Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Kako preprečiti mastitis?

Kako preprečiti mastitis?

Draga Karmen!
Imam vprašanje, na katerega pa ne vem, če obstoja pravzaprav odgovor:), no probala bom vseeno, ker me je kar malo strah. Imam 4 tedne starega fantka, ki je bil rojen 3 tedne prezgodaj. Ker sem rodila s CR, so ga prvi dan v porodnišnici poskušali hraniti s flaško, a ni znal piti in ne zna še sedaj. Tako ga polno dojim, čeprav ima vsakič problem “zagrabiti” bradavico. Ima jo v ustih, a ne zna (?) sesati. No, ko začne, pa hitro zaspi. JAz ga potem budim, previjam….tako da nekako popije na obeh straneh. Fantek lepo uspeva, čeprav je suhec.
No, pred 3 dnevi pa sem dobila mrzlico in nato vročino 40 stopinj-diagnoza: mastitis. Zdravnica mi je svetovala, da si po vsakem hranjenju še izbrizgam mleko , kar tudi delam, a pride ven (uporabljam Aventovo črpalko) le okoli 20 ml. To mleko moram potem zavreči, saj po flaški ali pa žlički ne zna piti. Sedaj pa me je strah, da bom z izčrpavanjem samo še pospešila proizvodnjo mleka. Mleka bom tako imela vedno več, in ker si ne bi rada vse leto poleg dojenja izčrpavala mleko, vas sprašujem, če je to potrebno in kako naj ukrepam, da bi vsaj približno preprečila mastitis?
NAj še povem, da sem prvega otroka hranila pa po steklenički z mojim izbrizganim mlekom 7,5 mesecev, ker ni hotel piti pri meni, tako da sem v dojenju pravzaprav čista začetnica.
Najlepša hvala za odgovor!

Draga Nuša,
razumem vaš strah in trud za dojenje vašega fantička. Rojen je s CR, 3 tedne prezgodaj, sedaj ima dober mesec. Pri dojenju imata težave, saj težko zagrabi bradavico, pri prsih hitro zaspi. Pravite, da fantek sicer lepo uspeva, mene pa vseeno zanima, kako kaj polni pleničke in koliko je pridobil pri teži in višini v tem času, koliko je zrasel in ali je tudi živahen, dejaven, glasen?

Prav razmišljate: dodatno črpanje mleka po dojenju ni potrebno. Če fantek lepo napreduje, je zdrav in živahen, se doji pogosto in na njegovo željo, dodatne stimulacije za povečanje količine mleka ne potrebujete. Z dodatnim črpanjem je to le več dodatne stimulacije in vedno več mleka in posledično lahko hitreje pride do zamašenih mlečnih vodov.

Če boste mleko še dodatno črpali, ga je škoda zavreči. Raje ga zamrznite, prav vam bo prišlo ob uvajanju goste hrane, za pripravo kašic.

Kako preprečevati zastojno vnetje (mastitis)?

Včasih so lahko vzroki zelo banalni, kot npr. ročaj nahrbtnika ali varnostni pas, ki pritiskata na določeno mesto na dojki do resnih vzrokov: da si mati preveč prazni dojke (dodatno stimuliranje z iztiskanjem, poleg dojenja), otrok preskoči obrok in takšnih, ko vzrokov enostavno ne moremo odkriti (in jih iščemo v življenskem stilu – premalo počitka, prehiter tempo, stres).

Zastojno vnetje (mastitis) je bakterijska okužba v dojki, ki se lahko pojavi pri doječih materah. Mastitis se lahko pojavi tudi pri nedoječih materah, nosečnicah in celo pri majhnih otrocih. Nihče ne ve natanko, zakaj nekatere ženske dobijo mastitis, nekatere pa nikoli. Do bakterijske okužbe lahko pride preko razpokanih in ranjenih bradavic, toda tudi ženske, ki nimajo ranjenih bradavic lahko vseeno dobijo mastitis.

