Kako odgnati mačke in pse…
Pozdravljeni, ljubitelji živali!
Že nekaj časa imam težave z mačjimi in pasjimi iztrebki okoli hiše. Ne vem, kako to, da so mački in njihove (boljše polovice) zadnje čase tako razvajeni, da se jim tudi iztrebkov ne ljubi več pokrivati..?
Skratka, če želim imeti pospravljeno okoli hiše, bi moral vsak dan pospraviti kupčke okoli hiše (kidati!), pa da ne govorim, da imamo malega otroka – veste, kako je potem to!
Očitno imam smolo, da živim v ulici, ki je tipično mačja. Sam doma nimam ne psa ne mačke, imam pa zato drugo srečo – PASJE IN MAČJE STRANIŠČE OKOLI BAJTE!
Ne razumem, zakaj hudiča ljudje nimajo živali zase in zaradi svoje nemarnosti njihovi ljubljenčki potem posiljujejo nas? Tudi mi bomo imeli mačko, ampak šele takrat, ko bo zrasel otrok, in vem, da bomo sami poskrbeli za mačje stranišče!
Verjemite, da imam že vsega poln kufer, saj to prenašam že več let…
Zanima pa me, če obstaja kakšen način (poleg puške – bog ne daj!), kako bi te mačke in pse odgnal nazaj na “matične” vrtove, da bi še lastniki teh živali kidali za svojimi ljubljenčki?
Za pse vem, da gredo vedno opravljat potrebo k sosedu. Seveda, če so lastniki tako šlampasti, da ga ne nadzorujejo.
Za mačke pa prvič slišim, da puščajo svoje iztrebke nezakopane. Kar vidim, jih zelo vesto zakopavajo, ja seveda tudi v sneg:-)) ki se stali in se mačji iztrebki pokažejo na plan. Edina tolažba glede mačkov je, da bo kmalu pomlad in tako bodo imeli druge možnosti za zakopavanje.
Kar se pa psov tiče, so pa edina rešitev pogovori s sosedi (trd oreh!).
Veliko potrpljenja in uspehov!
Pri nas je pa tako, da edini sosed v ulici, ki ima psa (ima sicer tudi mačko) tudi včasih spusti svojega ljubljenčka samega na sprehod in potem on normalno naredi po svoje (ščije po ograji, itd.).
Njegova mačka pa na njegovo veselje hodi na stranišče k nam na dvorišče!
Nekajkrat sem pa že videl drugega soseda, kako je svojega mačka in mačko dobesedno podil s svojega vrta, ko je videl, kako se njuna ljubljenčka spravljata kopati po vrtu! A si mislite! Verjetno si misli : NAJ GRESTA SRAT K SOSEDOM IN NAJ SE ONI UKVARJAJO Z DREKI, MI PA BOMO SREČNI LASTNIKI DVEH MAČKOV Z NEGOVANIM VRTOM – BERI NEPOSRANIM VRTOM!
Trenutno imamo dvorišče še s kamenčki (že nekaj let) in mački so se privadili (na veselje svojih nemarnih lastnikov) hoditi k nam na dvorišče na stranišče. Večina mačkov je takih, da v kamenčke skopljejo luknjo, se vanjo podelajo in lepo vse pustijo odkrito! Do sedaj sem videl samo enega (revež bogi!) zakopavati svoje iztrebke.
Baje maček, ki je vodja tropa, ne zakopava iztrebkov in s tem tudi označuje svoj teritorij – izgleda, da imamo potem v naši ulici same “šefe”!
Pa da ne govorim o markiranju (mačjem scanju) po vhodnih vratih – najraje takrat, ko se ženijo! Kako to nagravžno smrdi! Pa saj nimamo svoje mačke, da bi si jih vrli mačoti s scanjem rezervirali zase!
Sam maček se mi smili, ker on ni nič kriv in zato jih še poditi ne morem…
Nekajkrat sem že poskusil jih zalotiti pri delu in jih spoditi (k nam hodi redno na stranišče 7 do 8 mačk in mačkov) ampak vse skupaj brez uspeha – čez nekaj dni je bilo vse spet po starem…
Prosim, če ima kdo kakšen pameten nasvet, kako priti temu, brez uporabe puške, do konca…
Če mene vprašaš bo mir, če postaviš tako ograjo, da ti nihče nepovabljen ne bo mogel skozi. Drugače pa boš pobiral še naprej vse to ali se skregal s lastniki teh živali a nič ne bo bolje. Mogoče te bo potolažilo to, da smo vsi na istem, kjer imamo ob sebi sosede, ki se ne zavedajo svoje odgovornosti do lastnih živali.
Jaz sem se že odločila, spomladi delamo ograjo in bo končno mir!
In potem se vojna začne..se ne splača res ne, veš kako je živeti ob sosedih s katerimi si na bojni nogi..taki primitivci ti potem še nalašč začno nagajat…ne govorim, da minro prenašaš tako početje, ampak jaz sem dojela, da je res najbolje okoli svoje zemlje ograja in čao, je mir za vekomaj in še notri te nihče ne vidi, ne vstopa brez tvojega dovoljenja in ti lahko končno počneš kar želiš, ne da bi ti sosed gledal v žar ali talar ko ješ…
Kajti vsaka beseda ali dejanje takim ljudem, ki menijo, da pes-mačka doma ne bo sral in naj gre drugam, je škoda besed, to vodi le še v večjo slabo voljo.
Ja, kužka, ograja že – ograja!
Tudi jaz sem to mislil, ampak potem bi morala biti 2m visoka, da mačke ne bi mogle le-to preskočit, pa še gladka bi morala bit, da je ne bi mogle preplezat… Si pa res ne želim imeti obzidja! Pa tudi če bi me sosedi radi gledali v krožnik bi šli pa v 1. štuk, pa bi vse videli… Pomisli, preden investiraš nekaj milijončkov v tako obzidje…
Vem, da je za pse dovolj 1 meter višine, ampak moj problem je mačje narave….
Pa tudi z ograjo je križ – ko sem postavil ob ulici ograjo visoko 70 cm + stebrički do višine 1.2m je bil že problem – zvedel sem namreč, da če bi želel postaviti ograjo višine 1.8m ali več bi že moral dobiti nevem kakšna soglasja, pa gradbeno dovoljenje!!!, itd… (živim v Lj)
Ali ne obstajajo kakšni elektronski – npr. ultrazvočni odganjalci?
Ograja je prava resitev. Samo prava naj bo.
Torej, za jurja ali dva se dobi rola mreze (plasticne), kot se vidi na sliki:
http://www2.shrani.si/pics/ograjajuv06.jpg
taksno ograjo macke ne bodo preskakovale niti ne morejo plezati po njej.
To mrezo se da lepo uporabiti za kaksno plezalko ali drugo rastlino, da se ograja skrije in ozeleni. Ne vem, ce bi se spuscali v to ampak samo par idej:
– Puspan, forzicije, iglavci, bodece grmovnice (malinovje, robidovje, vrtnice, sipek,…), ali pa samo roze…
Ze preiskuseno in deluje.
Pa lep pozdrav,
Ales