Najdi forum

Kako pomagati mami?

Pozdravljeni.

S sestro ne veva več kako naj se spoprimeva z problemom, ki traja že nekaj časa in se nama ne zdi več rešljiv. Najina mama se že nekaj let vdaja pijači. To še ni bilo tako opazno včasih, ker je bilo enkrat do dvakrat na mesec, sedaj pa ne mine niti cel teden, da jo ne bi zalotile, da je pod vplivom alkohola. Moram povedati, da nobena od naju več ne stanuje doma, da je mati že pri svojih 56 letih invalidsko upokojena (zaradi vseh mogočih alergij, pritiska, sladkorne,…) Ravno zato naju skrbi. Jemlje veliko tablet na dan, ki sigurno niso kompatibilne z alkoholom. Največji problem je pri njej, da ne prizna, da pije. Lahko stojiš pred njo in ji govoriš, da je ,,nažgana,, pa bo trdila, da ni res in pika. Naslednji dan se ponavadi ničesar ne spomni, in spet trdi, da midve s sestro nimave prav. Kako takega človeka, prepričat, da naj neha, da je za njegovo zdravje? Obstaja kaka svetovalnica za to? (Verjetno prostovoljno niti ne bi hotla iti, kajti po njenem je alkoholik tisti, ki pije vsak dan,…)S sestro prosiva za kakšen konkreten odgovor.

lp M&K

Pozdravljena,

Hmmmm,isto težavo mamo mi z našo mamo.Isti problem!Ne prizna in pika!
Tudi mi več ne vemo kako pa kaj.Mislim oziroma vem,da dokler oseba ne
prizna,da pije je stvar nerešljiva!To je bitka proti vetru!Mene osebno
ta zadeva ubija!!Sploh si ne morem predstavljati kako je mojemu očetu!!:((((
No toliko o tem!!

Lp

Pozdravljeni,

alkoholizem je zelo zahrbtna razvada, ki razje ne samo človeka samega ampak tudi njihove bližnje. Pogostno gre za bolezen družine ali celo rodbine, ki se lahko prenaša iz roda v rod. Pogosto je potrebna drastična sprememba, da se alkoholik zave, da ima problem. Včasih so to izguba službe, ločitev partnerja, odhod otrok, bolezen, prometna nesreča…

Veliko organizacij se ukvarja s tem problemom. Ker pa ste se na ta forum oglasili svojci vam najprej posredujem: AL – anon skupine za pomoč in podporo svojcev ali prijateljev alkoholikov. Skupine so anonimne in brezplačne. Delujejo na Podmilščakovi 14 v Ljubljani. Pokličete jih lahko na telefonski odzivnik 01-732-3001 ali 041-590-789.

Morda še nekaj ostalih kontaktov:
– Oddelek za mentalno zdravje Ljubljana 01-300-34-50,
– Preobrazba 01-56-13-167
– ZD Maribor 02-251-75-72
– Ormož 02-74-01-011
– Kranj 04-208-22-41
– Idrija 05-377-36-11.

Pa srečno in pogumno!!

moderator Društvo "Projekt Človek" tel: 01/425 12 14

EN stavek:Ciroza jeter je njen konec,zato naj gre na odvajanje.
No,morda dva:Pa pazita in poskrbita ,da ne bo alkohola v hiši.

Absolutno se strinjam s Tanjo. Zanikanje je obramba s katero alkoholik brani svoj način življenja in seveda nadaljnjega popivanja. Še kako drži zlajnan slovenski pregovor, da se pijanec spreobrne, ko se v jamo zvrne- si lahko razlagamo na dva načina:
1. da se alkoholik nikoli ne spremeni in da prej umre;
2. alkoholik se bo spremenil, ko bo tako ali drugače udaril ob dno, ko bo padel na poden svoje eksistence, kot je napisala Tanja, ko bo doživel neko drastično spremembo, neprijetno izkušnjo. Vendar žal nekaterim nič več ne pride do živega.

Je pa grozno gledati starša, ki se uničuje, pa mu ne moreš dotupiti tistega, kar je za zdravega človeka tako zelo očitno. Tudi sama sem priča podobni situaciji, ko je mama poleg psihiatrične bolezni še zasvojena s tabletami. A tu se lahko človek res lahko samo raztrgaš in še sam propadeš zraven ali pač v določeni točki rečeš tega se ne grem več, če bo kdaj zasvojeni potreboval pomoč, pa mu boš seveda stal ob strani.
Pri tem bi dodala še nekaj: zelo sem razočarana nad slovensko psihiatrijo, ki ima zelo slab odnos do drugih služb in strokovnjakov izven psihiatrije, kot da so oni eni in edini, ki stvari realno vidijo in so samo oni kompetentni za presojanje ali je človek “samo grozno utrujen” ali zadet ko mina… Ne vem, komu na čast se pustijo nategovati pacientu 30 let, ko že otrok v vrtcu vidi, kam pes taco moli. Nimam besed.

V glavnem- poiščita s sestro najprej pomoč in podporo zase, da ne bosta še sami pregoreli.

Zanimivo, in žalostno, stopnja uspeha zdravljenja alkoholikov v okvirih programov kot so Anonimni Alkoholiki je 3%-5%, odvisno koga vprašate. Stopnja uspeha brez tovrstnih skupin je podobna, zelo zelo nizka.

New Report

Close