Razlikovati moramo pojma “mastitis” in “zamašeni mlečni vod”. Zamašeni mlečni vod ne potrebuje zdravljenja z antibiotiki, medtem ko so za zdravljenje mastitisa pogosto (toda ne vedno) potrebni. Zamašeni mlečni vod nakazuje boleče in oteklo mesto na dojki, pogosto pospremljeno s pordelo kožo. Mastitis pa spremljajo še vročina in simptomi, podobni gripi in zelo hude bolečine v dojki. Včasih je težko ločevati med zamašenimi mlečnimi vodi in mastitisi, vendar zamašeni mlečni vodi pogosto vodijo v mastitis.

Zdravnik diagnosticira mastitis takrat, ko je v dojki boleče, otrdelo in oteklo mesto. Če ima mati vročino brez zgornjih znakov najverjetneje ne gre za mastitis. Tudi simptomi gripe in vročine sami niso dovolj, da se določi mastitisno vnetje v dojki. Močna, kljuvajoča bolečina v dojki, brez otrdelega, oteklega mesta tudi ni mastitis. Takšno bolečino verjetneje povzroča glivična infekcija in je ni potrebno zdraviti z antibiotiki.

Najpogostejši vzroki za nastanek mastisa so: slabo in nepravilno pristavljanje in neredno, ne dovolj pogosto sesanje dojenčka.

Zamašeni mlečni vodi lahko nepričakovano nastanejo v času 24 do 48 ur. V času, ko je vod zamašen je dojenček lahko pri dojenju na tej strani bolj nemiren, siten ali dojko celo zavrača, saj je tok mleka drugačen kakor je navajen.

Zdravljenje zamašenih mlečnih vodov

Zamašeni mlečni vod se najhitreje odpravi tako, da:
1. nadaljujete z dojenjem tudi na prizadeti dojki
2. bolj pogosto dojite na prizadeti strani
3. otroka dojite na prizadeti strani tako, da ima lička naslonjena na predel, ki je otrdel in boleč in menjamo položaje med samim dojenjem, tako da otrok izprazni vse predele v dojki
4. med hranjenjem dojenčka nežno masirajte in stiskajte dojko
5. na prizadeti predel dojke položite topel obkladek ali v pleničko zavit termofor
6. mati z zamašenim vodom ali mastitisom naj kar največ počiva, otroka vzemite s seboj v posteljo in “gnezdita”
7. včasih se lahko za zamašen mlečni vod zamenja boleč mehurček na bradavici, ki je v bistvu zamašena, vneta lojnica. Tak mehurček prebodite s sterilno iglo in iztisnite zobni pasti podobno snov. Če ne morete tega storiti sami, obiščite zdravnika.

Če se zamašen mlečni vod ne pozdravi v 48 urah, obiščite zdravnika.

Zdravljenje mastitisa

Če ima mati simptome mastitisa več kot 24 ur, mora mati obvezno k zdravniku. Zdravnik bo predpisal terapijo z antibiotiki. Če mati še nima simptomov več kot 24 ur, se antibiotik lahko predpiše, toda materi se svetuje, da počaka, preden začne jemati zdravilo. Če se simptomi v naslednjih 8-12 urah poslabšajo (več bolečine, povečanje pordelega mesta, povečanje zatrdline), potem mora mati začeti s terapijo z antibiotiki. Če se materi stanje po 24 urah ne poslabša ali ne izboljša, mora tudi začeti s terapijo z antibiotiki. Če simptomi mastitisa pojemajo, potem ni potrebe po terapiji z antibiotiki. Kljub zdravljenju se simptomi lahko vlečejo še naslednje dva do pet dni. Vročina ponavadi pojenja v času 24 ur, bolečina v času 24 do 48 ur, rdečina lahko ostane tudi še cel teden ali dalj. Ko se enkrat začne stanje izboljševati (z antibiotiki ali brez), se mora izboljšanje nadaljevati. Če se simptomi spet poslabšajo, mora mati obiskati zdravnika.

