Najdi forum

Rabim pomoč pri prijateljici…

Imam prijateljico, ki ima družino…ta prijateljica se je zelo trudila, da je prišla do izobrazbe, ko je študij dokončala, so jo vrgli iz službe, firma je propadla, od tistega dne ji gre samo slabo. Dela ne dobi, čeprav ima VII stopnjo izobrazbe, velikokrat je mislila, da bo le dobila delo, da nekaj malega zasluži, obljubljali so ji, seveda ona je sprejela in pri tem namesto, da bi kaj zaslužila, je bolj bila na izgubi…vedno se je pobrala od tega, a vedno težje se pobira.
Na njen dom je pred kratkim prišla oseba, ki ji je ponudila delo, sprejela ga je…a je ponovno odpadla, saj so dobili drugo osebo – to jo je zlomilo, rekli so ji celo, če ta oseba, kak dan ne bo mogla, da naj bi ona ”kot 10. kolo” vskočila, upam le, da ni toliko nora, da bo…
Tudi njen partner ji je začel očitovati, da nič ne dela, da nič ne zasluži, da živi na njegovem računu…samo ona vse naredi, da dobi delo, celo pošilja prošnje tam, kjer ni potrebna izobrazba.
Občutek imam, da jo bo en dan res zlomilo čustveno, saj je že zdaj na dnu, besede, kot so:
”Ne obupuj”, ”Imej upanje”…ne zaležejo več.
Poleg tega je mislila, da ima res pravega ”prijatelja”…ta oseba jo samo izkorišča, ko kaj rabi jo kliče, ko ve za kako prosto delovno mesto za njeno izobrazbo je tiho, ko moja prijateljica izve prepozno, se naredi ta oseba norega, da je šele danes izvedela…Celo poklicali so to osebo iz ustanove, da rabijo delavca z isto izobrazbo, ki jo ima moja prijateljica, ta oseba zavrne, ker je že imela delo, da bi ji povedala, da so rabili – ni sporočila, svetujem ji: ”Čim dlje stran od te osebe”.
Kako naj pomagam tej prijateljici, da le ne bo obupala, da se ne bo zlomila – kaj naj storim. Svetujte mi…

Lep pozdrav,

tvoja prijateljica se je znašla v situaciji, v kateri se je verjetno že vsak izmed nas. To je, da je ostala brez službe.
Verjamem, da je težje preživeti brez službe, kot pa s službo. Vendar imamo srečo, da država z raznimi denarnimi pomočmi poskrbi, da lažje prebrodimo čas, ko smo brez službe.

V tem primeru, je največji problem obsojanje. Torej obsojanje in nerazumevanje partnerja in verjetno se tudi prijateljica sama obsoja. Nekateri imajo v sebi prepričanje, da je človek vreden nekaj le, če dela in z delom tudi nekaj zasluži. Kar pomeni, da sebe in druge cenijo po tem, koliko zasluži.
Prijateljici bi bilo veliko lažje, če bi njen partner pokazal malo razumevanja. Saj verjamem, da je težko najti službo v tem času in bistveno je, da prijateljica dela na tem, da jo čimprej najde.
Torej razumevanje in podpora pri iskanju službe, bi ji zelo olajšalo življenje. Saj še vsak, ki je imel željo delati, je prej ali slej tudi dobil delo. Pa če ne v svojem poklicu, pa kje drugje.
Lahko se vključi v razne aktivnosti na zavodu za zaposlovanje, lahko tudi pokliče na razne agencije….Namesto prošenj, je bolje, če direktno pokliče na podjetje in zaprosi za razgovor….
Torej..ne obupat, ampak se samozavestno podati k dosegu svojega cilja. Njenemu partnerju pa razložiti, da ji z obsojanjem popolnoma nič ne pomaga k rešitvi težave. Upam, da je sposoben to razumeti.
Pa veliko uspeha.

Robi.

Ja, če bi se šlo samo glede službe, ta prijateljica nebi bila toliko na tleh, nad njo gre res vse slabo bolezen, slabe stvari se ji dogajajo in služba…Pač žal zanjo država ne poskrbi, saj, da je brez centa na mesec, si mora sama plačevat zavarovanja, kot sem omenila ima tudi družino in vsak, ki jo ima se dobro zaveda, da otrok je danes luksuz in družine z otroci, ki samo eden partner dela, so pod velikim pritiskom in zaradi pomankanja v družini nastajajo razni prepiri in s tem bolezen, psiha…

Spoštovana prijateljjica,

verjamem, da je v pomanjkanju težje živeti, vendar še to ni razlog, da obsojaš situacijo, da te partner obsoja in s tem samo situacijo naredi tako problematično, da se pojavi bolezen. Kar sem tudi že omenil.

Neka situacija ali neka stvar je le stvar, šele posameznik jo potem s svojimi prepričanji in pogledi označi za slabo, dobro, lepo, grdo….
Ker je ta situacija takšna, s katero se prijateljica le s težavo sooča, jo obsoja. Tako mož, kot ona sama. Kar pomeni, da lahko iz enake situacije nekdo naredi grozen problem, nekdo pa izziv iz katerega se bo nekaj naučil.
Zato je rešitev problema v tem ,da neha obsojati in situacijo sprejme, kot del življenja.
Tudi sam sem bil v podobni situaciji. Bila je zaposlena le partnerka, za otroke je bilo treba poskrbeti…vendar nisva eden drugega obsojala in iz situacije delala neke katastrofe.
Hočem povedati, da ni nujno, da se partnerja prepirata in obsojata, saj s tem le poslabšujeta situacijo. To je le znak, da se nočeta soočiti s situacijo in če se s situacijo ne soočiš, se je ne moreš rešiti.

Bom dal primer…Recimo, da se mi nekje bogu za hrbtom pokvari avto..in potem lahko preklinjam, obsojam avto, sebe, se smilim samemu sebi, da sem se sploh peljal na to pot, zato me žez čas začne boleti glava, zbolim….vse to, ampak še vedno stojim tam s svojim problemom.
Lahko pa enostavno sprejmem dejstvo, da se mi je to zgodilo, se začnem spreševati kaj lahko naredim…kako si lahko pomagam….lahko odprem havbo in vidim, da se je iztaknil le en kabel..in grem naprej.

Robi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close