Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Kako postati fizioterapevt

Kako postati fizioterapevt

Moje vprašanje je morda malo nenavadno, rada bi vas vprašala, kako bi postala fizioterapevtka? Katere šole moram končati? Hotdim še v devetletko pa me zanima, kaj je najbolj priporočljivo , da bi nekoč morda delala v tem poklicu? Torej v katere šole se naj vpišem, pa v katere ste se vi?

Hvala vam lepa!

Pozdravljena!

Vpišite se na čimboljšo gimnazijo in s poudarkom na naravoslovju.

Potem pa se vpišite na Visoko šolo za zdravstvo smer fizioterapija.

Dovolj je srednja zdravstvena šola + sprejemni.

Sprejemni?
Mislim da jih ni. Ali je to že kakšen nov sistem?

Sprejemnih izpitov pa ni – so le točke iz mature, ki štejejo in pač uspeh v šoli.
Je pa zelo zelo velik naval in se zahteva zelo visoko povprečje ocen, vsaj zdaj je bilo tako.
Tako da se predvsem potrudi za dobre ocene v srednji šoli, potem so ti pa itak vrata odprta, kamor želiš.

lp!

pa si lahko fizioterapevt brez gimnazije?

da greš samo v medicinsko, pol pa v smer fizioterapija?

tnx, blaž

Ne rabiš gimnazije in splošne mature, zadostuje SŠ in poklicna matura.
Glede na naval je to celo bolj priporočljivo, saj si na SŠ leže odlična kot na gimnaziji, pa tudi poklicna matura je lažja od splošne.

aha, hvala kataka.

kaj pa omejitve za vpis?
pa potem če je šola težka, primanjkuje fizioterapevtov?

hvala, blaž

Da postaneš fizioterapevt, moraš zaključiti srednjo šolo (ni nujno gimnazija) s poklicno maturo (mi smo imeli še zaključni izpit) in se vpisati na Visoko šolo za zdravstvo v LJ. Seveda moraš imeti zadostno število točk, ker je na fizioterapijo bil do sedaj še vedno omejen vpis. Sprejemnih izpitov NI!!!

LP, Mateja, pred kratkim diplomirala 🙂

Še moje vprašanje…
Ali obstaja možnost izrednega študija fizioterapije?

Lep pozdrav!

V šolskem letu 2008/2009 sem opravila poklicno maturo na Ekonomski srednji v Trbovljah. To študijsko leto sem malo ”sfalila” smer, odločila sem se namreč za nekaj popolnoma bedastega, da grem študirat nekaj kar me sploh osebno ne interesira in zato tudi (že) pustila fax, čeprav res ni bil težek :). Zelo me moti, da zadnje čase težko dobiš zaposlitev in nisi veliko vreden kljub temu, da si naredil fax,… včasih so bili za takšno izobrazbo cenjeni veliko več. Dosti prihodnosti pa slišim, da je trenutno predvsem v zdravstvu. Mene najbolj zanima psihologija, vendar s poklicno maturo nimam pogojev, pa tudi menda ni pri nas takšnega dobrega/pravega dela za psihologe in psihiatre. Iščem nekaj vsaj približno podobnega, kajti osebno me zanimajo bolj te duhovne zadeve in med iskanjem sem zasledila tudi fizioterapijo. Imam pa veliko strahu in predsodkov, kajti letos bom svoj bonus izkoristila, kasneje pa si nikakor ne bom mogla privoščit, da ne bi naredila tega faxa, še izrecno zato, ker izredni študij te smeri ne obstaja! Bolj kot berem forume, več odpora imam – večina jih napiše, da imajo premalo prostega časa, da je študij zahteven itd.. Nekaj informacij mi pa kljub temu manjka, kajti opazila sem, da prav nihče ni omenil fizične moči. Jaz sem zelo drobna pa suha (tako, da nimam kaj preveč moči), roke precej majhne in kar suha zapestja (tukaj pa je ravno poudarek na rokah) – če že gremo v detajle. Res pa je, da sodobne alternative ponujajo različne nove metode, pri katerih ne uporabljaš več svojih rok. Skratka, zdaj pa me zanima, če bi me to utegnilo pri samem študiju, izvajanju prakse in navsezadnje tudi poklica kakorkoli omejevati?,… ali ni tako bistvenega pomena, ker skoraj vse metode temeljijo zgolj na uporabi aparatov in drugega. No, zanima pa me tudi če je stvar res tako grozno težka kot pravijo. Celo srednjo šolo sem pridno delala, na poklicni maturi sem dosegla 93 točk, ampak še vseeno se pa ZELO rada pohajkujem zunaj in družim, včasih tudi pozno v noč. Ne maram pretiranega stresnega okolja – da prideš na fax, nazaj zvečer, potem imaš še nevem kaj seminarskih za naredit, še kakšno domačo nalogo,… poješ večerjo in ura je že polnoč,… ja, kdaj se bomo pa učili? Imam delovne navade in delam sproti, ampak imam pa še vseeno rada en optimum in vlagam v svoje življenje na drugih področjih,… kajti smisel življenja pa še vseeno ni dobra kariera,… raje sem brez nje in imam vse ostalo, kot pa obratno. Vem,… kompliciram, ampak to sem pač jaz 🙂

Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem in srčno upam, da mi bodo pomagali oziroma prispevali k pravilni odločitvi!

Lep pozdrav, Ana

Pozdravljena Ana!

