Najdi forum

Kako pomagati osebi, ki

Iz konteksta tako zelo konstruktivnega linka, kot si mu sama rekla, si bila samo ti! Potegneš ven, kar ti paše – strašno je bilo tudi predvidljivo, kaj ti bo pasalo :))))

Evo, še en konstruktiven link ob 200-letnici Darwinovega rojstva:

http://www.delo.si/clanek/75926

In citat iz članka, ki odgovori na tvojo ‘šalo’ (narekovaji, ker se mi zdi, da šalo jemlješ dobesedno, tako kot jemlješ dobesedno svojo biblijo):

Znana je prigoda iz razprave o Darwinovi knjigi na srečanju, ki ga je priredilo Britansko združenje za napredek znanosti v Oxfordu 28. junija 1860. Ko je škof Wilberforce zaključil govor, v katerem je spodbijal Darwinovo evolucijsko misel, se je obrnil proti Huxleyju in ga porogljivo vprašal, češ odgovorite mi ali ste potomec opice po starem očetu ali stari mami. Huxley se je obrnil k prijatelju in rekel: »Sam Bog ga je dal v moje roke«. Potem je vstal in odvrnil škofu, da ni povedal prav nič novega, razen vprašanja, ki ga je naslovil nanj in nadaljeval: »Na vprašanje, ki ste mi ga zastavili povem, da bi raje imel za starega očeta ubogo opico, kot človeka, ki ima bogastvo in močan vpliv, a to uporablja za vnašanje posmeha v resno znanstveno razpravo«. Odgovor je izzval v množici glasen smeh in aplavz kot potrditev Huxleyju in Darwinu.[/quote]

Sploh ne zanikam, da sem kavsnila tisto zrno, ki meni bolj paše. Samo, da meni pač paše tisto, ki zagovarja ŽIVLJENJE.

Ti pa Darwinovo teorijo tudi jemlješ prav tako resno, kakor jaz jemljem Biblijo. Veš, moja učiteljica biologije v OŠ, je bila zelo napredna ženska. Še preden je prešla na razlago Darwinove teorije, nam je najprej razložila, da vsak znanstvenik najprej postavi hipotezo, nato iz nje razvije teorijo, katero mora še z znanstvenimi poskusi DOKAZATI, preden ta teorija postane ZAKON. Denimo Newtonov zakon. Ta je potrjen z neizpodbitnimi dokazi.(Ko pa je sir Newtonu lepega dne padla na glavo jabolko, je bila tisto, kar se mu je porodilo ob tem v glavi, šele hipoteza.)
Sedaj pa te jaz sprašujem, če si kje zasledila besedno zvezo “Darwinov zakon”? No, moja učiteljica biologije v OŠ nas je na to dejstvo jasno opozorila. Rekla je, da po učnem načrtu pač mora poučevati Darwinovo teorijo, vendar nam je rekla, naj jo jemljemo kot samo eno od možnosti za morebiten razvoj življenja in naj ne pozabimo, da je to še vedno le teorija. Bila je celo tako pogumna, da nam je rekla, da ona ne verjame, da bi se ljudje razvili iz opic. Zato nam je govorila takole:”Po Darwinovi teoriji NAJ BI se ljudje razvili iz opic.” Razumeš? NAJ BI…
Mimogrede, učiteljica ni nikoli omenila, da je verna.

brez diha/nja/sape/zraka ni življenja.
Dokler diham sem živa duša, ko neham sem prah in pepel.

IrenA, jaz sem imela učiteljico, ki je odkrito rekla celemu razredu, da NI verna, da pa 10 zapovedi zajema vse, kar mora človek vedeti za življenje v družbi. Ta učiteljica sicer ni poučevala biologije ampak zgodovino, je pa rekla, da obstaja več teorij o nastanku zemlje in da so vse le teorije, ker ni bilo nikogar zraven, da bi lahko povedal, kako je res bilo. Ko smo jo vprašali, katera teorija se njej osebno zdi najbolj verjetna je rekla: “Če bi jaz trdila, da poznam nastanek sveta, bi bilo to tako predrzno, kot če bi mravlja trdila, da pozna kemijsko sestavo bonbona, ki ga je otrok pljunil v bližino mravljišča.”

