Kako pomagati?!
Pozdravljeni!
Za mojo teto gre, ne znamo ji pomagati, ne svetovati.
Kot samohranilka je vzgojila dve hčerki (dvojčici, zelo navezani ena na drugo). Ti dve ženski sta sedaj že v zrelih letih, obedve imata sami že odrasle otroke.
Že v mladosti sta začeli piti (to traja sedaj že 30 let, s krajšimi prekinitvami), šole nista dokončali, dokaj zgodaj in približno naenkrat sta se poročili, dobili otroke, obe sta se ločili od prvega moža.
Prva se je čez nekaj časa ponovno poročila in si uredila življenje, kasneje kot tehnološki presežek izgubila zaposlitev. Vem, da je dolgo časa abstinirala, mož jo je pri tem zelo podpiral.
Druga živi v istem stanovanju kot teta, do nedavnega je opravljala delo, ki jo je resnično veselilo. Ves čas je tudi pila (neuspešno zdravljenje alkoholizma), kljub temu pa je imela veliko srečo, da se je lahko redno upokojila.
Njuni otroci so se deloma osamosvojili in odrasli ob veliki moralni in finančni podpori njihove babice, moje tete.
Odkar je ena od sestričen upokojena, se je problem s pijačo še poslabšal. V ta pekel je potegnila nazaj še drugo, obe sta pijani po cele dneve, promiskuitetno se obnašata, skratka, v sramoto sebi in svojim otrokom,…
Ta, ki živi s svojo mamo, je do nje zelo nasilna in žaljiva,.. teta zelo trpi.
V zdravljenje nihče ne verjame več; zdaj, ko je sestrična “srečno” v penziji, ni več nevarnosti, da bi jo vrgli iz službe.
Kaj lahko sploh teta in njeni vnuki naredijo? Lahko bi sicer sestričnine izpade prijavljali na policiji, ampak to ni rešitev. Normalnega dialoga pri njih že zdavnaj ni več, prisilno zdravljenje pa verjetno ni možno.
Hvala za kakršenkoli nasvet!
Žal mi je, da kljub temu, da ima forum nekoga, ki odgovarja na vprašanja, puščate neodgovorjene teme, kot je tale.
Alkoholizma (prav tako drugih odvisnosti) ni mogoče zdraviti proti volji. To je mogoče le v primeru, da postane oseba nevarna sebi ali drugim, oz. ko nastopi delirij (alkoholni bledež).
Odločitvi za zdravljenje največkrat pripomorejo ultimati s strani svojcev ali delovne organizacije odvisnika, če je to seveda mogoče.
Forum je zaprt za komentiranje.