Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje kako poteka spontani splav?

kako poteka spontani splav?

Sem v 9t nosečnosti in sem včeraj zjutraj zakrvavela (čisto malo). Krvavitev prihaja iz maternice, Zaenkrat je s plodom še vse ok, vendar mi grozi splav.

Če bo šlo za SS me zanima, kako dolgo to poteka? Se bo krvavitev stopnjevala in se bo zadeva v celoti sčistila ali pa je možno, da bo vmes nehalo in potem pričelo ponovno?

Trenutno nimam nič krvavo, tudi po tisti jutranji krvavitvi je ni bilo več, samo še malo je bilo rjavo in danes nič več.
Kako to poteka in kako dolgo traja?

Živjo,

možnosti je več. Jaz sem imela spontani spav že v šestem tednu. Začela sem krvaveti, potem se je pa samo še stopnjevalo – s krvnimi strdki in veliko krvi. Trajalo je dan in pol, potem pa sem šla na pregled. Pred tem sem v rokah držala vrečko, v kateri je bil prej otroček…. Res grozna izkušnja. Se je pa vse samo sčistilo. Zdaj sem spet noseča – v 10. tednu!

Ti pa svetujem, da res počivaš. Če se je kravitev ustavila, potem je še mogoče, da otročka rešiš.

Vse dobro ti želim!

Hvala za izkušnjo. Počivanje ne bo nič pomagalo, če bo šlo naprej bo šlo naprej, nimam kaj narediti.

Samo zanima me, koliko časa lahko to vse skupaj traja.

Pri meni se je začelo z rahlim izcedkom / krvavitvijo – ko sem bila na pregledu pri G, mi je rekla, da to ni nič neobičajnega / hudega. No, čez nekaj dni sem zakrvavela zelo intenzivno, boleče, vmes so bile kot krpice sluzi / tkiva in takrat je bilo vsega konec:-( V bolnici so samo še počistili, kar je ostalo.

Trenutno sem v pričakovanju nekje v 26 tednu. Tudi v tej nosečnosti sem v 13. tednu intenzivno zakrvavela, potem sem imela krvav izcedek še kakih 7-10 dni, od takrat sem na bolniški in res pazim nase. Trenutno kaže, da je vse OK in da beba izrazito lepo uspeva, tako da se probaj ne obremenjevat preveč s tem – kakorkoli težko je. Meni je G rekla, da je pomagalo, da sem tako hrabro prenesla to – ker v končni fazi nihče ne more nič storiti, lahko le čakaš in opazuješ in upaš na najboljše.

Imam za sabo en SS in eno krvavitev v 6. tednu, ki se je končala z rojstvom. Kolikor vem, je rjava krvavitev znak, da je manj navarnosti, da zares splaviš. Tako je bilo pri meni, ko sem potem vseeno donosila.
Nevarnejša naj bi bila živo rdeča krvavitev.
Sicer pa sem sama splavila v 9. tednu. Krvavitev precej močna, krči kot ob močni menstruaciji, nazadnje mi je plodova vrečka s plodkom med lulanjem sama zdrsnila ven. V bolnico mi ni bilo treba, ker se je sluznica sama dobro očistila.
Sem bila pa pozorna na tisti tvoj stavek – da počitek nič ne pomaga. Ja, ene donosijo samo, če počivajo.

Se mi pa ob tvojih odgovorih poraja vprašanje – ali si tega otroka želiš, ali se ti bo odvalil kamen, če bo spontano odšel?

Stroka pravi, da počivanje, vsaj v tako zgodnji nosečnosti ne pomaga. Žal.

Potem moja G zagotovo ni strokovna, kajti ob močni krvavitvi, ki sem jo omenila zgoraj, mi je zabičala mirovanje….

Potem moja G zagotovo ni strokovna, kajti ob močni krvavitvi, ki sem jo omenila zgoraj, mi je zabičala mirovanje….[/quote]

Verjamem da je, ker je to edino kar lahko naredijo. Pomaga pa nič ne, pa verjemi ali ne.

Potem moja G zagotovo ni strokovna, kajti ob močni krvavitvi, ki sem jo omenila zgoraj, mi je zabičala mirovanje….[/quote]

Verjamem da je, ker je to edino kar lahko naredijo. Pomaga pa nič ne, pa verjemi ali ne.[/quote]

Tisto zgoraj je bil sarkazem. Ampak če krvaviš zaradi odstopanja posteljice, potem mirovanje še kako pomaga.

lahko zgleda le rjav izcedek kot da se čistiš, kot tiste zadnje dni M. da bi se sama sčistla, ne vem, jaz se nisem nobenkrat, pa sme imela 3x SS, vedno sem morala na abrazijo.

kaj vem, nekako v sebi veš, če ni vse o.k., da je enkaj narobe. no jaz sem imela še krče, pogosto tiščanje na vodo, podobno kot v uspešni nosečnosti pri popadkih, le da ne tako boleče, vsekakor pa zelo moteče in kljub vsemu so me morali čistit.

