Kako naprej?
Pozdravljeni,
Lepo prosim za nasvet.
Sem porocena 10 let, imava dva otroka stara 6 in 8 let. Svojo druzino imam rada, srecna sem in do sedaj je bilo vse ok.
Danes pa se mi je vse obrnilo na glavo. Pisem predvsem zato, da vrzem ven iz sebe, poleg tega pa da preberem se kaksno drugo mnenje, da pomislim se na kaj drugega, ker custva mi ne bodo dala razum, vsaj zdej na zacetku ne.
Uredila sem si e-bancnistvo. Danes sem si vzela cas, da naredim pregled in bilanco racuna. Moz je sluzbeno odsoten, ker je sofer tovrnjaka. No in jaz to vse pregledujem, pa za nazaj, vsi prihodki in odhotki. In odkrijem da moz veliko denarja porablja na pumpah, kjerkoli vozi. Celo kredit je vzel v juniju, da je pokril veliki minus. In sok in jok evo ura je ze 4 zjutraj, ne morem spati, kadim enga za drugim. Poklicati ga ne zelim, ker zjutraj vozi in ne zelim, da naredi prometno nesreco zaradi krega z mano.
Razmisljam in predvidevam, da so to stave. Mozno je tudi, da me vara, zdej me vec nic ne preseneca. Sem pa sigurna v stave, ker prostitutki ne placas na pumpi, oz bencinski crpalki.
Ok, tokom dneva se bova slisala in ta problem bo vsekakor na tapeti.
Ne vem pa kako naprej. Ne zelim takoj razmisljati o locitvi, ne vem sploh kaj naj. Tako zivela ne bova. V lazi zivela ne bova. Vendar trenutno do njega cutim prezir, ne vem ce mu bom se kdaj zaupala.
Glede na to, da bodo sedaj dnevi tekli v pogovoru in kregu, bi rada prebrala tudi kaksno vase mnenje.
Drugace pa je skrben moz in dober oce, otroci ga obozujejo. Nikoli nasilen, nikoli eksploziven, niti verbalno. Vsi ga pogresamo ko je na poti, sin pa zelo. Kadar je doma je samo z nami. Ne hodi nikamor, ne pije. Pri nas pivu prej pretece rok, preden ga kdaj spije.
No zivljenje ne bi bilo dosti drugacno, saj zivimo kot locenci, le da smo mi vikende vsi skupaj, loceni ocetje pa vikende samo z otroci. Pa vseeno, ni mi vseeno kako naprej.
Ni me strah sama naprej. Ampak, ce ostanemo slucajno skupaj, kaj naj? Je to odvisnost, igre na sreco? Kako se boriti s tem?
Spoštovani,
ker še ne veste, za kaj pri moževih prikritih izdatkih pravzaprav gre, se bom nepotrebnemu ugibanju izognila in počakala, da se pogovorita. Predlagam, da napišete, kaj ste izvedeli, da boste dobili bolj uporabne odgovore. Le to naj napišem, da če gre za kakršnokoli zasvojenost, se seveda lahko zdravi. Več pa, kot rečeno, ko se vam bo slika razjasnila (in ker je jutro pametnejše od večera).
Za zdaj lep pozdrav,
Spostovana gospa Jana.
Hvala vam.
Slisala sva se, kratko pogovorila, ker dela, ker je na cesti in predvsem ne zelim preko telefona pogovor o tako resni temi.
Priznal mi je takoj, da so to online igre na sreco. Sicer obzaluje in obljublja takojsnje prenehanje in da bo problem resil. Trdi da varanja ni. Ko bo prisel domov se bova pogovorila. Zaenkrat sem pristala na to, da mu ne obrnem hrbta zaradi otrok.
Zelim mu pomagati pri ozdravljenju te odvisnosti. Njegova dejanja bodo pokazala ali resno misli. Sele potem bom razmislila ali ostati v tem zakonu. Mislim da nas caka tezko obdobje, slej ko prej pa se bo videlo, kako napreduje.
Je mozno da sam premaga odvisnost? Ali potrebuje strokovno pomoc?
Zmedena sem in verjetno se sama ne vem kaj vse nas caka.
Hvala za odgovore,
Lep vas pozdravljam in zelim vse dobro.
Spoštovana,
zasvojenost z igrami na srečo je ravno tako problematična kot zasvojenost s substancami, na primer, le da je substanca, ki je zasvojljiva, tu koktajl lastnih hormonov, ki se izločajo ob napetem pričakovanju “sanjskega dobitka”. In na zunaj se to opazi kasneje kot pitje ali drogiranje. Za človeka in njegove odnose pa je ravno tako razdiralno.
