tednom v študentskem domu v Ljubljani, kjer psi niso bili zaželjeni, je morala psička ostajati s starši. Samo bogu in vsem svetnikom se lahko zahvalim, da sta starša tako ljubeče prevzela celotno skrb zanjo, saj je bila revica zaradi najine eno tedenske ločitve tako depresivna, da celih 5 dni ni jedla ničesar! Takoj, ko sem za vikend prišla domov, pa se je najprej prišla pocrkljat in potem vsa sestradana šla do posode s hrano:(
Za žival je takšna ločitev neverjetno stresna, sploh če si si bil z njo tako blizu kot sva bili medve. na to me takrat ni posvaril nihče, in če bi šla še enkrat čez vse, bi si psička raje priskrbela kasneje, ko bo lahko vedno z mano in vedno moj in se ne bom morala od njega vsako nedeljo s solzami v očeh poslavljati.
Predvsem pa ob morebitnem nakupu psa glede na to, da ste očitno brez izkušenj, poiščite leglo s pomočjo Kinološke zveze Slovenije. Imam močan občutek, da pregledujete ravno oglase preprodajalcev, tistih, pri katerih se psa DEFINITIVNO NE KUPUJE!!! in boste ob morebitnem nakupu imeli ogromne težave – vi in pes.
Mi smo dobili oziroma jaz in brat sva dobila psičko od prijateljev, ki je bila res ves čas prepuščena sama sebi, ker jih ni bilo nikoli doma, ni še bila stara eno leto. Ta psička je sicer potem živela pri starem atu in mami, ker je v bloku nismo smeli imet, sva jo vozila na sprehode, če sva imela čas, sicer sta pa zanjo lepo skrbela stari ata in stara mama. Vsakodnevni dolgi sprehodi, nega vsak dan – skratka, lepo. Imela je rada vse po vrsti in bila je ful pametna psička, nikoli ni potrebovala povodca za sprehod, niti na kraj pameti ji ne bi prišlo, da bi skočila pred avto, ušla in podobno. Šla je pa z vsakim – lepo na sprehod, tudi če ga ni poznala – npr. ko jo je moral moj fant peljat, ko jo je takrat prvič videl. Stari ata je zbolel in bil v bolnici, stara mama pa tudi ni mogla. Ko je pa stari ata resno zbolel in je bil takrat 2 meseca v bolnici, potem je umrl – pa psička ni hotela več jest, zbolela je – prehladila si je mehur, ker ni hotela stran od vhodnih vrat, tam je pa pihalo… In se je ni dalo pozdravit, niti z zdravili. Potem smo jo dali evtanazirat – sicer sem bila malo jezna – ker jo je stric odpeljal brez dovoljenja kogarkoli in jo dal uspavat… Bila je tako nežno bitje, ne znam opisat – tako je znamla pokazat hvaležnost in naklonjenost kot noben drug pes, pa je bila pasme koder, sicer daleč od moje najljubše… Pa imamo sicer doma ene 6 psov zdaj, mama jih ima.
OK, mal sem se mogla spovedat… Hotela sem povedat še nekaj –
1. Tudi rodovniški psi imajo lahko kake hude okvare… Pa so lahko od ne vem kakšnih staršev in vse preračunano in pregledano in oh in sploh.
2. Ja, sicer večinoma skoraj same slabe izkušnje od kakih “čistokrvnih” psov, ki jih štepajo kar vsepovprek… Jaz jih nimam, ampak kaki znanci, sama bom kupila rodovniškega in celo grem na Hrvaško verjetno ponj k določenemu vzreditelju…
3. Vedno sem želela imet psa – in ga zdaj, ko živim na svojem, še vedno nimam. Čeprav imam ene parkrat boljše pogoje od marsikoga 🙂 Vrt, gozd zraven, velika hiša… Odkar imam kunca, vidim, da ni tako enostavno 🙂
4. Če bi moji otroci želeli psa, ga ne bi dobili kar tako, ker pač vse dobijo 🙂 Dobili bi še zraven obveznosti. Pod strogim nadzorom – ker po mojih izkušnjah je danes vse to frocovje sila neodgovorno in nevzgojeno, da katastrofa… Pes je po eni strani tudi fajn način, da se tega naučiš… Ampak vseeno – v določenih primerih ne bi šlo, če bi bili vsi že mal preveč zaposleni recimo… Glasbena, treningi ipd… Tudi finančno je treba gledat. Moji kunci dobijo vso možno oskrbo in če bi kdo nujno potreboval kakršnokoli dražjo veterinarsko stroritev, operacijo ipd. – sploh ni dileme, a jo bosta dobila ali ne, ker jo bosta, pa če stane 500 EUR… Pretiravam, sam pri psu je pa to lahko. O življenju ali smrti pa mislim, da nihče nima pravice odločat in moraš vse naredit, da žival preživi.