Draga moja, sama imam za seboj že eno smrt otroka kmalu po rojstvu in dva prezgodnja poroda, zato imam nemalo izkušenj z ležanjem in čakanjem na to kaj bo.

Nimam pa še izkušnje spontanega splava, zato tudi sprašujem. In počitek in ležanje v prvih treh mesecih ne prepreči ničesar. Žal ni nobenih strokovnih dokazov, da bi kaj pomagal, ga pa večina G predpiše zato, ker drugega itak ne morejo narediti in imajo vsaj malo boljši občutek. Pa vednar lahko ležiš z nogami navzgor, če bo splav, bo splav. Žal imam precej lastnih izkušenj iz tega področja (čeprav mi ni čisto nič v plus), zato sem predvsem realna.

Počitek pomaga zgolj kasneje, nekako po 14. tednu. Tako mi je potrdilo več strokovnjakov in jim verjamem. Čeprav bi jih večina vseeno predpisala bolniški stalež, tudi v prvih treh mesecih, če bi krvavela.

Hvala vsem za vaše izkušnje glede SS. Pa še tole; meni SS ni isto kot abrazija. SS je zame, ko se nosečnost sama izloči, abrazija pa je umetna izločitev nosečnosti, pa čeprav ni narejena načrtno in po želji ženske (recimo, kadar plod odmre in se ne izloči sam).

Živjo, moje iskreno sožalje.
Tudi meni je umrl otroček kmalu po rojstvu.
Imela pa sem tudi že SS, samo meni je plodek odmrl in je bila potrebna abrazija, ker se po 10. tednu ne ščisti samo.
Sem pa tudi jaz že slišala, da ležanje ne pomaga.

Če te lahko prašam, kako dolgo si počakala z nosečnostjo ko ti je otroček umrl. Jaz bi rada ponovno zanosila, pa me je strah da bo spet kaj narobe.

Držim pesti, da bo vse OK.

jaz sem prvič počakala eno leto, ratalo je šele čez dve. ma meni je bilo svetovano, da eno leto ne smem zanosit, ss v 7 tednu, zaradi težav z uravnavanjem mesečenag perila, saj sem kar naprej po čisščenju krvavel in sem zato morala jemat čisti stediril, da se je uravnalo. pa tudi imela sem preglede še pri hematologu in se zdravila zaradi kronične slabokrvnosti.

tudi po drugih dveh ss, sicer zdravljenje ni bilo potrebno z hormonsko TH, sem imela težave in tudi po nekaj let nisem zanosila, sprva paziš, pol pa te postane strah, itd. nikoli pa razen po prvem ss, ko sem imela hormonsko th., nisva uporabljala nobene zaščite, razen metodo umika, po kateri pa večina pravi je nepričakovano zanosila. tako, da mi je jasno da je problem pri nama, skoraj zagotovo pri meni. no 11 let po uspešni nosečnosti, nam bo zgleda ratalo, donosit. sedaj sem v 34 tednu. še malo.

Kako dolgo sem počakala? Najprej sem hotela takoj, potem me je malo minilo. Vmes sem imela še ginekološko operacijo. Nima smisla pisati o psihičnih zadevah, ker jih verjetno dobro poznaš. Tako da sem nekako 10 mesecev po prvem porodu ponovno zanosila (nimam težav z zanositvijo).

Ja je težko, ves čas se sprašuješ kako bo ali bo, veš koliko stvari gre lahko narobe, veš da ni nič 100% in veš da ni garancije da tokrat uspe. Pa kar greš v to. Želja je močnejša od strahu.
Sem pa potem rekla, da je to moja zadnja nosečnost.

No sedaj pa se je zgodilo povsem nepričakovano ponovno….

No pa naj še jaz opišem mojo izkušnjo… V 8 tednu sem zakrvavela in šla na pregled k ginekologinji in ta mi je povedala da zgleda balonček stisnjen in da se bo slej kot prej iztisnil, seveda tudi srčka ni bilo- sledil je ŠOK!!!! Dala mi je napotnico za čiščenje, vendar nisem šla in sem raje počakala kaj bo. Še vseeno nekako nisem hotela verjeti, da se bo to res zgodilo. Potem se je to vleklo do 10 tedna nakar sem dobila neznosne bolečine (ponoči) krvavela nisem kaj veliko, nato sem odšla na urgenco, kjer so me pregledali in mi dali injekcijo da se mi je ostanek nosečnosti na srečo sam sčistil in mi ni bilo treba iti na čiščenje. Žal je to tako, (bom rekla na srečo)naravna selekcija ampak pa zelo psihično boli!

New Report

Close