Moralo bi biti več takih učiteljev, ki dajo otrokom vedeti, da ljudje nismo vsemogočni in da bodo vedno obstajale skrivnosti naše preteklosti in prihodnosti. Današnji ljudje pa želijo vse instant, vse morajo vedeti, vse poznati, na vsako vprašanje mora biti odgovor (in če ga nimajo, si ga zmislijo) … Fuj, pa taki časi …

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Moja učiteljica biologije tudi nam ni zamolčala, da poleg Darwinove teorije o evoluciji človeka obstajajo tudi drugačna prepričanja o izvoru človeka. In da je odločitev za to, kaj bomo verjeli ali ne – predvsem naša! Strašno pomembno je to dejstvo, da ti je dana izbira!

In jaz sem izbrala in kaj sem izbrala, je jasno, a ne!

Mi je bilo lažje kot vam, ki vam od malega v cerkvi (za razliko od vaših učiteljic v šoli) niso dali možnosti izbirati, ste morali samo sprejeti njihove dogme.

In veliko lažje mi je kot vam, ker mojega ega prav nič ne žali naš živalski izvor in ker so moj razum prepričali fizični, otipljivi in vseprisotni dokazi za evolucijo. Moje duhovno življenje zaradi takšnega nazora o izvoru človeka tudi prav tako nič ne trpi – evolucija se konec koncev tiče zgolj fizične ravni mojega obstoja, dušna evolucija pa je podvržena drugim, dušnim zakonom – mimogrede: za 10 zapovedi vaša cerkev nima izključnih avtorskih pravic. Vse te zapovedi najdete tudi v vseh drugih religijah, tudi mnogih, ki so veliko starejših kot vaša!

Darwin dočakal opravičilo Cerkve:

http://www.zurnal24.si/cms/novice/svet/index.html?id=67844

Pa vendar, kaj danes verjamejo Američani:

http://24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/so-darwinu-steti-dnevi.html

A veš da se mi kar malo smiliš. Ne more biti lahko živeti s takim sovraštvom v sebi. Iz vsakega tvojega sporočila kar bruha gnev nad vsem, kar je povezano z RKC.

Nikoli nisem rekla, da ima krščanstvo “copyright” nad 10 zapovedmi in to, da se jih najde v drugih religijah je popolnoma razumljivo, glede na to, da v strnjeni obliki določajo najosnovnejša pravila življenja v skupini. Kako bi drugače dosegli red v veliki skupini ljudi, če ne z nekimi takimi osnovnimi pravili? To je tako jasno, da se nikomur ne zdi vredno poudarjati. Samo ti se nekaj siliš in trudiš, da bi nekaj dokazala (najbrž bolj sebi, kot meni).

Tudi to, da si – za razliko od nas, opranoglavih ovčic – ti imela možnost izbire, kateri teoriji o nastanku sveta in človeštva boš verjela, je smešno. Kako lahko trdiš, da jaz nisem imela izbire? Samo zato, ker sem verna? Kako pa veš, da nisem te vere sama izbrala? Si kdaj slišala za katehumenat?

Glej, lahko tu debatiramo o čemerkoli, samo ne bodi žaljiva na tak primitiven način, ko govoriš stvari, o kateri ne veš kaj dosti. Pravzaprav najbrž nič, razen tistega, kar prebereš v kvazi-časopisih kot npr. Nedelc ali Slovenske novice ali (še huje) Direkt … Potem pa misliš, da je to res tako.

Nobena stvar ni črno-bela. Tako kot niso vsi zdravniki dobri in niso vsi zdravniki slabi, tako kot niso vsi učitelji dobri in niso vsi učitelji slabi, tako tudi niso vsi duhovniki dobri in niso vsi duhovniki slabi. Cela Cerkev ni samo dobra in ni samo slaba. Neumna si, če misliš, da je tako, ker to pomeni, da ne znaš gledati široko.

