Kako naprej?
Pozdravljeni!
Že od leta 2002 sumimo, da se svak drogira. Da smo do tega spoznja prišli, ke trajalo kar nekaj časa. Njegovo razpoloženje se spreminja iz ure v uro, zenice ima čisto majhne, izmišljuje si mnogo stvari in naprestano laže. Laže tako neverjetno, da bi moral biti brez svoje pameti, da bi mu nasedel. Vedno mu kaj ukradejo in zgubijo. Sedaj so se pa začele pojavljati še druge težave. Ker mu primanjkuje denarja, je pričel s krajami. Pred nim mesecem je moževemu sodelavcu ukradel kreditno kartico in jo zlorabil za cigarete in telefonsko kartico. To smo odkrili včeraj, ko je sodelavec dobil izpiske iz banke. Naredil je prijavo na policijo in ker sta sumila njega, sta oba šla na policijo. Kriminalist je o našem svaku že pridobil kartoteko in povedal možu nekaj cvetk iz njegovega življenja. Da je registriran norkoman, da je že sedel zaradi fizičnega napada na žensko (!!!!!!!!), da omenim samo najbolj cvetoči cvetki. Po izpiskih in datumu zlorabe kartice, se vse ujema z njim, vendar, ker ni dokazov, se mu nič ne more. Kar lahko storimo jeto, da se obnašamo v tem primeru bolj samozaščitniško.
Drugfa težava je njegova družina. Ima ženo (mojo sestro) in hčerko staro 6 let, prejšnji ponedeljek pa se mu je rodil še sin. Denarja nimajo nič. Selijo se iz enega stanovanja v drugega. Hrane pri njih nikoli ni. Sestra pa je čisto flegma. Za deklico bolj ali manj skrbi babica (moja mami), kaj bo pa z dojenčkom pa še nihče ne ve. Mami si želi dobiti skrbništvo nad vnukinjo, vendar je to že druga zgodba.
Pri meni se poraja vprašanje, kaj lahko storim kot svakinja, da se bodo razmere pri sestri uredile. Ne morem namreč kar križem rok čakati, kaj bo. Sploh sedaj, ko sta dva otroka. S sestro nimava najboljših odnosov (vso opremo za dojenčka sem ji priskrbela, pa obleke in plenice, pa mi še hvala ni rakla, kot da bi ji bila vsa moja skrb odveč – zraven pa me je vsak dan klicala, kaj vse sem ji že zrihtala???!!!). Z njo sem že večkrat načela pogovor o drogah, pa me sploh ne posluša. Ne vem, s čim jo je svak privezal nase- z grožnjo, s silo ali z drogo? Sumim, da je tudi ona vpletena v vse njegove posle oz. da vse ve, kaj on dela, pa nič ne reagira.
Rada bi načela to temo tudi s svakom, pa me je pošteno strah njegove morebitne reakcije (fizični napad, materialno oškodovanje…).
Vem tudi, da ne bo priznal, dokler ne bo čisto na tleh. Vem tudi, da bi doživel krizo, če bi sestra z otrokoma šla stran od njega, (vendar je to lahko samo moja pobožna želja) in bi tako prišel do točke, ko se mora odločiti, kaj naprej, vendar sestra ni pripravljena storiti nič.
V preteklosti se je najbrž ukvarjal tudi z razpečevanjem, ker je imel veliko denarja. V vmesnem obdobju se je zdelo, da si je uredil življenje in celo hodil nekaj časa v službo. Zadnje pol leta pa je prava katastrofa. Nikjer ne dela in prodaja vse svoje imetje.
Oprostite,da sem tako dolgovezna in pišem brez repa in glave. Ne vem kaj naj storim! Kako naj odkrijem kakšno drogo uporablja, kako naj sestro pripraviva z mamico na sodelovanje?
Prosim za pomoč!!!
SYGA
Po vašem zapisu lahko posumim, da gre verjetno pri obeh za odvisnost od drog, le, da sestra to lažje prikriva, in tudi vi ste manj sumljivi do nje kot do svaka. Torej kar skrbi mene je to, da imata majhne otroke, ki imajo pravico živeti v urejenem okolju. Vaše aktivnosti se morajo odvijati v več smeri.
1. Opravite resen razgovor s sestro.
2. Opravite razgovor z odgovorno otroško zdravnico in z odgovorno socialno delavnko na centru za socialno delo. Verjetno se bo potrebno odoločati o usodi otrok mimo želje njunih staršev.
3. ponudite zdravljenje predvsem sestri, ki je sedaj po porodu veliko bolj dojemljiva za to aktivnost.
4. Delajte počasi in bodite potrpežljivi, ne prehitevajte časa in skušajte izkoristiti vsako možnost, ki se vam pokaže.
5. Skušajte prebrati nekaj literature s tega področja in obiščite bljižnji center za zdravljenje odvisnosti ali katerega od programov socialne pomoči odvisnim. tako si boste pridobila dodatna znanja, ki vam bodo v pomoč pri reševanju otrok in staršev.
Najlepša hvala za pojasnila.
V vmesnem času smo že izvedli nekaj aktivnosti, ki ste jih priporočili. Moja mami je obiskala center za socialno delo in izvedela marsikaj, čeprav ji je socialna delavka povedala, da ji vsega ne more izdati.
Izvedeli smo, da je svak vključen v metadonsko terapijo. Ob tem se mi poraja vprašanje, zakaj je vedno brez denarja, saj dobivata socialno pomoč, sestar pa še porodniško, če je vključen v metadonsko terapijo in potem za drogo ne potrebuje denarja.
