Najdi forum

Zdravo,
kot oseba pri svojih 30 sem zelo odprta.Pokažem osebi,ki jo ljubim,da ga imam rada,mu tudi povem,mu povem da ga pogrešam,kako mi je kadar sem z njim,ko ga vidim,kaj občutim,ga večkrat močno objamem…Takih gest v moji družini nikoli nisem pogrešala.
Moj partner 42.let,pa težko se odpre,če mi reče,da me ima rad,samo ko ga vprašam,čisto obratno od mene.
Pa,rad me res ima to vem,samo ne zna pokazat.Pokaže včasih samo ljubosumnost.
Pravi,da njegova mama je bila zelo hladna in da verjetno je on tudi tak.
Včasih trpim zaradi tega.
Včasih opazim,da bi mi rad kaj lepega,nežnega rekel a kot da ga nekaj zablokira.
Kako naj mu pomagam da se odpre?Da začne govorit o svojih čustvih?Da jih zna pokazat?
On ve,da mi lahko zaupa.
Hvala vam v naprej za odgovor

Živjo!

Vsak ima svoj jezik ljubezni – način, kako občuti, da ga drugi imajo radi in običajno na isti način tudi sam kaže ljubezen svojim dragim. Vendar ti jeziki so različni, naučili smo se jih v rani mladosti, odvisni so tudi od karakterja. Pri partnerjih je zelo pomembno, da spoznata jezik ljubezni drug drugega, da si lahko na pravi način pokažeta ljubezen. Ker če sporočil o ljubezni ne dobivamo ali jih pa ne prepoznamo, potem vsako partnerstvo počasi propada.

Dober vodnik po teh načinih, kako ljudje občutimo ljubezen, je knjiga “Pet jezikov ljubezni”.

Jaz bi jo predlagala za obvezno čtivo v osnovnih šolah, ali pa v srednjih, zagotovo pa kot osnovno pripravo na zakon oziroma vsak dolgotrajnejši odnos. Z njeno pomočjo se izogneš zelo bolečim nesporazumom.

LP

hotela sem svetovati “Pet jezikov ljubezni”, pa me je dajanca prehitela.
V glavnem gre za to, da se MORAŠ sprijazniti s tem, da ti kaže ljubezen na svoj način, ne na tvoj, saj se je le svojega naučil. Spreminjamo le sebe. Še to je težko.

Draga Ivona,

tako kot pravita Dajanca in Nastja, knjiga 5 jezikov ljubezni bo res pravo branje tako za vas, kot tudi za vašega partnerja. Lahko malo preberete tudi odgovore na tem forumu, zlasti pri temah “Premalo objemov kar tako” in “Je možno nekoga navaditi na nežnosti?”

Verjetno veste, da moški že po naravi težje izražajo svoja čustva in naklonjenost (vedno obstajajo izjeme), pomemben vpliv pa ima tudi vzgoja. Če je bila mama vašega partnerja zelo hladna in mu je premalokrat izrazila ljubezen in naklonjenost, je velika možnost, da se tudi sam pri tem ne znajde najbolje. Svoje prispeva tudi karakter človeka, nekateri ljudje so bolj introvertirani, drugi ekstravertirani. Vse te razlage so vam lahko v pomoč, da ga boste lažje razumeli, kar pa ne pomeni, da se vaš partner ne more spremeniti. Je pa to odvisno od njega in njegove pripravljenosti za osebno rast.

Pravite, da opazite, da bi vam rad kaj lepega rekel, a ga nekaj zablokira. Očitno so v njem ovire, povezane z bolj odprtim in neposrednim izražanjem naklonjenosti in čustev. Te ovire bo seveda moral razrešiti sam: si jih ozavestiti, jih spoznati, sprejeti in nato preobraziti in preseči. Vi mu ob tem lahko stojite ob strani, ga podpirate, razumete in spodbujate. Ne bi pa bilo dobro, da nanj pritiskate, saj boste s tem stvar le poslabšali. Proces čustvenega zavedanja in odpiranja traja dolgo časa, zato bodite potrpežljivi. Mislim tudi, da si vaš partner ne bo mogel pomagati le z branjem knjig, temveč da bo nujno praktično delo v smislu osebne rasti. Vsekakor bi mu priporočil obiskovanje Šole čustvene inteligence, če ga zanima in če si želi spremembe na bolje.

Kaj lahko vi še naredite? Pravite, da včasih zaradi njegovega vedenja trpite – skušajte delati na čustveni samostojnosti in notranjem miru v smislu tega, da vas njegovo neizražanje ljubezni preveč ne prizadene. Poizkusite ga sprejeti takšnega, kot je, in bodite čim manj ujeti v svoja pričakovanja o tem, kakšen naj bi bil. Izrazite mu svojo ljubezen brez pričakovanja povračila – naj vas vodi misel: takrat ko dajemo, tudi prejemamo.

Verjamem, da vama bo z vztrajnostjo uspelo!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

New Report

Close