Zapomnite si:

Vsekakor nadaljujte z dojenjem, čeprav je lahko zelo boleče. Če je dojenje preveč boleče, na prizadeti strani mleko nežno iztiskajte in pričnite s ponovnim dojenjem takoj, ko bo mogoče. Nadaljevanje dojenja pripomore k hitrejšemu ozdravljenju mastitisa. Mastitis ne predstavlja nobene nevarnosti za otroka. K boju z okužbo lahko pripomorejo topli obkladki, veliko počitka, tudi povišana telesna temperatura. Povišano telesno temperaturo zdravite le, če je vaše telesno počutje zelo slabo ne pa zato, ker imate vročino. Po posvetu s svojim zdravnikom vzemite sredstva proti bolečinam, ki so združljiva z dojenjem.

Zdravila vam lahko predpiše le zdravnik. Antibiotiki, kot so amoxycillin in enostavni penicilini so za zdravljenje mastitisov pogosto neučinkoviti. Potrebni antibiotik je tak, ki je učinkovit proti bakteriji, imenovani Staphylococcus aureus. Učinkoviti antibiotiki zanjo so: Cephalexin, Cefaclor, Cloxacillin, Flucloxacillin, Amoxycillin-Clavulinic Acid, Clindamycin in Ciprofloxacin. Zadnja dva sta učinkovita tudi pri materah, ki so alergične na penicilin. Z vsemi temi zdravili je z dojenjem možno nadaljevati.

Možni vzroki, poleg bakterij, za mastitis ter zamašene vode so tudi:
– dojenček je preskočil obrok – ker je spal dlje kot ponavadi ali je bil hranjen po steklenički in so materine prsi prepolne
– dolgotrajen pritisk na prsi – pretesen modrček, pritisk materinega prsta med dojenjem (mnoge matere se bojijo, da dojenček med dojenjem ne more dihati in s prstom pritiskajo na tkivo)
– nepravilno pristavljanje dojenčka – dojenček zagrabi le bradavico in dejansko ne sesa dobro, kar povzroča zastajanje mleka
– mati je prezaposlena in premalo počiva.

Takoj, ko opazite zamašen vod ali prve znake mastitisa začnite z domačim zdravljenjem: s hladnimi obkladki si lahko blažite bolečino, s toplimi obkladki pa si pomagajte tik pred podojem, da mleko lažje steče. Kaj pomaga? Najprej in še posebej: počitek in še enkrat počitek. Nato – pogosto dojenje (brez dodatnega črpanja) le na otrokovo zahtevo, še posebej je dobro, da kakšen dan vedno začnete s podojem na boleči dojki, ko otrok še močno sesa. Nato – zelo zelo nežna masaža v bolečem predelu (ki ga prej pogrejete s toplimi obkladki), le s konicami prstov, najbolje pod toplim tušem. In ne nazadnje – sprememba položaja med dojenjem, poskusite otroka dojiti sede, če jo ponavadi dojite leže ali obratno. Za zamašene mlečne vode je odličen tudi (začasen) položaj, ko otroka položite na hrbet, na posteljo, z malce privzignjenim vzglavjem (npr. na blazini), se nad njim splazite na vse štiri in mu ponudite dojko v “prostem padu”. Sliši se smešno, vendar je to položaj, kjer prav nič ne pritiska na dojko (ne modrček, ne položaj otroka, ne materini prsti,…) in je odličen za odpravljanje zamašenih vodov.

Dojite pogosto, predvsem na prizadeti strani, čeprav je dojenje boleče. Menjajte položaje pri dojenju in vsaj enkrat med obrokom postavite otroka tako, da je njegov nosek v smeri zamašenega voda. Če je le mogoče, za nekaj dni prenehajte nositi modrček, predvsem pa čimveč počivajte. Če nimate starejših otrok ali neodložljivih obveznosti, se z dojenčkom kar preselite v posteljo.