Izvedeli smo, da je kljub večim odklonitvam dela še vedno prijavljen na zavodu za zaposlovanje in dobiva pomoč. Izvedeli smo, da je obravnavan v večih postopkih na policiji, vendar so to le manjši prekrški, pa mu kaj dosti ne morejo. Mami je zaprosila za skrbništvo za vnukinjo, pa ji je socialna delavka zagotovila, da v primeru svakovaga resnejšega prestopka, sestro takoj sprejmejo v matreinski dom. O sestrini morebitni odvisnosti niso vedeli nič.
Za resnejši pogovor s setro moram izbrati termin, ko svaka ne bo zraven, pa je to težko, kar stalno hodi sem in tja in se prikaže čisto nepričakovano. Upam, da bo lažje čez kakšnih 14 dni, ko bo že lahko šla z otrokm malo na sprehod. Za takrat pa si že pripravljam, kaj in kako ji bom kaj povedala.
Prosim vas, da mi napišete seznam priporočljive literature!
Najlepša hvala za svetovanje!
Pozdravlajm vas v upanju, da bomo sestri in svaku odprli oči za boljši svet brez droge!
SYGA
Ja vidiš nam se podobno dogaja. Policija pride ko je kdo mrtev, prej se ne zganejo. Na socialni dobiva moja hči in njen fant podporo za heroin, pa jaz ne morem nič. Na borzi sta prijavljena, on dela na črno, pa se ne zgodi nič, moji hčeri ni treba iskat službe, ker kao dela šolo, pa letos ni opravila niti enega izpita, pa nihče ne kontrolira. Njen fant ima ogromno prekrškov in denarnih kazni, pa ker ni redno zaposlen se ne stori nič…….Institucije pri nas ne delajo kot bi morale in to je ŽALOSTNO. Saj tudi starši ne moremo narediti nič, če nam zakoni in uradi prepričujejo. Sem policiji povedala, da hčerin fant hodi po drogo skoraj vsak dan, da vozi tak in tak neregistriran avto brez izpita, da se vozi po tej in oni cesti ob tem in tem času, naj mu sledijo, pa bodo prišli do malih in velikih dilerjev. So mi rekli, da je tega toliko, da se ne izplača. To je naša policija, ki naj bi skrbela za varnost. Mene bodo pa kaznovali, če bom na radarju 10 km preveč vozila.
Glede denarja je vedno težava, kajti mlada družina ima vedno veliko stroškov. Lahko pa vaš svak še vedno ob uporabi metadona uporablja tudi heroin, le da ga potrebuje manj. Raziskave kažejo, da še po treh letih zdravljenja z metadonom ljudje v 28% uporabljajo občasno heroin.
Vsekakor bi bilo pametno, če je to le mogoče ponuditi roko svaku, da bi mu pomagali pri zdravljenju. To ni sicer lahko, včasih pa le uspe. Na zavodu za zaposlovanje imajo možnot, da podaljšujejo status v skladu z zakonom, je pa tudi res da je težko najti zaposlitev odvisnim od drog.
Morda bi se pogovorili z njim o zdravljenju z drugimi oblikami zdravljenja kot so terapevtske skupnosti itd..,.. Seznam vseh programov najdete na spletni stranu Urada za droge.
Literaturo lahko dobite pri nas na Uradu za droge, sicer pa je v vsaki knjižnici že nekaj te literature. Gre predvsem za to, da dobite več informacij o odvisnosti o meghanizmih, ki delujejo pri tej bolezni, da boste lažje razumeli za kaj pravzaprav gre.
Svetoval bi vam, da se napotite k projektu Človek, kjer imajo posebno svetovanje za svojce. Razgovor lahko kot zainteresirana opravite tudi v centru kjer se zdravi vaš sorodnik. Ni potrebno, da govorite o njem osebno, ker vam teh podatkov ne bodo hoteli posredovati, ker jih ne smejo. Lahko pa vam dajo določene napotke, kako se morate obnašati, da boste pomagali pri zdravljenju.
Ne morem se strinjati z vami, da ne morete ničesar narediti. vsekakor lahko veliko naredite, toda za to potrebujete čas, potrplkjenje in znanje, ki ga lahko dobite v programih zdravljenja odvisnosti in v literaturi. Seveda pa se stvari ne more spremeniti čez noč. Tudi odvisnost je nastajala nekaj let, zato je ne moremo čez noč odpraviti. lahko pa jo ublažimo in lahko tudi spremenimo naše sprejemanje te odvisnosti, če znamo dovolj o odvisnosti in če imamo dobre svetovalce. Policija je vsekakor zabeležila vaše informacije in jih bo uporabila v pravem trenutku, vsekakor pa oni ne morejo vplivati na to, da bi vaš otrok prenehal z uporabo drog tako kot bi si želela vi. Kot sem že rekel je to dolg proces in tudi policija bo slej ko prej imela določeno vlogo pri tem, če se ne bodo zadeve že prej uredile.
Predvsem pa skušajte dobiti dober stik z hčerko, in se ji približati kot svetovalka in ne kot zelo kritična mati, ki vidi v hčerki le nesrečo. Res je hudo toda to še ne pomeni, da ste izgubili bitko. Verjeti morate v uspeh in iskati rešitve predvsem tam kjer vidite, da lahko vi neposredno vplivate na razmere. Morda bi bilo dobro obiskati tudi sistemskega družinskega terapevta, ki bi vam bolj globalno prikazal problematiko in tudi svetoval kako se rešiti iz te pasti.