Najdi forum

kako premagati jezo?

Pozdravljeni!

Stara sem 22 let in “trpim” za hudimi napadi jeze. Že dve leti živim s fantom, ki ga moja družina ni sprejela ravno z odprtimi rokami. Vendar me to ne moti. Skupaj sva prebrodila težke trenutke in se super razumeva. Problem je pa ta, da me naenkrat zagrabi taka jeza, da začnem brez vzroka napadati svojega fanta. Pri tem uporabljam zelo težke besede, ki mi obležijo na srcu še tedne po najinem prepiru (ne upam sploh pomisliti, kako se počuti on). Pomoč bi rada poiskal pri psihologu, pa ne vem, na koga se naj obrnem (v Mariboru). Prosim vas, pomagajte mi z nasveti, kako premagati jezo in mi priporočajte kakšnega dobrega psihologa v moji bližini, če seveda kakšnega poznate (prosim, ne predragega).

Za nasvet se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,
pika

Draga Pika!

Kot pravite imate hude težave z neobvladljivo jezo. Lahko vam priporčim nekaj splošnih metod, ki jih velja uporabiti takrat, ko vemo, da lahko storimo nekaj kar bomo kasneje obžalovali.

Preprosta, vendar učinkovita je metoda štetja do deset. To pomeni, da takrat, ko dobite napad jeze ali besa, preden začnete z verbalnim napadanjem, počasi (potiho) preštejete do deset. S tem se boste izognili besedam v afektu. V desetih sekundah se bo namreč najhujša jeza že ohladila.

Naučite se kanalizirati svojo jezo. Nekateri si kupijo boksarske rokavice in vrečo. Drugi gredo tečt, tretji igrajo videoigre. Ugotovite kaj vas sprošča in sprostite jezo na konstruktiven način. Nekatere ženske v jezi pospravjo celo stanovanje! Ne vem kaj deluje pri vas.

Spomite se tudi na to, da vas ima fant rad in da ga imate radi tudi vi. Potem, boste izrekli manj hudih besed.

Obvladovati jezo se da naučiti! Je pa potrebno veliko vaje.

Odgovorila pa vamo bo še kolegica iz Šent lenta iz Maribora!

Lep pozdrav,

Barbara

Glede vaših težav se lahko obrnete na naslov na istem naslovu pod PSIHIATRIJA, kjer bo na vaše vprašanje odgovoril Vanja Fran Rejc psihiater in psihoterapevt.
Lahko pa poiščete pomoč tudi na dispanzerju za psihohigieno v Sodni ulici v Mariboru, kjer vam bodo ponudili strokovno pomoč. Telefonska številka 251 75 72.

Lep pozdrav,

Anuša, Šent

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close