Najdi forum

zdravo! sem 17-letna dijakinja in diagnosticirali so mi razvijajočo se mejno osebnostno motnjo oz borderline. to mi sicer pojasni veliko, vendar se sprašujem, kako sedaj naprej s tem. Obstajajo kakšne tehnike umiritve impulzov in nasveti glede samopodobe in odnosov z ljudmi, ki bi jih podelili z mano? Vsakega nasveta bom vesela.
Lp, Novinka

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljena, draga Novinka.

Najprej bi vam svetovala, da se o sami motnji temeljito podučite, za kar obstaja pri nas kar nekaj možnosti. Predlagam da si pridobite knjigo Mejna osebnostna motnja za telebane, http://www.pasadena.si/knjiga/96708/, prav tako je objavljenih veliko prosto dostopnih strokovnih člankov, tako naših kot tujih, ki jih lahko pridobite na googlu.

Prilagam vam tudi zaključno nalogo Mejna osebnostna motnja in zgodnje izkušnje v otroštvu file:///C:/Users/Lea/Downloads/hana-skrt-doc-dr-gregor-zvelc-mejna-osebnostna-motnja-in-zgodnje-izkusnje-v-otrostvu.pdf Namreč, strokovnjaki navajajo več možnih vzrokov za razvoj borderline osebnostne motnje, tako naj bi na oblikovanje osebnosti vplivale že zelo zgodnje izkušnje v otroštvu. Poleg tega borderline osebnostno motnjo lahko generirajo biološki dejavniki, ker naj bi imeli nekateri posamezniki specifične značilnosti v delovanju možganov, ki pripomorejo k večji dovzetnosti za negativne dejavnike iz okolja, ki vplivajo na posameznikov razvoj.

Najpomembneje je, da se oseba z mejno osebnostno motnjo vključi v redno psihoterapijo, in na njej vztraja, navkljub dolžini le-te (nekaj let). V svetu je kot najuspešnejša dokazana dialektična vedenjska terapija; skupinske terapije v okviru programa STEPPS , za adolescente pa je preverjeno najbolj učinkovita AIT, (Adolescent Identity Treatment – an Integrative Treatment Model for the Treatment of Personality Disorders].

Za lajšanje simptomov vam lahko psihiater predpiše zdravila – najpogosteje se za MOM predisujejo antidepresivi. V kolikor so posamezni simptomi zelo močni, neobvladljivi in vodijo npr. k resnemu samopoškodovanju, samomorilnim mislim in poskusom samomora, Če so krize zelo močne (samopoškodovanje, samomorilnost …), pa je potrebno posameznika hospitalizirati.

Upam da sem vam z odgovori vsaj malo pomagala,

prijeten vikend vam želim,

dr. Leonida Zalokar

file:///C:/Users/Lea/Downloads/hana-skrt-doc-dr-gregor-zvelc-mejna-osebnostna-motnja-in-zgodnje-izkusnje-v-otrostvu.pdf

Kaj lahko dobim pdf, kej pot do pdfja je lokalni disk.

https://www.famnit.upr.si/sl/studij/zakljucna_dela/view/313

New Report

Close