Mnogokrat so ponavljajoči se mastitisi tudi opomin, ki ga telo pošlje materi, naj upočasni ritem, naj več počiva in se bolj posveča dojenčku. Kadar se pojavi mastitis kmalu po že prebolelem mastitisu, je to skoraj vedno znak, da se vaše telo ni znebilo prve infekcije. Če se zamašeni vodi ali infekcije pojavljajo pogosto, potem je to znak, da je nekaj narobe z materinim splošnim zdravjem ali življenjskim stilom. Prepričajte se, da se zdravo prehranjujete, da popijete dovolj tekočine ter da dovolj počivate.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Draga Karmen, najlepša vam hvala za odgovor!
Moj fantek se je rodil 3320g , 50cm, po 3,5 tednih je imel 3940g in 54 cm. Čez dan večinoma spi, prav tako ponoči. Buden je le toliko, da podre kupček , kar predstavlja problem in je včasih ponoči zato tudi po 2 uri pokonci, saj ga nepodrti kupček tako “matra”. JE torej precej miren in nedejaven dojenček (v primerjavi s prvim, ki je bil pa hranjen s flaško). Tudi joka se zelo malo. Včeraj je imel 4 tedne, jutri bo imel 1 mesec, rojen je bil pa 3 tedne prezgodaj. Kot sem že napisala med hranjenjem VEDNO zaspi, včasih že po 3 minutah in ga moram na silo buditi – zaenkrat mi to uspe le s previjanjem, drugače spi kot top, ne zbudi ga niti največji hrup, ki ga proizvaja njegov bratec, nobeno božanje, žgečkanje ipd. Še vedno pa ima hude težave, da zagrabi bradavičko, pa čeprav jo ima v ustih. Edino takrat se hudo “razjezi” in dobi napade histeričnega joka (lačen je, pa ne more jesti), tako da ga moram najprej pomiriti.
Mislite, da se bo sčasoma naučil prijeti bradavico? Ko enkrat zagrabi, pije vzorno (kot vidim na slikah), bradavic nimam tako niti razpokanih, niti bolečih, tako mislim, da je bil vzrok za mastitis njegovo neizpraznjenje dojk.
Najlepša hvala !

Draga Nuša,
vaš fantiček lepo pridobiva pri teži in raste. Problem je torej v tem, da je velik zaspanček.

Prilagam besedilo “Kako zbujati zaspanega dojenčka” in upam, da vam bo kateri od preiskušenih “receptov” prišel prav. Za nedonošene, prezgodaj rojene otroke je pravzaprav značilno, da so bolj zaspani (ker v spanju rastejo in dozorevajo).

Kako zbujati zaspanega dojenčka?

Ksenija Šoster Olmer v knjigi »Dojenje in materinstvo iz srca” opisuje dojenčke ZASPANČKE takole: »pri jedi so počasne sorte, vendar med dojenjem ne le počivajo ampak tudi zaspijo, potem pa so po kratkem dremežu spet lačni. Takšni dojenčki pogosteje slabo napredujejo na teži in mamice se morajo potruditi, da se z njimi pogovarjajo in jim ne pustijo kar tako zaspati med obrokom. Lahko poskusite tudi z izmeničnim dojenjem, tako da dojenčka ob vsakem obroku večkrat prestavite z ene dojke na drugo. Po kakšnih desetih minutah, ko se njegovo sesanje upočasni, ga prestavite na drugo stran, kjer bo nov dotok mleka otroka spodbudil k bolj aktivnemu sesanju.«

Načini za prebujanje zelo zaspanega dojenčka so:
– dojenčka podojite še preden se dobro razbudi, ko je v t.i. fazi “lahkega spanja”, ko vidite, da premika oči pod vekami, se premika ali z usteci izvaja sesalne gibe
– poskrbite, da svetloba v prostoru ne ob premočna, to lahko povzroči, da zapre očke
– med dojenjem se z njim pogovarjajte, vzpostavljajte očesni kontakt
– slecite dojenčka do pleničke
– dojite v bolj pokončnem položaju sede ali kar stoje
– med dojenjem ne zibajte otroka (nekatere mamice to počnejo popolnoma nezavedno)

Povečevanje stimulacije:
– nežno drgnite otorkov hrbet ali se s prsti sprehajajte po njeni hrbtenici
– zamenjajte pleničko
– spodbujajte otrokove rokice in nogice s krožnimi, kolesarskimi gibi
– povečajte kontakt kožo-na-kožo z masažo dojenčka ali toplo kopeljo skupaj z vami
– nežno drgnite otrokove dlani ali stopala
– krožite okoli zaspanih ustec s svojimi prsti