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

No, če je tvoj vir 24 ur, potem pa ŽE MORA BITI RES!!! :)))
Članek govori o Anglikanski cerkvi :))

P.S.: saj ti menda ne misliš, da kristjani verjamemo, da je Bog ustvaril svet v sedmih dneh, da je ustvaril Adama iz prahu zemlje in Evo iz Adamovega rebra in da sta Adam in Eva v raju jabke rabutala??? 😀
Najbrž še nisi slišala, da je Genesis (prva knjiga Stare zaveze) pisana abstraktno, simbolično.

Vidiš jezo, kjer je ni. Tožiš nad tem, da te žalijo, ko te nihče ne žali. Vidiš primitivnost, ko se nekdo samo razloži. Očitaš črno-belost, ker ima nekdo drug mnenje, ki je pač drugačno od tvojega? Nobene logike …

Ne vem, zakaj se sploh treseš toliko? Če tako zelo verjameš, da imaš prav, te pač ne bi smelo tako zelo metati iz svoje ‘orbite’.

saj zato pa sta bila dva ločena posta, ker se mi je zdelo da zna zmotiti, da ne gre za isto cerkev,

samo vaša ima zares prav, a ne?

In potem praviš, da se jaz tresem :))
Eh, saj nima smisla.

In nikoli nisem rekla, da je moja vera pravilna in da bi jo morali sprejeti vsi. Pravim pa, da je nihče nima pravice žaliti. Če malo pogledaš sporočila (ne tvoja, govorim na splošno), boš lahko videla, zakaj to pravim. Največ pišejo o Cerkvi tisti, ki vedo najmanj o njej.
To, da jaz verjamem, kar verjamem, je moja osebna stvar. Pa če verjamem v Boga ali v smrkce ali v črne luknje … Ni tvoja naloga, da se opredeljuješ, komu je bilo lažje, meni ali tebi in zakaj.
Jaz ne bom spremenila svojega mnenja, tako kot ti ne boš spremenila svojega.
Konec debate.

Že takoj po prvem postu (ki ga je hvala bogu medtem že nekdo izbrisal) je debata postala nesmiselna, pa si vseeno vztrajala. Ok, ti lahko nehaš, ko tebi tako paše. Drugim pa tega pač ne moreš zapovedati!

In seveda lahko verjameš v kar hočeš, ti ne odrekam ne boga in ne smrkcev, res pa da od tebe pričakujem isto.

Pa se tudi nič ne opredeljujem, komu je lažje – meni se pač tako zdi, ti pa lahko meni odpišeš (in tudi si), da se pač ne strinjaš. Tudi prav.

Tukaj pač pišemo svoja mnenja, pa kdaj pa kdaj nasmetimo še kakšen link. Sploh pa, prav veliko mi moreš, če se mi pač še naprej zdi, kar se mi zdi, a ne?

Tudi jaz SEM imela možnost izbire. Vzgojena sem v ateistični družini in mojim staršem je bilo figo mar, kako smo ljudje nastali. Zato pa je to vedno zanimalo mene.
Raziskovala sem, brala vse živo… Od Castanede, Flisarja, Bhagavad Gite, Osho-ja, Zen budizem itd., tudi sem se poigravala s klicanjem duhov, astrologijo na tisoč in en način… Vse zaman. A na koncu sem pri 27 letih našla resnico tam, kjer sem najmanj slutila, da jo bom našla. Pred nosom, v domači knjižnici, na najbolj zaprašeni polici je ležala Biblija. Ta, po krivici zavržena Biblija, ker sem jo bila vsa ta leta enačila s krvoločnimi križarskimi vojnami, zažiganjem čarovnic in podobnimi hudodelstvi. Nakar najdem v Bibliji stavek:”Zaradi mojega imena vas bodo sovražili vsi narodi in izročali stiski in vas pobijali” Izrekel jih je Jezus. Pomenljivo je, da so ogromno ljudi sežgali na grmadi, samo zato, ker so brali ali posedovali Biblijo! Hudobni “duhovniki” narodu niso dovolili brati Biblije, da ne bi izvedel resnice in da bi jih lahko še naprej vodili za nos! Biblija govori veliko tudi o lažnih prerokih, ki zavajajo narod. Ali ni to zanimivo?