S svojega stališča odločno priporočam zdravljenje v skupini, ki jo vodi strokovno usposobljen terapevt. Če bi človek zasvojenost lahko premagal sam, sploh ne bi bil zasvojen, kajne. To je tipičen odziv človeka, ki ga je strah soočenja z vsem nakopičenim miselno-čustvenim balastom, zaradi katerega se je v zasvojensko ravnanje sploh spustil.
Zasvojenost je velikokrat samo simptom globlje zakopanih nerešenih problemov. Ampak problemi so sestavni del resnično vsakega partnerstva. Tako rekoč vsi zdravljeni nekdanji zasvojenci vedo povedati, da je bilo to nekaj najboljšega, kar se jim je v življenju zgodilo, ker jih je prisililo h globljemu razmisleku, kvalitetnejšemu življenju, bolj ozaveščeni gradnji odnosov, da, predvsem k bolj zdravim odnosom do sebe in z drugimi. Če boste sprejeli svojo vlogo v tej veliki sestavljanki, vam obljubim zanimiva, koristna spoznanja in bogatejše življenje v prihodnosti. “Svojo vlogo” – s tem sem mislila, da skupaj z možem tudi vi aktivno sodelujete pri njegovem zdravljenju. Pozabite na to, da bi mu “pomagali”. S seboj boste, kot boste ugotovili, imeli več kot dovolj dela. Lahko pa vaju prav to delo na sebi poveže v kvalitetnem partnerstvu, kot si ga doslej niste niti predstavljati.
Lahko pa se stvari razvijejo povsem drugače – na mnoge različne načine. Upam, da si boste torej dali čas in malo počakali, preden moža vržete čez prag, ker je izdal vaše zaupanje. Da, to boli in je strašljivo, vendar razlog zelo verjetno ni v tem, ker bi vas hotel prizadeti (prej obratno). Počakajte in poslušajte, kaj vam ima povedati, potem pa bi na vašem mestu vztrajala pri smotrnem, odraslem in odgovornem reševanju problema. Nisem še slišala za človeka, ki bi doživel infarkt in bi zatrjeval, da se bo že sam pobral, pa bi se zadeva dobro končala. Trdim, da je to ustrezna primerjava! Tu infarkt sicer ni zadel osebe, zato pa ga je doživel vajin odnos, torej velikanski del vajinega čustvenega življenja. Zato ni zdravo, da bi se šli igrico “sam svoj kardiolog”.
S te vrste zasvojenostjo se posebej ne ukvarjam, zato ne bom “kopi-pejstala” vsebin s spletnih strani, kot je na primer Vaš link. Ogromno gradiva lahko najdete (oz. z možem skupaj najdeta) na spletu, v knjižnici, predvsem pa, kot rečeno, vam toplo svetujem, da se obrneta na ustrezno usposobljenega terapevta. Upam, da se bo tule oglasil tudi kdo, ki ima s tega področja lastne izkušnje, in morda celo koga priporočil.
Le mirno naprej,
Spostovana gospa Jana
Ste me v bistvu pomirili v vrtincu zmesnjave, ki se mi dogaja. Vec upanja imam, da se tezave lahko obrnejo na bolje. Najvec je odvisno od njega samega.
Ne morem kar cez noc nehati imeti rada moza in ne morem, da mu ne dam priloznosti, da se poskusa pobrati. Mogoce naju bo ta tezava se bolj povezala, mogoce pa oddaljila. Vendar moram poskusiti. Ce mu sedaj obrnem hrbet bo verjetno zabredel se globlje in ne samo da bom izgubila moza, temvec tudi otroci ne bodo imeli oceta.
V zivljenju sem kar nekaj tragedij dozivela. Naucila sem se, da se tezave dajo resiti le ce sam hoces in ce pogumno krmaris skozi njih. Da se moras pobrati vsakic, ko pades. Ceprav je hudo se splaca.
Sem vceraj veliko brala o odvisnosti iger na sreco in vem, da je odkritje tega problema sele zacetek tezav. Zavedam se, da instant resitve ni. Pocasi, v vsakem primeru vem, da bom vsaj jaz prisla ven z neko izkusnjo vec in mocnejsa. Upam da to voljo in pogum prenesem nanj.
Hvala vam za pomoc in smer.
Lepo pozdravljeni in vse dobro.