Kako obdržati dojenčka zainteresiranega za dojenje?
– če imate velike, težke, napete dojke, poskrbite, da boste s svojo roko spodaj podržali težo dojke, da ne bo preveč pritiskala na otrokova lička
– iztisnite malce mleka na dojenčkova usteca
– zamenjajte prsi takoj, ko se ritem sesanja upočasni
– zamenjajte pleničko
– podrite kupček
– poskušajte dojiti v drugih položajih (nogometne žoge, položaj zibelke)
– med dojenjem masirajte vrh otrokove glavice z krožnimi gibi

Zelo bodite pozorni tudi na pravilen položaj pri dojenju. Preverite položaj pri prsih in celoten položaj pri dojenju. Otroka položite tako, da bosta imela vidva oba trebuh na trebuh, glavica naj bo višje od ritke in otrok naj bo v dojko dobesedno zarit. Nosek bo sam odmaknil, če ne bo mogel dihati. Pazite tudi, da otrok nima obrnjene glavice. Storite naslednje: pogoltnite slino, ko imate glavo normalno, naravnost. Gre lepo. Sedaj pa obrnite glavo levo proti svojemu ramenu in poskusite pogoltniti slino. Gre, a zelo težko. Prav zato otroci težko požirajo in se utrudijo in zaspijo med dojenjem, ker se morajo s požiranjem zelo namučiti. Poskusite.

Težave pri pristavljanju? Ali ima vaš dojenček morda dudo in ali morda dobiva čaj po steklenički? Ali je dojenček sicer zdrav, ali ima kakšno porodno poškodbo ali morda povišan mišični tonus?

Prilagam še povezavo na članek o nedonošenčkih, morda vam bo kaj prišlo prav:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Spoštovana gospa Karmen.

Doma imam 2 mesečno punčko in do sedaj ni bilo nobenih problemov z dojenjem in z dojkami, razen pač na začetku (razpokane bradavice ipd, …).
Še vedno redno dojim oz. večkrat si tudi mleko načrpam in ga ponudim. Včeraj ponoči ob 23:45 me je začelo zelo trest (cca kakšno uro), nato pa se je pojavila vročina 41 stopinj, rahlo mi je šlo tudi na bruhanje, vendar bruhala nisem. Me pa je bolela tudi leva dojka, čeprav sem si jo preden sem šla spat izpraznila. Proti jutru sem si vročino zbila z aspirinom (mleko, ki sem si ga čez noč izčrpala otroku nisem upala ponudim (aspirin) in sem ga zavrgla ter sem raje pripravila nadomestno mleko. Čez noč sem tudi uporabila Syntocinon (pršilo za nos) ter si na dojko dajala tople obkladke.
Sedaj drugi dan me dojka še kar boli (samo en predel – na zunanji levi strani takoj od prsne bradavice nazaj) kljub temu da si jo redno praznim.
Kaj mi svetujete, ali je smiselno iti k zdravniku, mislite, da mi bo dal enako zdravilo (Syntocinon) ki ga že imam doma?
Hvala in lp.

Irenca12, žal sem spregledala, da je bilo vaše sporočilo nujno, opravičujem se, ker nisem mogla odgovoriti, pri nas doma je bilo zadnje dni tudi izredno stanje. Upam, da ste vredu in da ste že vredu in lahko skrbite zase in za svojo deklico. Bruhanje ni značilno za zastojno vnetje dojke. Ste ugotovili, ali je šlo za mastitis ali za morda kakšno virozo ali kaj podobnega? K zdravniku je ponavadi treba, če simptomi bolezni (pri mastitisu ob bistveno pogostejšem dojenju na prizadeti strani, počitku in vnosu dovolj vitamina C) ne bi pojenjali, ampak bi se slabo stanje pri materi nadaljevalo ali celo poslabševalo.

