Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Motnje hranjenja Kako prepričati očeta, da mora shujšati?

Kako prepričati očeta, da mora shujšati?

Živjo!

Sama nimam problemov s težo ali postavo, jih ima pa zato moj oče. Star je 45 let, težak več kot 110 kg, ima zelo velik trebuh. Problem je ta, da ima tudi visok krvni pritisk, ima tablete za to, ob vsaki namjši aktivnosti je popolnoma zadihan…… Nikakor ga doma ne moremo prepričati, da je čas, da začne z zdravo prehrano. On se namreč zelo nezdravo prehranjuje, same mastne stvari, namesto vode pije rdeče vino zmešano s sokom (???) – za žejo, pred vsakim obrokom spije “štamperle” žganja, itd. Mene je groza ko ga gledam kako si uničuje življenje. In debel je predvsem zaradi nezdravega prehranjevanja. Večkrat smo ga že poskušali prepričati, da se uničuje, da ko ga bo zadel infarkt, da bo prepozno. Zelo mi je hudo, ker ne vem več s kakšnimi argumenti naj nastopim, da se bo zamislil. Če mu predlagam, da naj poje raje jabolko ali jogurt, namesto salame in kruha, popolnoma znori. Prosim, če mi lahko svetujete, ker smo pri nas že čisto obupali.

Hvala in LP.

imamo podoben primer kot ga opisuješ. pri mojem očetu se to “vleče” že nekaj let. ampak naj ti takoj povem, da problem (tudi pri tvojem očetu!!!!) ni prehrana, temveč alkohol. predlagam, da mu poiščete strokovno pomoč – mogoče kakšna anonimna skupina. seveda mora biti ON SAM pripravljen na spremembo, kajti vaši nasveti in prošnje mu ne bodo pomagale, če ne bo razčistil v svoji glavi. to ti govorim iz lastnih izkušenj. tudi mojega očeta smo že nekajkrat prepričali, da obišče skupino (nazadnje se je odločil za hujšanje s pomočjo skupine), vendar vedno neuspešno, ker je vedno šel na željo drugih.

v prvi vrsti se odkrtito pogovorite z njim – takrat ko bo trezen!

Draga Tamara,
problem pitja alkohola se zdi prvi, ki bi se ga oče moral lotiti. Poskušajte se o tem pogovoriti doma in nato tudi z njim, da bi mu pomagali spoznati posledice le-tega zanj in za vso družino, ki to spremlja in opazuje.
Poskušajte ga usmeriti po strokovno pomoč, če ste iz Ljubljane ali okolice se lahko obrne na Center za zdravljenje odvisnosti od alkohola na Poljanskem nasipu, kjer se bo lahko naročil za pogovor z zdravnikom specialistom s tega področja. Ta mu bo pomagal videti in opredeliti vplive, ki jih ima pitje alkohola na različne plati njegovega življenja in pri odločitvi o potrebni abstinenci ali morda zdravljenju. Sicer pa podobne ambulante obstajajo tudi v sklopu drugih regionalnih psihiatričnih bolnišnic.
Urejena prehrana je pomembna, vendar ob problemu alkohola drugotnega problema.
Včasih bližnjemu še najbolj pomagamo k odločitvi zase s trdno in vztrajno besedo.

Marija Anderluh

Ste me kar malo prestrašili. Ali res mislite, da je oče alkoholik? Ker ni pijanec, samo….Veste, če mu bom predlagala, da naj gre v tak center bo popolnoma znorel. Drug problem je pa ta, da se vedno, ko mu povem, da mora začet hujšati, zgovarja na stres, stres, stres. Češ, da je preveč zaposlen, vsi ga j***** v glavo, itd. Kje naj torej začnem? Poleg tega je pa še hitre jeze.

Hvala.

Draga Tamara,
nikakor ne, mislim pa, da je pomembno, da se tudi o tem z njim pogovorite. Pitje, ki ga opisuje pri njem, presega količine alkohola, ki jih smatramo za neškodljive. Hkrati predstavlja eno od kar nekaj vedenj, ki kot sama ugotavljate, ogrožajo njegovo zdravje.
Včasih je o tem težko spregovoriti, pogosto pa umirjen pogovor in izraz skrbi zaradi njegovega vedenja, človeku pomaga, da začne o tem razmišljati tudi sam in da morda enkrat tudi zase nekaj postori.
Pomembno je najti miren trenutek, kajti človeku daje skrb zanj veliko bolj misliti kot kritika ali graja.
Marija Anderluh

New Report

Close