Tvoja težava me močno spominja na mojo oz. najino. Tu si lahko prebereš mojo prvo objavo na tem forumu. Tega dne sem stopila na pot, na kateri sem še danes in ki se nikoli ne konča, je pa tisočkrat lepša oz. prinaša tisočkrat lepše rezultate kot vse, kar sem počela in poskušala prej vse življenje. https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=140&t=9659838&p=9659838&utm_source=forum&utm_campaign=title&utm_medium=search#p9659838
Midva sva takoj poiskala strokovno pomoč, saj sem o teh stvareh iz lastnega zanimanja (branje literature na podobne teme) že tedaj vedela dovolj, da mi je bilo jasno, da drugače NI NOBENE ŠANSE rešiti razmerja, zakona, družine in konec koncev tudi mene in njega. Obrnila sva se na eno najboljših strokovnjakinj na področju zasvojenosti in soodvisnosti Sanjo Rozman.
Taka reč je le vrh ledene gore, zato problema ne moreš rešiti, če ne greš v globino, tega pa sam skoraj nihče ne zmore. Na skupni terapiji se hitro izkaže, da problem ni le na eni strani (pri enem partnerju), rešuje se torej oboje. Obenem tako spoznaš vzgibe, ki partnerja vodijo, da počne nekaj “slabega” (mimogrede, pri mojem je bil zraven tudi poker na avtomatih) in da to seveda prikriva. S tem pa mu precej lažje in hitreje odpustiš in tudi tvoja ranjenost se zmanjša, saj spoznaš, da tega ni počel “iz nesramnosti” ali ker mu je vseeno zate in za otroke ipd. Midva sva obiskovala terapijo eno leto, mož nato še pol leta, in sva se “izvlekla”. Sva pa res delala na sebi, se pogovarjala več kot prej vsa leta skupaj (vsaj kar se tovrstnih pogovorov tiče), veliko brala … Tudi moževe službene odsotnosti so se potem zmanjšale, ker je dojel, da skozi službo išče ljubezen, ki mu je manjkala kot otroku, in obenem z njo beži od odgovornosti, ki mu jih prinaša življenje z mano in otrokoma.
Zdrsi se še zgodijo, a jih obvladujeva, se o njih pogovoriva in greva dalje, navzgor, ne navzdol.
Temelj razumevanja in zdravljenja je, da prebereta knjigo Sanje Rozman UMIRJENOST. Obenem pa čim prej na terapijo.
Pridno na delo! Obrestovalo se bo.
Ne pozabi, da otroka vsrkavata. Če tega z možem ne bosta razrešila, se zna zgoditi, da bosta otroka šla po isti oz. sorodnih poteh. Žal govorim iz lastnih izkušenj.
Ne bi vas rada spravila v še bolj slabo voljo ampak ravno na pumpah so prostitutke, ker ciljajo na tovornjakare, se jih dosti obrne. Prijatelj vozi kamion in je noro, koliko jih pride potrkat na šipo, celo med belim dnevom. Jaz ne bi izkljucila te moznosti (ce slucajno dvigne denar na bankomatu ali placa direkt na pumpi preverite).
Pozdravljeni…
Sam sem bil v igrah na sreco vec kot 10 let, zasvojen. In verjemite mi, prej kot se boste lotili te tezave lazje se bo vse resilo. Ampak samo na pravilen nacin. Njegovo zatrjevanje, da bo prenehal in da bo resil probleme je samo obcutek krivde in tudi tolazenje oziroma pomiritev vas kot zene. Vem kako to gre, sem dal takih situacij skozi mnogo. Cimprej poiscita terapevta, ce je voznik predvidevam da pac nima nic casa med tednom. Poizkusite najti nekoga, ki bi vam bil na razpolago vsaj v soboto, in pojdita skupaj k terapevtu. Lahko gre tudi sam, s tem da greste z njim in ga pocakate zunaj in se prepricate da je zares sel tja. Blokirat vse racune kjer je igral online, slovenska sportna loterija ima moznost, da si das samoprepoved na njihovi strani in velja za vse kazinoje in igralnice v sloveniji. Priporocam tudi to. Obstaja namrec velika moznost, da se bodo dolgovi se povecali ce se cim hitreje ne lotite tega problema. Berite o tem, se poducite, poizkusite najti nekega terapevta za zacetek. Ptedlagam tudi da prevzamete vi druzinski finance. Ker je moz na poti, rabi denar vsak dan…Imejte dostop do njegove spletne banke, nakazujte mu vsak dan 20e ali koliko pac rabi za hrano dnevno. Seveda ce se le to da…na ta nacin ne bo imel na razpolago dosti denarja, da bi ga kdaj premamilo mogoce in bi spet izpraznil racun. Seveda to ne bo slo cez noc. Ampak brez njegove volje in predanosti poboljsanje oziroma ozdravitev ni mozno. Sam se mora odlociti, da bo temu naredil konec. Izogibanje pogovoru in soocenju s tem problem je ssmo laz in slepitev sebe. In verjemite, slej kot prej boste videli ce misli resno ali se samo pretvarja zaradi vas. Ce bo drzalo slednje bo prej ali slej spet prisla na dan neka neprijetna stvar povezana s stavami, denarjem, izposojo, dolgovi… Ce zelite mi lahko pustite tukaj mail in vas kontaktiram. In me lahko vprasati karkoli o tem. Vem vsako stvar o hazardiranju, o obnasanju cloceka s tem problemom in resevanju samega problema. Lp
Dragi ljudje, hvala vam za vase izkusnje. Kolikor uspem, sluzba, dom, otroci… kar naprej iscem in berem vse na to temo. In vedno zvem nekaj novega, uporabnega, kar naprej se odpira nekaj, kar mi da jasnejso sliko in ugotavljam zakaj in kako se nekaj dogaja, se je zgodilo.