Aspirin minimalno prehaja v materino mleko, tako da tveganja ob dojenju niso nič večja kot v nosečnosti, ko prehaja skozi posteljico. Dr. Thomas W. Hale, Medications and Mothers’ Milk, 2006, sicer svetuje, da se aspirin (predvsem zato, ker ni dobro raziskan njegov vpliv na dojenčke v zvezi z Reyevim sindromom), če je le mogoče, nadomesti z zdravili, ki vsebujejo učinkovini ibuprofen in acetaminofen. Ob vročini doječa mati lahko vzame denimo paracetamol.

Mati sama lahko zameji napredovanje mastitisa, to ni neobičajno, če pa ne gre in vročina vztraja in se počutje kar slabša, pa je ponavadi treba k zdravniku.

Zamašen mlečni vod in mastitis:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978089,1978098#msg-1978098 (članek)
http://www.dojenje.net/vprasanja/24-nega-ob-vnetju-dojk-mastitisu.html (mastits – kako ukrepati)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Spoštovana g. karmen.

Imam namreč eno vprašanje imam samo 2O ml mleka v vsaki dojki imam dvojčka dva fantka stariva en mesec in ju dajem na prsa ampak več mleka ni od nikoder vedno isto ali pa manj. In me zanima vaš nasvet kaj naj naredim??

xxxxxlp pedr 4 dnevi sem izgubila otroka v 4 mesecu nosecnosti sedaj pa imam problem z mojimi prsi in preveliko kolicino mleka vse to je ful bolece poleg tega da so napete tezke mi se uhaja mleko drugace jih hladim ker mi to odgovarja nevem pa kaj se lahko storim ja zmanjsala sem tudi tekocino ,manj pijem hvalezna bom za vsak vas nasvet mogoce bi bilo ok hladilno mazilo kdo ve hvala za vas odgovor ps bojim se da nebi dobil vnetja ali mestitisaxxxx

Pozdravljeni, tina tina,

žal je forum trenutno čisto nedelujoč z moje strani. Prosim, poskusite poklicati katero od svetovalk po telefonu, če je le mogoče. Žal mi je za vašo izgubo. Prosim, če si lahko pomagate s temi povezavami, kar ste napisali vsekakor ravnate v pravi smeri. Mleka v taki situaciji običajno ne iztiskamo. Ustavljanje laktacije in nenadno odstavljanje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1976952,1976952#msg-1976952 (po splavu)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1976980,1976980#msg-1976980 (otrok umrl)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5703016 (9d, po zelo težkem porodu in mastitisu)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1985953,1985956#msg-1985956 (zaradi mastitisov)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981639 (5m in 2m, opuščanje črpanja)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

pozdravljeni
zanima me naslednje,,,zaradi osebnih problemov oz težav ,nebom mogla oz zmogla dojiti.ob posvetovanju z ginekologinjo smo prišle do zaključka da dojenje zaradi mojih težav nebo zneslo.
zanima me kako preprečiti mastitis oz ustaviti mleko oz preprečiti zamašene mlečne vode? ginekologinja mi je omenila obkladke ter da tableti pridejo v poštev takrat ko so simptomi mastitisa.
seveda probala bom podojiti dojenčka z silikonskim nastavkom čeprav dvomimo v to da bo zneslo,ampak kdor neproba neve:D probat ni greh.
kljub temu pa želim informacije.
lp in hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

svojega dojenčka boste skušali dojiti, kar je krasno. Če vama bo uspelo, bo fajn in če ne, boste vašemu prihajajočemu otroku lahko prav tako krasna mama. Pišete, da morda ne boste mogli dojiti in vas zanima, kako ustaviti mleko ter preprečiti zamašene mlečne vode in mastitis.

Pri preprečevanju zamašenih vodov je najbolj pomembno, da se dojka dobro prazni, torej da dojenčka redno pristavljamo glede na njegove potrebe in ne na uro. Če se dojenček ne more dojiti, si lahko mleko izčrpavamo. Pomembno je tudi, da mamica veliko počiva in se zdravo prehranjuje.

