Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje kako pomagati hčerkici?

kako pomagati hčerkici?

Pozdravljeni. Rada bi vprašala vse, ki imate izkušnje in veste karkoli v zvezi z preveliko težo otrok.
Moja hčerka je stara 6 in pol let, visoka 125 cm in tehta 38 kg.
Moram povedati, da sem sama prav tako močnejše postave, vendar predvsem zaradi napak iz otroštva in vse dokler se nisem podrobno podučila o zdravi prehrani, so se kile vztrajno nabirale. Šele sedaj počasi jemljem dol, ker se pravilno prehranjujem.
Pri hčerki, priznam je bila storjena napaka že na začetku, saj je pojedla kar preveč sladkega. Kruha ni nikoli jedla, prav tako ne močnate jedi ali krompirja… skratka ničesar, kar bi povzročilo takšno težo. Je pa vsak dan dobila kaj za posladkati. Bom rekla, da so bile to povsem običajne količine, s katerimi radi pocrkljamo otroke. To ni bila cela čokolada, ali vsak dan torta, le kakšni mehki bonboni ali kinder pingvi… No pač ni se me takrat zdelo nič kritičnega.
Očitno pa je nekaj narobe, saj kljub ukinitvi sladkarij in res premišljeni prehrani, njej kile rastejo. Včasih me skrbi, da otrok ne dobi vseh potrebnih snovi za rast in razvoj. Toliko in takšno hrano jedo tisti lišpavi otroci, ki jim ni do hrane. Moja pa se vseeno redi. Giblje se normalno, kot večina otrok, hodi v šolo.
Zanima me, ali ima kdo tovrstne izkušnje in prosim, da mi pove, kako je ravnal. Ne vem, ali naj grem k zdravniku, ali kaj naj storim. Ne želim pa, da se to nabiranje nadaljuje, saj bo hčeri pustilo neljube posledice na njeni psihi.
Hvala in lep dan vsem!

Spoštovani!
Vsekakor je na mestu posvet z otrokovim pediatrom, ki vas bo po potrebi usmeril na Pediatrično kliniko. Nujno potrebno je namreč, da se naučite, koliko kkal (Kjoulov) imajo posamezna živila in kolikšne so dnevne potrebe po vnosu kkal pri toliko starem in toliko težkem otroku. Zanimiva se mi je zdela vaša pripomba: “običajne količine, s katerimi crkljamo otroke” in sicer:
1. zakaj menite, da otroke “crkljamo” s sladkarijami?
2. tudi slučajno ni potrebno (in ni res), da bi otroci vsakodnevno uživali sladkarije.

Očitno je, da otrok glede na potrebe (oz. porabo) še vedno dobiva preveč hrane. Redimo se vedno, kadar pojemo več, kot porabimo.
Pravite, da se otrok giblje normalno, toliko kot ostali otroci. Kaj vam to pomeni? Meni “normalno gibanje” pomeni, da se 6 do 7 letnik vsak dan vsaj 1 uro intenzivno giblje (npr. organizirana vadba) in 2 uri manj intenzivno: hoja, tek, sprehodi, nogomet-oz. druge igre z žogo, med-dvema ognjema pred blokom, kolo, rolanje, igra na igrišču; (pri čemer je med vikendom izlet, vadba, seveda, daljša).
Pri deklici (še naprej) na vse načine spodbujajte vse vrste telesne aktivnosti: aktivnost mora biti vsakodnevna in raznovstna. Če se le da, jo vključite v redno telesno vadbo. Premislite, kje otrok vendarle dobiva dodatne kkal: pijače, sokovi?, večje količine mleka (nekateri otroci se stalno nalivajo z melkom in kakavom)?, velike količine sadja?, vmesni prigrizki: arašidi, čips, smokiji, lešniki, suho sadje, …..; ogromno nevidnih kalorij je tudi v salamah, šunkah, paštetah, namazih; premisliti je potrebno, kakšna je količina dodane maščobe pri kuhanju, kolikokrat cvrete, panirate, in pa izmerite koliko dejansko poje: (npr. dodatne zakuhe v juhi), kolikokrat pripravljate pecivo, ipd.
Ali se otrok prehranjuje še drugje? Šola, stari starši?
Navedli ste tudi: “Toliko in takšno hrano jedo tisti lišpavi otroci, ki jim ni do hrane”. Kaj to pomeni?
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close