Najdi forum

Lep pozdrav

Po nekaj težjih dogodkih za mano (izguba zaposlitve, brezposelnost, ponovna zaposlitev, neizplačilo plač, pravdanje po sodiščih za ta denar, obenem pa grožnje iz strani direktorja in tudi fizični napad, problemi v družini) razmišljam o tem, da bi si poiskala pomoč, saj se mi zdi, da sama zadeve ne bom več dolgo zdržala.
Zadnja dva tedna imam občutek imam da se mi telo sesuva – od tega da ko sem pod stresom po novem občasno jeclam (jezik se mi začne zapletati), tišči me v prsih, lotevajo se me občutki strahu, oteženo dihanje, povečano se potim (in pot ima močnejši vonj), stalno povišan srčni utrip (nekje 105), včasih me zebe in mrazi kljub temu da je ljudem v prostoru vroče, sem strašno utrujena in najmanjše stvari me utrudijo na smrt.muči me nespečnost, zelo si želim spati a preden zaspim se precej namučim, ponoči se zbujam, čez dan sem včasih tako šibka da se mi tresejo roke in noge, poleg vsega pa se nikakor ne morem skoncentrirati in pozabljam stvari.Z muko se odpravim od doma kamorkoli, ker imam neprenehoma v glavi ideje, da se bo zgodilo nekaj slabega ali da bom koga srečala ki ga ne želim.
Zaenkrat sem še lahko nekaj dni doma, a me je strah, kako bo čez nekaj dni, ko se bom mogla pobrati in si spet iskati službo in se začeti posvečati učenju? Kje bom zbrala energijo, voljo, koncentracijo da bom začela normalno funkcionirati, če nimam več pod kontrolo niti svojega telesa?

Bi mi lahko kdo pomagal, kam naj se obrnem? Ali naj grem do osebnega zdravnika? Kaj pa če mi ne bo želel dati napotnice?
Preselila sem se v drug kraj, pa si še nisem menjala zdravnika.Lahko grem kar k novoizbranemu, mu povem situacijo in opravim pri njemu menjavo? Glede na to, kakšne so čakalne vrste pri psihologu, mi lahko vi svetujete kaj, kar bi mi znalo pomagati v vmesnem času ali za kakšne antidepresive/pomirjevala, ki bi mi jih lahko predpisal osebni zdravnik do prvega obiska psihologa?
Rada bi predvsem nekaj, kar bi me pomirilo, da bi lahko čez dan odklopljeno od vseh težav normalno funkcionirala in se zbrala, da ne bi bilo tistega prisotnega straha, tiščanja v prsih, občutka brezupnosti.

Hvala za vašo pomoč in lep pozdrav

Pozdravljeni anonimna444,

v zadnjem času ste preživeli kar nekaj stresnih situacij in izgub in to vam je pustilo določene posledice. Ko se nabere toliko stresa naenkrat, nam telo in duša sporočita, da ne zmoreta več. To se je zgodilo vam. Slabo počutje, ki ni zgolj slabo ampak se zdi kot sesuvanje vase in vam niti ponoči ne prinese počitka od vsega hudega, saj opisujete tudi nespečnost. Poleg tega ste tudi večino dneva napeti in v stanju tesnobe- občutka, da se vam bo zgodilo nekaj neprijetnega. Seveda je vse to pospremljeno s telesnimi spremembami- od hitrega bitja srca, potenja, tresavice… Naj vas najprej pomirim ( ne vem ali vam je ta trenutek to lahko v tolažbo)- čeprav je vaše počutje tako slabo in se kaže z mnogimi groznimi simptomi, je to “zgolj” tesnoba, ki ne ogroža življenja kot takega, zagotovo pa zmanjšuje kakovost vašega bivanja. Pomeni, da ste se prav odločili, da je treba poiskati pomoč in to čimprej! Tesnoba namreč omejuje vaše potenciale, saj vas ta nenehen strah odvrača od aktivnosti, ki bi jih sicer zmogli. Je pa to stanje, ki je v tem času v porastu in je torej zelo pogosto (čeprav nikomur na čelu ne piše, da se spopada s tem). Torej tudi osebni zdravniki morajo poznati tovrstna stanja.

Osebni zdravnik lahko predpiše zdravila in res ste pri njem najprej na vrsti. Glede napotnice- za psihiatra jo ne potrebujete- zadostuje kartica zdravstvenega zavarovanja, res pa se morate prej naročiti in verjetno ne pridete na vrsto takoj- razen v urgentnih ambulantah ( v bolnišnici), kjer ste do pregleda upravičeni takoj. Pravilno predvidevate, da se anksioznost pogosto zdravi z antidepresivi, ki pa v polni meri začno delovati šele v nekaj tednih, zato se v začetku včasih kombinira z pomirjevali, ki se kasneje ukinejo (dolgoročno vodijo v zasvojenost). Veliko informacij o tesnobi najdete na spletni strani društva DAM- http://www.nebojse.si. Društvo Dam ima tudi skupine za samopomoč, kjer se srečujejo ljudje z depresijo in anksioznostjo in sicer po vseh večjih krajih. Urnike srečanj najdete na njihovi spletni strani.

Zdravljenje z zdravili je pogosto zgolj prvi korak, ki mu sledijo spremembe življenjskega sloga ( kadar je to mogoče). Tukaj vam je lahko v pomoč psiholog ali psihoterapevt. Napotnico zanj vam napiše ali osebni zdravnik ali pa psihiater. Psihoterapevtov na napotnico je sicer malo in čakalne vrste so dolge. Toda za vas je ta trenutek pomembno, da naredite vse za izboljšanje stanja in si poiščete tisto pomoč, ki je dostopna zdaj.
Vem, da vam je trenutno zelo težko, vendar vam lahko povem, da je vaše stanje ozdravljivo in na vas je, da si pomoč poiščete čimprej- najbolje, da do osebnega zdravnika stopite že jutri.

Veselilo me bo, če se še oglasite in poročate kako vam gre,

vse dobro,

Bernarda

New Report

Close