Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija kako po zamenjavi srčne zaklopke

kako po zamenjavi srčne zaklopke

Pozdravljeni,

zanima me, kako v ljubljanskem KC izvajajo zamenjavo srčne zaklopke – ali fizično razrežejo prsni koš ali to počnejo na kakšen telesu in bolniku bolj prijazen način. Moja mama je namreč na čakalni listi in enkrat po novem letu naj bi predvidoma prišla na vrsto, skrbi pa me, koliko časa bo po operaciji v bolnici, koliko časa bo potrebovala, da se zacelijo kakšne rane od operacije, koliko časa bo potrebovala tujo oskrbo.
Sama namreč živim v Ljubljani, mama pa v Gorici in ne vem, na kaj naj se pripravim. Razmišljala sem že tudi o tem, ali bom recimo lahko dobila bolniško, če bo mama potrebovala pomoč po operaciji in ali jo sploh lahko otrok dobi za oskrbo enega od staršev.
Veliko vprašanj imam, ampak rada bi se dobro pripravila in rada bi vedela, kaj nas čaka. Vsi zdravniki namreč vedno rečejo le “saj to je rutinska operacija” ali kaj podobnega. Podrobnosti, kako bo vse skupaj zgledalo in potekalo ter koliko časa bo treba, da bo mama spet uredu in bo lahko skrbela zase, pa mami še nihče ni pojasnil.

Hvala za informacije,

lep dan, Tjas

V vašem postu je kar nekaj vprašanj na katera bi težko odgovoril.

Ali bodo kirurgi vašo mamo operirali z majhnim ali večjim operativnim posegom je odvisno od številnih meni neznanih dejavnikov. Zanesljivo se bodo odločili za najmanj invaziven poseg. Ne imejte skrbi, tudi, če ji bodo “široko” odprli prsni koš. Rane se kmalu zacelijo in bolnika odpustijo po končanem programu začetne rehabilitacije.

Če ugotovijo, da bolnik živi sam, in da bi po odpustu iz bolnišnice nastali problemi življenja in nadaljevanja zdravljenja, bolnika premestijo v ustrezno ustanovo (bolnišnico v Šempetru pri Gorici?, Zdravilišče v Radencih?).

Ali boste lahko dobili bolniški dopust za nego mame, vam bo povedal mamin ali vaš zdravnik. Težko je tudi povedati koliko časa po operaciji mama še ne bo sposobna za samostojno življenje. Ni redek primer, da bolnik okreva zelo hitro. Možno je tudi obratno. Bodite brez strahu. Na srečo še vedno obstaja v zdravstvenih domovih patronažna služba, ki je v pomoč bolnikom na domu.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close