Hej!
Sama sem stara 12-let moja največja želja je pes. Staršem nenehno navijam za psa sploh očiju, ker sploh ne razumem, ko sem ga vprašala kakšni so razlogi proti psu je bil pa kar tiho. Oči je sicer velik ljubitelj živali še posebaj mačk malo manj pa tudi psov. In sedaj sem pogruntala kako mi bo mogoče uspelo OBUJANJE SPOMINOV NA OTROŠTVO, moj oči je imel, ko je bil majhen tudi psa. In sem opazila, da se je zelo raznežil, ko sem ga vprašala o tem kako je bilo imeti psa in to. Sicer pa upam, da ga prepričam, da gremo pogledat en dan mladičke in potem zagotovo ne bo več poti nazaj. c:
No zdravo! Jaz sem Nina in imam psičko Donno. Je pasme Cavalier King Charles Spaniel. Zdaj pa za tiste ki si želijo mirnega, prijaznega, srčkanega psa, ki v dobrem in slabem stoji ob tebi. Pa tudi za vaše pse ali pse, ki jih boste morda kaj kmalu dobili ali pa si jih le želite.
-Majhni psi-
No, za majhne pse je po navadi tako, da spijo in živijo notri (npr. v hiši, stanovanju). Zelo so navezani na lastnike in jim je precej težko dolgo časa zdržati brez njih. Najraje so v družbi, morda bi pomagal še kakšen štirinožni prijatelj. Toda seznanimo se: res jim ni preveč všeč biti sam dolgo doma, kot bi se tudi vi naveličali biti dolgo časa sami, kajne?? V glavnem, potrebujejo družbo. Kakor je pes dlje časa sam, se vez med lastnikom in psom malce spremeni… To bi lahko sklepal vsak.
-Veliki psi-
Pri njih ni nič drugače, le da potrebujejo veliko več gibanja in aktivnosti, poleg tega pa lahko zdržijo brez lastnika malce dlje, saj jih ljudje po navadi zaklenejo zunaj v pesjak, kjer po navadi čuvajo hišo (psi čuvaji). Vsak pes, ne glede na velikost, potrebuje veliko gibanja in aktivnosti-največ pa skupnega psa z lastniki in ljudmi.
Res, da imam psa, toda pri meni se s tem ne soočamo.
Nina, psov glede na aktivnost ne delimo na velike in male, temveč na pasme. Nekatere pasme potrebujejo več gibanja, nekatere pa manj; popolnoma neodvisno od velikosti. Prav tako je bivanje zunaj odvisno od tipa dlake, kako dolga je, ali ima podlanko,..nemška doga je izredno velik pes, pa zaradi kratke dlake ni za ven. Sicer se pa vsak pes ne glede na pasmo in velikost bolje počuti ob lastniku, s svojim krdelom, v hiši ali stanovanju, kot prepuščen sam sebi zunaj na vrtu.
Jaz imam 18 let in doma imam 2 civave ena ima 4 leta druga pa 1. Ker naj bi ble od moje sestre se nisem ravno dosti posvetila sprehodom z njimi. Ko pa je moja sestra sla studirat v lj pa sem zacela hoditi vsak dan z njimo na sprehod vendar zdej ne hodim vec vsak dan ker delam in sem v soli tako da ne utegnem in zato ker jih tudi moja soseda vzame dosti x na sprehod(skoraj vsak dan, vsaj eno) jih pa peljem tako pred hiso ki imamo vrtek.
In glede na to da se kmalu mislim preselit k fantu in on ima stanovanje me zanima ce ni prehudo da vzamem nemsko dogo. Res jo obozujem in si jo nameravam vzeti ko bom imela vec casa npr poleti. Kaj se vam zdi? Vem da je potrebno veliko gibanja vendar kakor mislim sem kar pripravljena.
Veš da, nikakor! Imaš dva psa, ki ju nimaš časa peljati na sprehod zaradi šolanja. Nameravaš vzeti pa še enega psa, ker boš pa poleti imela dosti časa in ga boš lahko peljala na sprehode. Kaj misliš, da bo pes sprehode potreboval samo poleti? Na koncu pa imel isto usodo kot čivavi??? In nemška doga potrebuje veliko več kot le stanovanje! Ne zunaj, a za v stanovanje definitivno ne!!!!!!
