Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Kako povečati “dobri” holesterol

Kako povečati “dobri” holesterol

Spoštovani dr. Cibic!

Že nekajkrat sem dobila od vas koristne informacije. Tokrat me zanima, s čim je mogoče povečati HDL Holesterol. Moj 22-letni sin je zaradi povišenaga pritiska tri leta jemal Propranolol, letos pa ga je prenehal jemati. Njegov pritisk sedaj znaša zgornji okoli 140, spodnji med 60 in 70 (24-urni holter). Pred kratkim pa je bil na preiskavah krvi, kjer so ugotovili, da ima znižan holesterol, ampak ne veliko, bolj se je njegova osebna zdravnica ustavila ob HDL Holesterolu (dobri), ki znaša 0,9, namesto najmanj 1,4. Pa železo je spet 10,0 (namesto med 11 in 28). Železo smo sicer že vajeni večati, za holesterol pa pravijo, da je potrebno samo zdravo živeti. Kaj bi bilo to razen tega kar sin že počne: ne pije, ne kadi, ukvarja se s športom. Je vegetarianec in ne bom ga pripravila, da bi pojedel kaj “mesnatega”, živalske beljakovine sicer dobiva z mlekom, skuto, jogurti, sirom. Uživa dovolj zelenjave in soje. Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni. Vera

Zdravil, ki bi občutno višala vrednosti HDL holesterola še ni na trgu. Pri nekaterih zdravilih, ki nižajo raven celotnega holesterola, je prisotno višanje HDL holesterola, vendar le skromno. Niste napisali vrednosti celokupnega holesterola niti HDL holesterola.

Če delimo vrednost celokupnega holesterola z vrednostjo HDL in je rezultat manjši od 4,5, je stanje zadovoljivo kljub nizki vrednosti HDL holesterola.

Vrednosti HDL holesterola skušamo zvišati z raznimi ukrepi: zdrav slog življenja, aerobna vadba, nekajenje, v hrani obilo sadja in zelenjave, uživanje ribje jedi vsaj enkrat na teden.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani dr. Cibic!

Hvala za hiter odgovor. Vse ukrepe za višanje holesterola sin izvaja, razen gibanje je verjetno nad normalo (2x dnevno treningi, skupaj 5 do 6 ur). Vrednosti holesterola pa so: Holesterol 3,6, HDL holesterol 0,9, LDL holesterol 2,3. LP Vera

Spoštovani dr. Cibic!
Tudi jaz se ubadam s problemom nizkega hdl. Podatki so sledeči: sk.hol. 3,4; hdl 1,06; ldl 1,85; trigl. 0,6, razmerje sk.hol./ hdl je torej 3,21 – v redu (?). Pred šestimi leti dem bil operiran na srcu, by pass. Jemljem crestor, jem veliko česna , od maščob pretežno olivno olje, precej zelenjavne hrane predvsem redno radič in malo mesa, rekreacija še kar, kajenje nikoli, vina malo.
Zanima me Vaše mnenje o prehranskih dodatkih, oz. zdravilih (?) v obliki kapsul z omega 3 ali omega 6 z namenom dodajanja esencialnih maščobnih kislin.
Za odgovor lepa hvala.

S spoštovanjem, Zoran A.

Čestitam vam za veliko skrb za zdrav način prehranjevanja.Nekoliko nizka vrednost HDL, ki pa je še nad 1,0 mmol/l naj vas ne skrbi, saj je nizek tudi cel.Hol in razmerje 3,21 je zadovljivo. Esencialne maščobne kisline so nujne vprocesu presnove. V ečini raziskav so ugotovili, da jih je dovolj v pestri uravnoteženi prehrani. Pri bojazni, da je njihova prisotnost nezadostna, ni zadržkov za njihovo dodatno jemanje v obliki prehranskega dopolnila.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Preventivno sem bila na UZ trebuha kjer so mi ugotovili:
-holesteroloza žolčnika in 3 polipi v žolčniku do 6mm, majhna jetrna cista (nepomembna).
Ostalo vse v mejah normale.

Po tem sem šla kontrolirati holesterol in izvidi so sledeči:

Glukoza 5,9 ref. vrednosti (3,6 – 6,1)
Trigliceridi 1,4 ref.vred. (0,6 – 1,7)
Holesterol 4,9 ref.vred (4,0 – 5,7)
HDL holesterol L 0,9 ref.vred (1,4-2,8)
LDL holesterol 3,4 ref.vred. (2,00 – 3,9)

Lepo vas prosim za mnenje glede zgornjega izvida, ali je zaradi nižje vrednosti HDL potrebno ukrepati in zakaj pride do nižje vrednosti (ali je v ozadju lahko kakšna bolezen)?
Naj povem da imam avtoimuno hipotierozo in da pijem 100 mg Euthirox.

Za vaš cenjeni odgovor se vam lepo zahvaljujem.

Pozdravljeni!

Preventivno sem bila na UZ trebuha kjer so mi ugotovili:
-holesteroloza žolčnika in 3 polipi v žolčniku do 6mm, majhna jetrna cista (nepomembna).
Ostalo vse v mejah normale.

Po tem sem šla kontrolirati holesterol in izvidi so sledeči:

Glukoza 5,9 ref. vrednosti (3,6 – 6,1)
Trigliceridi 1,4 ref.vred. (0,6 – 1,7)
Holesterol 4,9 ref.vred (4,0 – 5,7)
HDL holesterol L 0,9 ref.vred (1,4-2,8)
LDL holesterol 3,4 ref.vred. (2,00 – 3,9)

Lepo vas prosim za mnenje glede zgornjega izvida, ali je zaradi nižje vrednosti HDL potrebno ukrepati in zakaj pride do nižje vrednosti (ali je v ozadju lahko kakšna bolezen)?
Naj povem da imam avtoimuno hipotierozo in da pijem 100 mg Euthirox.

