Kako paziti na oči?
Izobražujem se v smeri za pilota in me precej skrbi, da si ne bom kako pokvaril svojh oči. Rad bi delal čim več kar se le da v smeri da bi preprečil kake okvare in slabšanje vida.
Precej presedim za računalnikom z LCD monitorjem in v zadnjem letu se mi zdi da se mi je vid pokvaril. Do sedaj sem imel dioptrijo 0,25 in 0,75, zdaj je sigurno večja (ne vem ali + ali -).
Opazil sem tudi da slabše vidim kadar je manj svetlobe.
Torej, na kakšne načine in kako lahko poskušam preprečiti nadaljne okvare na očesu in slabšanje vida?
Zaradi česa nastane nočna slepota? Kako to izgleda oz. kako lahko predvidevam ali jo imam?
Do sedaj mi še niso rekli da bi imel problem s tem (ali z barvami). Ali je nočna slepota pridobljena bolezen ali prirojena?
V letošnjem poletju me čaka zdravniški pregled 1. kategorije za poklicnega pilota in bi rad naredil čimveč kar se le da, da me tam nebi presenetila kakšna slaba novica/zavrnitev.
Mimogrede, dioptrija ni razlog za zavrnitev na zdravniškem testu, ker ima lahko pilot do +- 3.0 dioptrije, seveda korigirane z očali ali lečami.
Hvala za vaš odgovor