O zamašenih mlečnih vodih in mastitisu si lahko preberete več na naslednjih povezavah:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1985953,1985956#msg-1985956 (zaradi mastitisov)
http://www.dojenje.net/images/stories/MASTITIS_IN_ZAMASEN_MLECNI_VOD.pdf (članek)
http://www.dojenje.net/vprasanja/24-nega-ob-vnetju-dojk-mastitisu.html (mastits – kako ukrepati)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978721,1978721#msg-1978721 (zamašen vod)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4864925 (zamašen vod)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1985778 (zamašen vod, izpuščaj na bradavici)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981581 (ponavljajoč se zamašen vod)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6065009 (5m, ponavljajoč se mastitis)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6710495 (1m, ponavljajoč se mastitis, prenehati dojiti?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5703016 (9d, po zelo težkem porodu in mastitisu)

O nastavkih piše tukaj:
http://www.dojenje.net/vprasanja/27-nastavki-za-dojenje.html (splošni napotki)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982257,1982371#msg-1982371 (kritični do nastavka)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1977071,1977097#msg-1977097 (nastavki + bradavice)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982600,1982833#msg-1982833 (sesalna zmeda)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5481166 (1,5m, kako odstraniti nastavek)

Ne vem, kakšna težava se je pokazala pri vas. Ugibam, ali gre morda za vdrte bradavice. Tudi z njimi je večinoma možno dojiti kot običajno brez nastavkov. O vdrtih bradavicah piše tukaj:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978495,1978495#msg-1978495 (obširno)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978077,1978077#msg-1978077 (angleške povezave)

Če pri vas ne gre za vdrte bradavice, se vam opravičujem za tale moj dodatek. Ocenjujemo, da približno od 1 do 3 odstotkov mamic ne more dojiti zaradi fiziološko-zdravstvenih težav.

V kolikor se vaš dojenček ne bo mogel dojiti pri vas, si lahko mleko izčrpavate in z njim hranite svojega dojenčka, če ne polno, pa vsaj delno.

Želim vam čim bolj prijetno materinstvo in vas lepo pozdravljam
LLLUrška

pozdravljena!
Jaz sicer nisem imela takih težav, sem pa pri obeh otrocih ob koncu dojenja doživela začetek mastitisa in morala ukrepati. To sem naredila, kot sem takrat najbolj znala, kasneje pa sem se še malo bolj podučila o tem, kaj storiti.
V kolikor se mleka proizvaja preveč in mamica ne doji, je dobro, da se dojke hladijo, kar zmanjšuje produkcijo mleka in lahko prepreči mastitis.
Če že čutite začetek vnetja dojk in se mleko da izbrizgat, si dojke čim bolj pogrejte, da se vodi čim bolj razširijo in izbrizgajte mleko.
Če je mastitis že prisoten pa se boste težko izognila zdravilom, bolečine pa si ravno tako lahko lajšate s hlajenjem dojk.
Takrat, ko se je meni zgodil mastitis, sem šla za ogrevanje lahko le pod tuš, danes pa se da dobiti marsikaj za bolj elegantno ogrevanje ali hlajenje dojk. V specializiranih trgovinah ali nekaterih lekarnah lahko dobite posebne blazinice, ki so namenjene prav dojkam.

Pozdravljeni, Mojč!

Hvala za vašo izkušnjo, dobro ste poudarili, da hlajenje lahko pomaga in da s segrevanjem olajšate iztis mleka, to je zelo pomembno. Včasih mamice segrevajo dojko v dobri veri, da bo težava že sama od sebe manjša, vendar s tem tekočine še bolj navrejo v dojko, kar lahko povzroči težave. v naših odgovorih iz preteklosti pa je velikokrat zaznati tudi polaganje zeljnih veh, tudi to je lahko v pomoč od domačih pristopov.

Glede zdravil pa vas lahko z veseljem dopolnim, da ni tako hudo, kot se večinoma zdi, vnetja zelo veliko mamic pozdravi tudi brez antibiotika, samo s počitkom in pogostim dojenjem/iztisom in veliko vitamina C. Kadar gre kljub temu na slabše, pa seveda matere ne tvegajo in grejo po zdravila. Žal tudi ta včasih ostanejo neučinkovita, vnetje gre naprej ali se ponavlja, zato je bistveno pomembnejše (ne glede na to, ali mati jemlje antibiotik ali pa ne) redno in pogosto dojenje in vse že prej našteto.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

New Report

Close