Študij fizioterapije je izjemno zanimiv, a ti bo vzel zelo veliko časa – na faksu si od jutra pa do šestih zvečer vsak dan, tri leta. Sedaj se pa sama odloči…

Lep pozdrav!

zdaj sem v srednji šoli in odločam se za visokošolsko smer.Zelo me zanima fizioterapija tako da imam nekaj vprašanj:
1.Kakšne ocene moraš imeti na VŠ da lahko nadaljuješ v višji letnik in ali so vse vaje,predmeti,…obvezni?
2.Kakšno je približno plačilo fizioterapevta/ke?
3.Ali so zaposlitve z to šolo?

Lep pozdrav,eng.boy

Hodim v tretji letni srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo smer laboratorijski tehnik biomedicine. Rada bi se vpisala na fizioterapevtsko šolo. Zanima me kakšne pogoje moram izpolnjevat (zaključne ocene, matura…) za vpis na to šolo in kje so?

Pozdravljeni!
Sem študentka zadnjega letnika fizioterapije in se mi zdi da sem kar primerna da vam odgovorim na vaša vprašanja. Od lanskega leta naprej je študij fizioterapije prišel pod bolonjski sistem. S tem se je povečala količina že do sedaj napornih predavanj in vaj.
In če začnem odgovarjati na vajina vprašanja:
1. Vsa predavanja in vaje so obvezna, saj brez prisotnosti ne moreš iti na kolokvij in posledično na izpit. Kolokviji so predvsem praktični, izpiti pa teoretični. Za napredovanje moraš imeti izpoljene vse pogoje – torej pozitivno opravljene izpite določenih predmetov, na leto pa si lahko pustiš 1-2 izpita za naslednje leto. Kolokvije pa je potrebno obvezno opraviti.
2. Plačilo FT-ja je odvisno kje delaš. Zasebeniki po večini primerov plačajo več, javni zavodi pa manj. Plačilo pa je pogojeno predvsem s tvojim delom in uspehom. Tudi v drugih poklicih je tako.
3. Trenutno je povpraševanje izven lj še vedno prisotno, Lj pa je na žalost že kar zapoljena z delovnimi mesti. Ampak vedno se še kaj najde, če si le dovolj priden in si želiš delati.
4. Pogoj za vpis na študij fizioterapije je končana srednja šola/gimnazija z poklicno ali splošno maturo. Ker vsako leto pride več prošenj kot je razpisanih študijskih mest, so seveda posledično tudi omejitve. Te se pa razlikujejo na uspeh vpisanih. Torej večje število točk ki jih dosežeš, več možnosti imaš da te sprejmejo. Do sedaj so bile omejitve vpisa skoraj vedno nad 90 točk.
Lahko pa povem, da je študij in kasneje delo fizioterapevta izjemno lep poklic, ki pa zahteva nenehna izpopolnjevanja, saj nam da fax osnovo vseh področjih, ki jih zajema fizioterapija. Teh pa ni malo. Tako da se po koncu šolanja odločite na katerem področju boste delali in se v tisti smeri še najprej izobražujete. Sama vem, da da sem se pravilno odločila za poklic fizioterapevta.

Upam da sem vama pomagala.

Hej
Jas sm se vpisala na sredno trgovsko šolo.. pa sem se izpisala na sredi leta ker sem odkrila da bi rada postala fizioerapeutka….al pa maserka… nwm kater poklic je bolši… oba me ful veselita sm se sprašujem u katerem poklicu več zaslužiš ker me pač skrbi za prihodnost.. in so kakšne možnosti da bi imela potem ko bi nekaj časa opravljala ta poklic, doma ta prostor kjer bi privatno opravljala ta poklic al je to prepovedano? zanima me tudi kaj počenjaš pri obeh poklicih. V oš sm bila prav dobra tukaj mi je pa kazalo v prvem ocenjevalnem obdobju na odlično. hvala za odgovore

lp

hey že v naprej se zahvaljujem za vaše odgovore
mene pa zanima:
1. najprej ali lahko greš za fizioterapevta iz gimnazije, srednje zdravstvene šole in kaj je boljše bolj pametno ?
2. potem ko sedaaj naprimer da jaz končam gimnazijo in grem za fizioterapevta dalje na študij ali grem potem kakšen bolj visoki študij kot pa če bi šla z končane srednje zdravstene šole … je to vsenoo ?
3. še nekaj me zanima fizoterapevt je ene vrste zdravnik ali je samo delavec v teh ustanovah(bolnišnici … ) Koliko let je študij za farmacevta ?

fala še enkrat za vse vaše odgovoree … !! 😀

heey !!

sem bodoča dijakinja ekonomske gimnazije in me zanima če lahko po tej končani šoli z gimnazijsko maturo grem študirat za fizioterapevta ? so kakšni posebni pogoji za vpis ?

vsem vam se zahvaljujem za odgovore
LP !!
nastjaa

Lahko se vpišeš brez problema. Ne potrebuješ niti gimnazijske mature, je že dovolj splošna. Ampak kot pravi Neovo bo potrebno ogromono truda in guljenja za zvezki kajti število točk pri vpisu je zadnja leta okrog 90 točk +. Tako, da kar veselo prijet zvezke in knjige in trud ti bo poplačan 🙂

Lp

pozdravljeni
mene pa samo zanima če greš lahko na fizioterapijo če končaš naprimer srednjo gradbeno šolo. ali pa moraš narediti še kakšne dodatne izpite?
hvala

New Report

Close