Poleti sem veliko kolesarila, vsak vikend splezala na kak dvatisočak, zdaj pa že približno 1 mesec bolj počivam – razen jutranje telovadbe in sprehoda s psom na Golovec ali Šmarno goro… Prejšnja leta ohranjanju kondicije po sezoni nisem posvečala toliko pozornosti, letos pa bi dobro pripravljenost rada obdržala. Zasledila sem, da kolesarjenje večina od vas nadomesti s tekom – to tudi mene vedno bolj mika, čeprav sem tu popoln začetnik, pomagala pa si bom z napotki, ki sem jih dobila na tem forumu. Nikakor pa se ne morem spraviti na fitness, (čeprav bi bilo najbrž dobro) – najbolj uživam v gibanju v naravi.
Kolesar, tekač, Vrhovnik in ostali… Kako vi pozimi vzdržujete kondicijo (poleg teka)?
Tek, plavanje, smučanje, tudi še kakšna dobra hoja oz. tura po hribih, kakšen badminton…Fitness pa tudi meni ne leži. Ne morem in ne morem se spraviti v fitness. Zaprti prostori me res motijo. Pa če odkrito povem me je kr malo sram iti v fitness, ker se bojim, da se tam ljudje samo kažejo , pa napihujejo, pa samo gledajo kakšno znamko cunje ima kdo oglečeno, pa tako.
Opravičujem se vsem obiskovalcem fitnessa, vem, da niso vsi taki, ampak jaz imam še vedno tak predsodek..
Kaj pa misliš ti Juna ? Si hodila že kdaj v fitness ?
Naj te potolažim glede fitnesa. V tistem, ki ga sam obiskujem (ne bom delal reklame), se vsak briga zase. Da bi gledal kaj ima kdo oblečeno mi še na misel ne pride in tudi pri drugih tega zanimanja nisem opazil. Če se kdo napihuje je to pač njegov problem. V fitnes hodi tudi par bolj bilderskih mladcev, ki pa so povsem nemoteči in benigni, večina pa je povprečna populacija (telesno razvitost mislim).
Predsodki…
LP, Gregor
Ma, lahko bi o fitnessu pisala… a ko je itak ze Gregor povedal bistvo… Nicesar ni treba, da te je sram. Enih par napumpanih mladcev, enih par mladenk, ki verjetno vec casa prezivijo pred ogledalom kot na napravah… ostali pa smo sive miske in delamo in svicamo… 🙂 Tudi sama sem namrec imela cisto iste pomisleke glede fitnessa, a zdaj mi je prav ravno…
Tecem sicer sele kratek cas, ampak ne nameravam nehati, kako bo pozimi, ko bo kaksen sneg, pa ne vem… Bo ze kaj.. bomo kaksno plavanje ubodli ali pa bom obrisla prah s sobnega bicikla :)….
Jaz sem vcasih tut pozimi tekel, ko nisem mogel kolesarit. In postal relativno dober tekac (5000m – 16:40), ampak tek ni dober za sklepe, poleg tega pa se posusis. In druga stvar, na misice nog deluje tako, da ti ne pomaga pri kolesarjenju. Vem da je to bistveno, ce tekmujes, drugace pa je vseeno.
Preferiram hitro hojo…ker hitra hoja in tek ob istem pulzu pomenita enako porabo kalorij (B in OH), ter imata enak vpliva na kardio sistem (ni statisticno znacilnih razlik)…s tem da hitra hoja ne obremenjuje toliko kolen.
Plavanje je jeba…o tem sem ze pisal, ker tezko plavas dlje casa, ce nimas tehnike. Npr. 1000m kravla ne mores kr tako preplavat.
Lani sem obiskovala fitness kakšen mesec, a me ni potegnilo not…
Motilo me je, da sem bila bolj prepuščena sama sebi – imela sem občutek, da vaj ne izvajam pravilno, pa nikjer nisem mogla najti trenerja, ki bi dal kakšen napotek – v tisti začetni uri pa tudi nisem osvojila vsega znanja… Skratka, nisem preveč uživala.
Sicer pa imaš prav – tek, kakšna hribovska tura, pa spomladi ne bo tako težko začeti 🙂
Želim ti lep dan!
Zaenkrat nimam pulsmetra (shame on me), tko da delam po obcutku (sam glede na to da se ze dolg ukvarjam s sportom, me redko prevara).
Jaz ponavadi treniram na zelo visokem pulzu (90 % ali vec) ali pa na nizkem (50-60%), vmesne variante pa zelo malo. Ker moje telo pretirano kuri kalorije in ne smem prevec casa biti izpostavljen srednje intenzivnemu treningu.
Jaz hodim npr. na Smarno goro – ponavadi hitro, pod 20 minut
Najdlje kar sem hodil je bil Triglav, pa se tega sem zelo hitro prehodil.
Najbolje da hodis kaksno uro …si precej manj utrujen kot od teka, ampak bos mogla najbrz v klanec da dosezes dovolj visok pulz.