kako negovati bolnika z rakom po kemoterapiji
Moj soprog je imel te dni prvič kemoterapijo . Ravnokar pa ga ali peče zgaga ali pa boli po požiralniku, pričelo ga je mraziti. Zanima me, ali je to posledica kemoterapije. Sem še povsem nepoučena in ne vem, kaj storiti. Dala sem mu vroč čaj, kakor je želel. Pripravila sem mu tudi inhalacijo s kamilicami. Kako mu pomagati? Hvala za kakšen vzpodbuden odgovor.
Pozdravljeni,
verjetno ni vsaka KT enaka in za vsakega raka enaka terapija. Tako da tu bistven podatek manjka. Kakorkoli pa, moje mnenje je, da težko bo katerikoli od nas laikov karkoli pametnega povedal, sploh pa v času, ko bi bilo dobro, zato je najbolje da pokličete v kakšno dežurno ambulanto, v kolikor je težava zadost velika. Če ga mrazi, izmerite temperaturo…..
lp
Upam, da ne gre za hujšo reakcijo in bo z možem v redu, da bo lahko nadaljeval s KT po shemi.
Tašča je imela raka endometrija in po KT ni imela “prićakovanih” težav. Približno 3 dni po prvi je dobila rahla temperaturo, malček se je slabo počutila, ampak je bilo hitro bolje. Po drugi KT je bilo ok, najhuje pa je odreagirala po tretji KT (baje so ji povedali, da je po tretji najhuje) – stalna T nad 38C, mrazenje, bolečine v kosteh in mišicah. Bila je tudi hospitalizirana zaradi gnojnega abscesa, baje zaradi padca imunskega sistema. Tako da je bila zadnja, četrta, KT prestavljena in kasneje tudi odpovedana.
Želim vama obema čim lažjo pot skozi zdravljenje in najboljše rezultate.
lp
Pozdravljena,
upam, da je zdaj najhuje ze mimo; ampak ker ga caka najbrz se kar nekaj terapij, se le pozanimajta, s cim si lahko pomaga. Se strinjam, da so gotovo pri vsakem vrstu raka ucinki KT razlicni, tako da je tezko kaj ugibat. Na OI obstaja knjizica s splosnimi navodili za ravnanje po KT (glede hrane, pijace, slabosti, previdnostnih ukrepov), za nekatere vrste raka (recimo rak dojke) se najde tudi veliko koristnih informacij na spletu. Ker bo imel pred naslednjo KT zagotovo pregled pri zdravniku, si zapisita vsa vprasanja in se takrat pozanimajta.
Vse dobro zelim in srecno.
Pozdravljena Hana333,
ja, tole pred vama je nova pot, ki ni lahka in ni lepa in ki cloveku res v celoti spremeni zivljenje in pogled na svet. A vredno je zbrati pogum in se boriti.
Iscita informacije, vztrajno sprasujta zdravnike (ki so prezasedeni in jih je vcasih treba res pocukati za rokav, da povejo, ampak potem povejo), navezita stike s kom, ki je imel podobno diagnozo (tak clovek bo imel neskoncno veliko koristnih informacij in nasvetov, preizkusenih v praksi). Na OI obstaja ambulanta, kjer svetujejo o prehrani, pozanimajta se.
Stranski ucinki terapij so lahko zelo zoprni, ampak obstaja tudi cela vrsta nacinov, da se jih olajsa in omili. Pa ne pustita si soliti pameti od ljudi, ki sami niso v taki zgodbi – lahko je govoriti, dokler se sam ne znajdes v tem.
Srecno.