“No, predstavljajte si, da ste v tujem mestu, da je noč in da se vam v kaki zakotni ulici približuje večja skupina moških – mar se ne bi počutili bolj varne, če bi vedeli, da ti moški prihajajo od maše? …”

http://www.mladina.si/tednik/200728/clanek/nar–religija-marcel_stefancic_jr/

Ni rabila omenit, je razvidno samo po sebi.

aha, ja, boš tole povedala tudi svojim patrom v cerkvi, ki imajo v rokah “eno in edino večno vesoljno resnico”?

Fuj pa taka aroganca, naplozana s strani senilnežev, ki že 2000 let guncajo eno že zdravnaj preživeto knjigo, ki je ja, “tako blazno polna resnic, a ne?”

Zlasti tiste so zabavne o posilstvih, žrtvovanju otrok ter o nekem norcu, ki se je razglašal za edinega božjega sina in ki naj bi ga spočel nek duh, njegov kult se je pa obdržal samo zato, ker je tako ustrezalo oblasti.

Njegovo sekto nadaljuje inštitucija, ki ima hudo krvave roke in ki je v imenu teh “božjih resnic” mučila in pobijala na tisoče ljudi.

Dejte no že odrast. In potem ti tele ovce nakladajo o tem, da človek vsega ne ve, sami se pa ko pijanci plota oklepajo “večnih resnic”, s katerimi so jim, bolj ali manj zaradi političnih razlogov, oprali možgane.

In potem praviš, da se jaz tresem :))
Eh, saj nima smisla.

In nikoli nisem rekla, da je moja vera pravilna in da bi jo morali sprejeti vsi. Pravim pa, da je nihče nima pravice žaliti. Če malo pogledaš sporočila (ne tvoja, govorim na splošno), boš lahko videla, zakaj to pravim. Največ pišejo o Cerkvi tisti, ki vedo najmanj o njej.
To, da jaz verjamem, kar verjamem, je moja osebna stvar. Pa če verjamem v Boga ali v smrkce ali v črne luknje … Ni tvoja naloga, da se opredeljuješ, komu je bilo lažje, meni ali tebi in zakaj.
Jaz ne bom spremenila svojega mnenja, tako kot ti ne boš spremenila svojega.
Konec debate.[/quote]

Vsak ima pravico reči kar hoče, tudi o inštituciji, ki jo ti tako slepo zagivarjaš. In čeprav ti tega nisi sposobna dojet, ima ta tvoja inštitucija toliko masla za ušesi, da se vsakemu normalno inteligentnemu človeku obrne želodec.

In nehaj se smešiti z debilnimi argumenti, da cerkev kritiziramo samo tisti, ki “nimamo pojma o njej” – verjamem, da bi ti to tako rada videla, a če ti to tako vidiš, še ne pomeni, da je res.

Brez skrbi, tisti, ki res dobro ve, kaj je cerkev in kaj je tako na duhovnem kot na fizičnem nivoju naredila človeku, bo še kako hudo kritičen do nje.

Za slaboumne je pa pač tako, da radi kupijo vsako pravljico, ki se mu jo naploza.

In jasno, vsak, ki je do te zločinske organizacije kritičen, je pa “jezen pa nezadovoljen pa sploh je vse narobe z njim”.

Tipičen slaboumen argument, ki ga uporabljate vse povprek. Precej neuspešno, ker se samo smešite.