Marsikatera njegova dejanja, obnasanje, besede sedaj dobivajo pomen. Kako dobro znajo ti ljudje lagati in manipulirati. Kako te znajo zavesti, da mislis da zivis normalen zakon, da ko cutis, da nekaj ne stima, obrnejo to tako, da mislis da je vse v redu, le trenutno je pod stresom, vse bo ok.
Recimo; med vikendom je doma in takrat smo kot druzina skupaj, a vse manj se je z nami ukvarjal, spolnosti je bilo vse manj, pogovora vse manj,… In ko sem omenila, da bi se z otroci vec igral, da se zvecer prepustiva drug drugemu, se je izgovarjal, ces kriza je, korona je naredila svoje, sef je zivcen, se stresa na njih, vec morajo delati, slabse so placani, na cesti je guzva, na mejah je guzva, zamuja na teren, bolj jih kontrolirajo, on je utrujen, on je pod stresom. Je bil stalno na telefonu, pac da isce novo sluzbo, bolje placano, itd itd. In potem poskusam biti razumevajoca, pac verjames da je temu tako.
Se vedno ni prisel domov, jutri bo, uspela sva se normalno pogovarjati po telefonu. Moram priznati, da imam obcutek, da se zaveda problemov. Vse priznava, vse obzaluje, poslusa me, pritdi mi. Obljublja da je trdno odlocen da se zdravi. Tezava je njegova sluzba, ki je taksna, da morava najti pomoc, ki se izvaja med vikendom. To bova poskusila.
Sama sem ze naredila nekaj nacrtov, s katerimi se on povsem strinja.
Jutri imam termin na banki, gospo sem ze seznanila s problemom preko maila. Zahtevala bom, da mu ne smejo odobriti noben kredit, ne minus, ne kartice brez mojega vedenja in soglasja. On bo svoj e-banking zaprl in z njim bom upravljala le jaz. Tu so se nekatere aplikacije, ki jih bo zaprl in jih bom jaz prevzela, ker se vezejo na internet in telefone in bom imela vpogled v dogajanje in morebitne transakcije. Na poti bo imel le toliko gotovine, ki bo dovolj za prezivetje, racune bo hranil, tako da veva kam gre denar. Vse to je potrebno zanj in zame, ce hoceva, da se zacne proces zdravljenja.
Caka nas se ogromno dela in ogromno potrpljenja, zrtvovanja, informacij in pomoci. Poskusila bova. Ja prizadel me je in boli, ampak zelim mu pomagati, oz.najinem zakonu. Ne moreva napredovati v lazeh in neiskrenosti. Mogoce nam uspe, a brez poskusa nam ne bo.
Zelo sem hvalezna, ko lahko preberem vase osebne izkusnje, to ogromno steje in pove. Vsak od vas ima svojo stran zgodbe in vsak od vas mi lahko pomaga na neko malenkost pomisliti, a te malenkosti mogoce meni veliko pomagajo. Prosila bi, ce se kdo bere a ima lastno izkusnjo, naj se opogumi in napise kaksno besedo. Morda kdo ve kje se izvaja strokovna pomoc med vikendi. Tudi knjige sem si ze izposodila na to temo v knjiznici, a traja da se preberejo, ne gre cez noc.
Tudi vam gospod “Mnbv” se se javim z morebitnimi vprasanji, hvala, ker ste pripravljeni pomagati. Vam lahko kar tu postavim vprasanja? S tem pomagava vsem, ki jih to pesti, ne le meni.
