Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Kako prepričati človeka za pregled?

Kako prepričati človeka za pregled?

Pozdravljeni!

Zanimajo me vaše izkušnje, na podlagi česa ste se odločili za (preventivne preglede)? Zelooooooo me namreč skrbi za mojo mami. Letos bo stara 50 let, kar pomeni, da bi morala biti skrb za zdravje še toliko večja. Ona pa nič, kot da ne sliši ko ji prigovarjam naj se preventivno naroči na mamografijo.
Povesem me je prestrašilo tudi dejstvo, kako močno vplivajo geni na nastanek raka na črevesju. Moj dedek, mamin oče, je pred nekaj meseci umrl za rakom na debelem črevesju. Ko sem prebrala, da je zaradi tega možnost, da bo dobila raka 2-3x večja, me je kar zmrazilo. Članek sem ji dala v roke, da ga prebere, pa se je samo nasmehnila, češ, na ta pregled pa že ne grem. Sedaj ne vem, ali se morda boji, da bi bilo res kaj narobe ali kaj… Glede kolonoskopije pa vem da se boji, ker so jo delali tudi dedku, ko so postavljali diagonozo. Po tej preiskavi je ravno prišla k njemu na obisk, dedek pa je bil res povsem izmučen in ubog. Vem da je le jokal od bolečin in govoril, da zdravniki niso ljudje… Vendar je bil on že v zadnjem stadiju raka in ga je najbrž tako bolelo.

Ne vem, imate morda kakšen nasvet kako jo naj prepričam v preiskavo? Po eni strani me vse to precej jezi, saj se mi zdi precej egoistično. Če ji čez nekaj let odkrijejo da ima raka, bom morala tudi jaz skozi vso to kalvarijo, ne samo ona… In glede na to, da mi ona pomeni res vse na svetu, si res ne želim skozi vse to, saj je bilo že pri dedku neznosno hudo opazovati to kruto umiranje..

Se opravičujem za dolžino in če tale tema morda ne spada ravno v vaš forum…

lp

Draga angel from heaven !

Sama sem odkrila da imam bulo na dojki. Za pregled sem se odločila takoj, ko sem jo začutila, vendar so me zdravniki “potolažili” da je le cista. Za naslednji pregled in sitnarjenje sem se morala odločiti sama,kajti dojka me je bolela vedno bolj. Prepričana sem, da je vašo mamo strah zdravnikov, ker je opazovala svojega očeta in njegove težave med boleznijo. Sama se bo morala odločiti o pregledu.

Mogoče bi pa obe odšli na pregled, tudi vi.

Sama imam še dve sestri, ki sem ju enostavno prisilila, da sta se odločili za pregle, obe sta starejši od mene. Jaz sem stara 34 let, sestri pa 36 in 38.
V moji družini je bil tudi takšen primer kot pri vas, le da jaz svojega deda, po očetovi strani, nisem poznala, ker je prej umrl. Moja mama je imela le bulico, ki pa ni bila rakava, vendar mora hoditi na preglede.Drugih primerov raka nisem zasledila v našo družini.

Vaša mama se bo mogoče zamislila, če boste tudi vi odšli z njo.
Sicer ne vem, koliko ste stari vi, vendar so meni odklonili mamografijo, ker sem premlada, so me pa poslali na ultrazvok.Na mamografijo so me poslali šele, ko so dobili izvide iz punkcije, ki je potrdila raka v dojki.Strah pred mamografijo je odveč, saj ne boli, je le neugoden.
Lahko pa se naročite na presejalni test, to pa se pozanimajte pri svojem zdravniku in prosite mamo, če bi šla z vami.Mogoče se bo potem lažje odločila.

Upam, da vam jo bo uspelo prepričati in da bo vse vredu. Držim pesti za vas in vašo mamo. Mateja

New Report

Close