NISI PRIPRAVLJENA NE MUČI ŠE ENEGA PSA BREZ SPREHODOV RAJE SE POSKUSI POSVETITI ČIM VEČ TEMA DVEMA!
Boš potem še vseeno delala in študirala, ko boš pri fantu? Se bo našel čas zanjo? Če bo tako, kot je sedaj s čivavami, potem bi ti rekla, da raje počakaj do konca študija. Kaj pa finance, bo vama šlo skozi? Če bosta najemnika, najemnine so drage, položnice tudi, pa hrana itd. za vaju, kje je potem šele vse za dogo. Preračunaj si malo, koliko te bi tako velik pes stal na mesec, saj ne pojé ravno malo. Pa verjetno bo treba tudi v pasjo šolo, če nimata izkušenj.
Fant se mora z odločitvijo seveda strinjati, da bo pomagal, ko ti ne boš mogla. Imeti moraš tudi plan B, ČE gresta slučajno narazen, oz. vedet, da v tem primeru ne moreš potem psa kar tako oddati.
Glede velikosti stanovanja, ko si v drugi temi vprašala; 50 m2 je dovolj seveda, samo en velik kavč si zrihtajta :)) Tudi v bolj mrzlih zimah mu ne bi smelo bit hudega, saj zato so pa plaščki, važno je, da zunaj ne miruje, temveč miga.
Ok!!! Prvo kot prvo nisem hotla nekoga da spravi svojo jezo name ampak samo nasvet!! Nisem rekla da zaradi solanja nimam casa ampak zaradi vsega tega. In psa sem nameravala vzet ko bi imela vec casa npr poleti ce bi vedla da bom v nadaljevanju imela vec casa bi vzela.
Ce pa bi vesla da bo tako kot je zdej pac nebi. Ti sploh ne razumes da jaz nebom imela tistih dveh psov ker pac ne pripadajo meni in jih bom pustila doma? In glede stanovanja sem veliko brala za nemske doge da jim je dovolj stanovanje. In cisto nobenega psa ne mucim saj vseno hodijo na sprehode, ce ne s sosedo pa z mano ali mojo sestro in moji civavi uzivata, verjemi! mlajsi pa glede na to da sm ga v mescih ko je odrascal VSAK DAN peljala ven med pse,ljudi itd pa ne mara hoditi ven prevec ker je zelo bojec in ne rabis vec odpisovat taksne ker bi raje bolj zrel odgovor dobila kwr od tebe nisem nic novega izvedla;)
Hvala za en umirjen odgovor. Uglaunem kot sem rekla ce bi pac delala skoraj redno ga nebi vzela ma ce bom delala obcasno bi ga vzela in solati pa se mislim samo se leto pa pol. Pol pa verjetno izredno:) glede najemnine nimam problema saj ima fant stanovanje:) in seveda bi si nekaj prisparala za psa vnaprej:) uglavnem bomo vidli. Hitela ne bom ker je ta odlocitev itaaak velika sprememba. Hvala!:D
Ugl malo sem se napacno izrazla med prvo objavo ker sem parx prebrala pa sem vidla da zgleda hujse kot je v resnici. moja sestta je vzela civavo in je bila njena.. dosti x sem hotla z njo ven in dosti x sem jo tudi vzela ampak moja sestra je bila tista ki je najbolj skrbrla za civavo in pol je sla studirat in smo ostali jaz mama in tata in jaz sem od njih najbolj pac skrbela za njo. Ucasih jo je mama vzela ampak veliko veckrat sem jo jaz. Nisem pa vsak dan jo peljala na sprehod ker pac ko nisem imela casa smo jo spustili ven na vrt in ko ni mrzlo itak imamo odprta vrata in pes je lahko bil odzunaj na vrtu ker imamo zagrajeno. In pol je civava skotila in je prikukal na svet mali monsi in ko smo oddali vse drruge civave sem jaz hodla ciiiiistoo vsak dan ven z njima dvema in pol so sli k moji sestri v lj in tam so tudi bli vsak dan na sprehodu. In zdej sem dobila delo in delam in me 2 do 3x na teden ni doma od zjutraj do 9h zvecer in med vikendo pa pac imam samo delo. Hodim na sprehode z njimi ko imam cas cene pa moja soseda ki smo v zelo dobrih odnosih vcasih uzame po 2x na dan ven pse. Takole upam da boste zdej nehali mislit nwkateri da jih mucim ker ona dva sta moja najboljsa psa in imam zelo rada zivali in nic slabega nebi nardila:)