Predvsem ti pojma nimaš, kaj je cerkev, vera in religija. Znaš samo ponavljat naučene puhlice pa popolnoma nič drugega kot to.

Očitno pač biblija sede na tvojo psihološko strukturo. Mene ves ta koncept, ki temelji na odnosu oče-sin odbija, kot me odbija misel odrešenja in vseh teh zame precej primtivnih in nedozorelih krščanskih konceptov. Nekaterim pa sede, da se vidijo kot grešne duše, ki hlepijo po združitvi z večnim očetom. Mene to vse preveč spominja na vrtec pa na neko bolno potrebo po avtoriteti. Zame gre za nepredelane otroške travme do staršev in figur avtoritete, ki jih preslikavaš na neke božanske avtoritete. Ne hvala. Sem raje odrasla.

Ja, s konkurenco je bilo treba pomesti, jasno, zato je bilo treba ljudi opozarjat na “lažne preroke”, ki jih je bilo polno tudi v času jezusa. Zlasti kult Mitre je bil močna konkurenca, a so z njo pometli, ker je pač oblastem tako ustrezalo.

Danes pa preganjajo “lažne preroke” kot so prakse joge, meditacije in vse, kar pač ni strogo v krščanski dogmi.

biblijo so napisali … ljudje!!!

zapisi naj bi nastali celo mnogo let po tem, ko naj bi citiranega križali … vemo pa, kako je z ustnim izročilom (se marsikaj izgubi, narobe razume in popači).

… in potem so jo še vsakih nekaj sto let vsak po svoje, kakor se je komu zdelo zase bolj koristno, malo popravljali … kaj odvzeli, kaj dopisali, kaj spremenili … malo zdrave distance prav pri bibliji, pa še kakšnem drugem tovrstnem svetem tekstu, zato res ni na odmet!

Pa tudi sicer – kaj ti bo biblija, ko pa imaš sebe? Jo pač prebereš, kot si brala Castanedo, ampak za življenje pa imaš z razlogom lastno intuicijo, lasten višji jaz, lasten razum, lastno vest … Res rabiš posrednike, rituale, velike objekte, strašne skulpture, golo formo …

… ko pa vse, kar rabiš, že imaš – sebe – tukaj in zdaj!

ti govoriš o začetkih krščanstva, ko je to še bilo vredno svojega imena …

in potem je to isto krščanstvo postavilo na tisoče grmad za nedolžne …

ampak saj razumem, ti enostavno moraš videti in to za vsako ceno samo tisto (uf, in res se bojim, da moraš strašno nasilje izvajati nad svojim umom), kar podpira tvojo zabetonirano sliko o svetu … dejstev, ki temu nasprotujejo, pa: ne slišiš, ne vidiš, ne govoriš!

A zgodovina priča:

http://www.mladina.si/tednik/200116/clanek/in4/

“Papež Inocenc III. je eksplicitno zaukazal: “Kdor skuša oblikovati osebni pogled na Boga, ki je v konfliktu s cerkveno dogmo, mora biti brez usmiljenja zažgan.”

Strašno velika ‘izbira’, res.

Najbolj zanimivo je seveda citirati nekega papeža iz praveka in ves čas vleči na plano čarovnice in inkvizicijo. V kateri dobi pa živite? A so vsi nemci nacisti zaradi Hitlerja? Prekleti nemci, iztrebiti bi jih bilo treba, a ne vidite, kaj je Hitler delal? Sploh se nimajo kaj za oglašat! Vse v plinsko celico.
Nekako tako zvenite vi, ko vlačite ven že stokrat prežvečene čarovnice.

Nihče ne citira papeža Janeza Pavla II., Matere Terezije, Pedra Opeke … Preprosto jih nočete videti, ker se bojite, da bi morali priznati, da vendarle ni ČISTO VSE tako črno, kot hočete prikazati!

aja, in kdo je prvi jokcal tukaj, kaj da so ‘vam’ ubožkom počeli davno davno … veliko pred inkvizicijo?

New Report

Close