Za vaš cenjeni odgovor se vam lepo zahvaljujem.

Po rezultatih zadnjih preiskav v številnih raziskovalnih ustanovah si moramo prizadevati, da znižamo LDL na vrednosti pod 3, 0 milimola/L. V takih primerih bolnikom priporočamo poizkus znižanja LDL-holesterola z zdravim načinom življenja (poleg pravilne, uravnotežene prehrane, priporočamo čim več gibanja in, po potrebi, blyago hujšanje). Če se stanje ne zboljša po treh mesecih, je indiciran začetek zdravljenja z ustreznimi zdravili (statini), ki posredno ugodno vplivajo na raven HDL:

Pozdravljeni.

Dobila sem krvne izvide in imam:
Holesterol 4,1
Trigliceridi 1,3
Hdl 0,8
Ldl 2,8

Hdl holesterol je zelo nizek. Stara sem 25let in me zanima ce je to lahko kaj zaskrbljujoce

Že več krat sem dobil enako vprašanje in vsakič sem nekoliko “razočaral” s svojim odgovorom. Morda vam je znano, da medicina “še ne ponuja” zdravil, ki bi neposredno dvigala raven HDL v krvi. Vam še ni treba biti posebno v skrbeh zato ker imate tudi druge vrednosti holesterola (celokupni holesterol) razmeroma nizke. Vsekakor priporočam zdrav način življenja, ki vpliva ugodno na raven HDL. Zelo priporočamo uravnoteženo, zdravo prehrano, izdatno gibanje (4 – 5 krat na teden polurne sprehode, delno s pospešeno hojo), nekajenje, izogibanje stresnim situacijam, izdatne nočne počitke, skrb za pravilno zdravljenje hipertenzije, sladkorne bolezni in debelost, itd. Srečno.

Odgovor že poslan.

Pozdravljeni!

Iz lastnih izkušenj vem, da se HDL zanesljivo poveča z uporabo NIACINA, vitamina iz skupine B vendar v zelo velikih količinah (nekaj tisoč mm na dan).
Kakšen vpliv tako jemanje ima na jetra, ne vem, jaz zaenkrat, kljub večletnem jemanju, nimam težav.
🙂

Lep pozdrav!

Napisal sem že en del odgovora, pa se je izbrisal. Pri jemanju vitaminov smo omejeni samo pri vitaminu A in D, pri drugih pa zgornje meje še niso določene. Koristni odmerki so navedeni v priloženih prospektih

Odgovor že poslan.

Spoštovani,

stara sem skoraj 58 let in imam naslednje vrednosti, ki so zaskrbljujoče:
S-Glukoza 5,1
S.Horesteroli 7,6
S-HDL 2,9
S-LDL 4,4
S-Trigliceridi 0,6

Kar nekaj let sem jemala razna zdravila, med drugimi Enegy in nazadnje Sinvacor. Sedaj že več kot pol leta ne jemljem zdravil, ker sem ugotovila, da se pravzaprav po nih zelo slabo počutim, utrujeno in imam stalne bolečine v trebuhu. In zato je pač izvid tak kot je. Zgoraj ste nekje zapisali, da je pomembno razmerje med skupnim holesterolom in horesterolom z visoko gostoto. To razmerje znaša pri meni 2,6 in je nižje od 4,5. Moje počutje pa je sedaj na splošno veliko boljše. Redno jemljem zdravila Wellbutrin 300 že nekaj let in s stranskimi učinki tega zdravila se moram sprijazniti, občasno tudi Ranital in antacide, zaviralcev protonske črpalke pa ne smem jemati zaradi sprememb na žlezah v želodcu. V družini (mama) imamo povišan holesterol in moja mama je dolgo jemala statine in jih jemlje še vedno, vendar je pristala na srčnem spodbujevalcu in z zelo okvarjeno sklopko. Zato se tudi sicer bojim jemati statine. Skrbi me povezava z nekoliko višjim sladkorjem, ker sem prebrala, da je visok holesterol tudi povezan z višjim sladkorjem in naj bi šlo za metabolni sindrom. Skrbi me tudi, ker od vse hrane najraje jem sadje in je tudi fruktoza na črnem seznamu, ker naj bi iz nje pravzaprav holesterol nastal na najbolj enostaven način. Vse skupaj predstavlja zame kar precejšnje breme. Gibljem se trenutno ne prav veliko zaradi težav s hrbtenico, vendar grem vsaj dvakrat na teden na daljši sprehod. Redno jem dve peščici mandeljev dnevno, če se le da kurkumo in Liverin, ker vsebuje tudi B3, ki naj bi imel pozitivne učinke na holesterol. Telesna teža je 54 kg, višina 158 cm. Prosim, ali res moram jemati zdravila, oziroma, kaj še lahko storim, da jih ne bi bilo treba?

Ker sem pri branju vašega dopisa dobil vtis, da uživate zdravo uravnoteženo prehrano in, da sledite priporočilom za zdrav način življenja, sem posumil, da ste družinsko obremenjeni kar zadeva presnovo holesterola in maščob živalskega izvora. Nekoliko ugodna je ugotovitev visoke vrednosti HDL. Vztrajajte pri zdravem načinu življenja in skušajte še malo več gibati. Če se ne morete odločiti za jemanje statinov nadaljujte z dosedanjim jemanjem prehranskih dodatkov z dodatkom preparatov, ki vsebujejo Q10. Srečno.

New Report

Close