Najdi forum

Saj ne vem kako naj začnem…
Poročena 11 let, sin star 5 let. Pol leta po porodu sem slučajno na moževem računalniku odkrila mail sodelavki, ko sta se menila za prvi randi. Takrat mi je obljubil, da ne bo imel nič z njo ampak sem skozi vsa ta leta vedela da to ni res. Pred dejstvo ga enostavno nisem mogla/hotela postaviti ker z otrokom scen nisem mislila delat (je že prevelik in vse razume, drugega varstva pa nimam), on pa je itak ves čas zanikal zvezo. Živiva v mojem stanovanju (hiša staršev, ki sem jo podedovala) in ko sem mu pred časom v enem med prepirov dejala, da naj gre k njej in me pusti pri miru je dejal, da je ravno toliko mojega kot njegovega in če hočem da gre, naj ga izplačam. Tega enostavno ne zmorem ker je moja plača bistveno nižja od njegove. Zdaj se je ponesrečil v prom. nesreči in ko se je vrnil iz bolnice sem ostala pri njemu doma. Ob nesreči sem dobila njegov mobitel v katerem so spet njena sporočila, tudi od doma si dopisujeta in se kličeta vsak trenutek ko nisem zraven. Do mene je hladen kot led, od kar je prišel iz bolice se me ni niti dotaknil, govori z mano le nujne stvari.
Zdaj enostavno ne vem več kaj naj. S človekom, ki se me niti ne dotakne ne morem deliti postelje, nisem taka, da bi lahko živela po svoje ampak na istem naslovu. Denarja nimam, volje in moči pa tudi ne več.
Prosim za nasvete.

POzdravljeni!

Najverjetneje je zelo težko, ko spoznaš, da si prevaran in zamenjan od osebe, ki si ji zaupal, se z njo poročil. V 11 letih sta preživela veliko težkih in lepih trenutkov. In kar težko se je bilo soočiti z dejstvom, da vas je mož zamenjal za sodelavko. Ko ste nekako že vedeli, ste vseeno še upali, da ga bo minilo. Pa vendar ta ženska je še vedno tukaj in najverjetneje se sprašujete ali ste ga za vedno izgubili?

Prevara je zelo ponižujoča in razvrednoti vso človeško dostojanstvo. Koliko mora biti vaš mož v sebi ponižan in razvrednoten, da si dovoli spustiti se na ta nivo. Vsa svoja čutenja vam je dal. Vse kar čutite ob njem, nosite zanj, ker je zanj to preboleče in je moral prizadeti vas, da vam je povedal kako boli otroška bolečina. Seveda ga to ne opravičuje. Morda vam bo samo lažje razmejiti, ko boste vedeli, koliko je on v sebi brez dostojanstva, zavržen in razvrednoten. Tudi vi ste se nekje že srečali s temi čutenji, ki se sedaj preko prevare ponovno odpirajo v vajinem odnosu. Je pa zelo boleče za vas, saj ste v tem odnosu vi tisti, ki nosite boleča čutenja.

Težko bi vam dala pameten nasvet, ki si ga vi ta trenutek iščete. Odkrit pogovor, če je mogoč. Postavite mu jasne meje, da vi na takšen način ne zmorete več živeti. Seveda je to težko in veliko tvegate, vendar je tudi težko živeti s tem, ko veš da je mož nekje drugje, vi pa ga čakate in “jokate ob postelji” petletnega otroka. In ne nazadnje je tukaj sin, ki bo nekoč odšel v svet, z doto prevare, četudi morda sedaj ne ve, kaj se dogaja, zelo jasno čuti, kje je oče (čustveno). In te stvari zelo bolijo in gredo tako daleč, da ko odrasteš, se ti nekontrolirano dogajajo iste stvari, kot so se očetu. Pa tukaj ne gre za krivdo, temveč za neko zdravo mejo, do kje si vi dovolite, da vas partner razvrednoti. Kako to, da ste toliko let kar tolerirali njegove igrice. Česa ste se bali in koliko krivde ste nosili, da niste dovolj dobra žena? Kako je ženski, ko neka tuja ženska vstopi v zakon in odpelje moža in očeta? Veliko bolečine je tukaj, gospa in vi niste krivi, za njegovo vedenje. Mož bo moral svoje igrice zaključiti, saj bo drugače takšno življenje za vas postalo neznosno. Vi si ne morete deliti moža z drugo. On se je poročil z vami, neglede na to, koliko mu je težko ob čutenjih, ki se mu ob vas prebujajo in išče izhode iz stiske, ki jo čuti ob vas.

Poskrbite zase in za svojega sina, ki vas v teh letih zelo potrebuje. POtrebuje pa tudi očeta, ki mu ga vi ne zmorete dati. Kajti biti oče, mama ni samo nekaj, kar je dano po naravi, temveč je tudi stvar odločitve in ljubezni do otroka.

V razmislek bi vam napisala, da moški večinoma gredo v prevare, ker želijo nazaj k ženi. Moški s prevaro ne odhaja, tako kot ženska. Upam, da sem delno odgovorila na vaše vprašanje in na stisko v kateri ste se znašli.

Vse dobro vam želim v prihodnje.

Sabina Stanovnik
spec. ZDT
Zakonski in družinski center Midva, Ptuj.

Sabina Stanovnik spec. Zakonske in družinske terapije Midva-Zakonski in družinski center, Ptuj Tel: 030/333-009 E-mail: [email protected]

Draga Ne vem,

čas je da začneš gledati okrog sebe in videti svet kot odrasel človek, kot človek, ki ve.

Ti si odrasla ženska in imaš pravico, dolžnost in predvsem možnost, da se postaviš zase. Zdaj si nekje v vlogi otroka, deluješ v smislu: joj ne vem, ali naj pustim, da me mož vara ali ne. Jasno je, da njegovo varanje tebe zelo boli in da v takem zakonu ne moreš biti.

Glede premoženja naj te ne skrbi – če si hišo podedovala ti, potem ni skupno premoženje in bo ob ločitvi ostala tvoja.

lp

Ali lahko prosim pojasnite tele misli, ker jih ne razumem čisto dobro:

V razmislek bi vam napisala, da moški večinoma gredo v prevare, ker želijo nazaj k ženi. Moški s prevaro ne odhaja, tako kot ženska.

Hvala in lep pozdrav.

ja to tudi mene zanima,kar sprašuje satriani

New Report

Close