Vsem zelim vse dobro, Lp
Pozdravljeni,
očitno je vaš mož odvisen od iger, vendar zadeva verjetno še ni šla predaleč, videti je tudi da vas ne vara s prostitutkami. V oči me je zbodel vaš zapis da boste z njim ostali “zaradi otrok”. Saj je vaš mož in ne le oče otrok, takšno pogojevanje in zavračanje moža se preden sta se zares usedla se mi zdi neprimerno. Upam da je to bil le vaš prvi odziv ko ste se ustrašili kam lahko stvari peljejo.
Morda mu bodo predlagali menjavo službe, ste pomislili na to da bi v tem primeru njegova plača lahko bila krepko manjša, tako kot družinski proračun? Tisti ki se imajo radi takšne stvari prebrodijo…
Veseli me da vam je mož problem takoj priznal, ter pokazal določeno željo po spremembah. Te bodo potrebne tudi pri vas, tako kot pri alkoholu žena možu hote ali nehote “drži štango” dokler ni prepozno. Obema želim dober razplet težav, kot moški ki ima za sabo izkušnjo hude odvisnosti nekoliko bolj sočustvujem z možem, toda to ne pomeni da vas ne razumem.
Vse dobro!
Pozdravljeni,
Hvala, ker ste mi nastavili ogledalo, da vidim se svoje napake.
Ja res je to prva reakcija, ko sem se zdela sama sebi boga, ker sem bila izigrana. V ozadju problema sem verjetno tudi jaz, a to mi bo lazje prikazal terapevt, ki je neutralen v najinem odnosu. Tako bova lahko drug drugega lazje razumela, socustvovala in napredovala.
Tudi vam vse dobro.
Pozdravljeni,
seveda lahko vprasate tudi tu, karkoli vas zanima ali muči v zvezi s tem. Mislil sem le, da bi me lahko kontaktorali zasebno ce bi slucsjno bilo kaj takega o cem ne bi zeleli javno debatirati. Kot nekdo, ki pozna cisto vsak obcutek, misli in kaj hodi po glavi ljudem, ki zapadejo v te tezave, bom z veseljem odgovoril komurkoli in s tme morda pomagal nekoga spraviti v pravo smer oziroma korak blizje ozdravitvi. Vi “poznam problem”, ki ste to komentirali zadnji… bolj se ne bi mogli motiti, visina place trenutno ni na prvem mestu, glavno je to da se mpz pozdravi in resi tega problema. Kaj bo imel od vecje place, ce bo morda spet kdaj nasel pot do gemblanja in bo spet zapravil ves denar. V takem primeru bo z vecjo placo tudi morebiten dolg vecji. Ter da se da to prebroditi… ne pa se ne more. Clovek sam to ne more premagat. Rabi pomoc in podporo druzine. Bolj napacno ne bi mogli razmisljati… glede na to da ste napisali da ste sami imeli podobne tezave.
Zelo vas razumem. Sama sem hci prevoznika. Oce in mati imata krasen odnos, spostljiv, nikoli v življenju nisem zivela v pomankanju nicesar, sama sem mama in imam krasnega moža. Da preiden na bistvo. Moj oce velja za spostovanega, postenega, prijaznega, druzabnega moškega … Mami je bolj mirna, a zelo dobra po srcu, koliko energije je morala vlagati v druzino, ko je bila sama z dvema najstnicama 🙂 itd … No moj oce je bil tudi odvisen od iger na sreco, od avtomatov itd … Imel je res tezave, a le z mamino pomocjo mu je uspelo. Ne iz danes na jutri, ne na silo , pac pa postopoma. Vas moz ne vara, dober clovek je, ni potrebe po jezi, pojdite mu naproti. Poskusajte nejgovo situacijo razumeti, on je stran od doma, vcasih “bogu za hrbtom” in mu je dolg cas, zamoti se, tukaj dvomim, da gre za zeljo po norem dobicku, ampak bolj po “zabijanju časa” na poti. Pogovorita se in pocasi korak po koraku resita to situacijo. Imejte v mislih to, da je dober clovek, da ga imate radi, da ” ena srecka” ne unici kar sta/ste gradita/te. Moj oce je prenehal, potreboval je le cas, in tako zelo dober clovek je, da bi cela druzina ogromno izgubila, ce bi se z mamo locila zaradi teke zadeve, res. Denar je energija, ki krozi, denar je pomemben, a odnosi, urejena druzina , ljubec moz to je pa dosti vec vredno in dosti vec steje. Vse dobro želim.